ТЕРОРИСТА СА ПАШТРИКА ОДЛАЗИ У ХАГ: Специјални суд шаље нове позиве бившим припадницима ОВК, док су оптужнице и даље у фиокама

С. С. Р.

25. 08. 2020. у 20:54

ТЕРОРИСТА СА ПАШТРИКА ОДЛАЗИ У ХАГ: Специјални суд шаље нове позиве бившим припадницима ОВК, док су оптужнице и даље у фиокама

Очекује се још оптужница против терориста

СПЕЦИЈАЛНИ суд за злочине на Косову и Метохији још није обавестио јавност да ли је подигнута прва опужница против припадника терористичке "Ослободилачке војске Косова", за шта је рок истекао пре два дана, али су наставили да шаљу позиве за саслушања учесницима у рату.

Обавештење да други пут одговара на питања добио је лидер албанске странке ДУИ у Северној Македонији и некадашњи члан главног штаба ОВК Аљи Ахмети, бивши припадник ОВК Зијадин Хоџа, као и посланик Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, Хаџи Шаља.

Ахмети је рекао да ће у Хаг отићи у својству сведока 2. и 3. септембра, док је Шаља, бивши командант 121. бригаде Паштрик зоне, изјавио да иде као осумњичени у Хаг 8. септембра, у вези са догађајима од 1998. до 2000. године. Први је још од осамдесетих година прошлог века познат као великоалбански активиста. Он је уз помоћ емиграције по иностранству сакупљао средства за финансирање терористичке ОВК, у Швајцарској и Немачкој је прошао герилску обуку са Тачијем.

Саборац Ахметија је Талет Џафери, бивши командант 116. бригаде "Ослободилачке националне армије", продужене руке ОВК у Македонији. Он се сумњичи да је 2001. учествовао у нападу на колону македонских специјалаца током којег су убијена осморица полицајаца.

Осим обелодањивања оптужнице која је судији за претходни поступак поднета у фебруару, чека се и епилог за оптужбе против председника привремених институција на КиМ Хашима Тачија и његовог сарадника Кадрија Весељија, за убиства скоро 100 људи.

ПОЧЕТАК ТАЧИЈЕВЕ ОДБРАНЕ

ТАЧИЈЕВ став да скупштина тзв. Косова продужи мандат Специјализованих већа све до одлуке Савета ЕУ о затварању те међународне институције, иако је раније, као и готово сви политичари са КиМ био против ове правосудне институције, јавност оцењује као "почетак његове одбране".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)