ЛИСИЦЕ ЗБОГ ЛЕКА ЗА ЖИВОТИЊЕ И КОРУПЦИЈЕ: Приведен Владица Станојевић, директор Малих пчелица у Крагујевцу

Е. В. Н.

петак, 14. 08. 2020. у 20:07

ЛИСИЦЕ ЗБОГ ЛЕКА ЗА ЖИВОТИЊЕ И КОРУПЦИЈЕ: Приведен Владица Станојевић, директор Малих пчелица у Крагујевцу

Завод "Мала пчелица" / Фото М. Ђ.

ПОЛИЦИЈА у Крагујевцу је у петак ухапсила Владицу Станојевића (48), в. д. директора Завода за смештај одраслих "Мале пчелице" у Крагујевцу и још тринаест особа.

Разлози хапшења званично нису саопштени, али како сазнајемо предистражни поступак је вођен у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег тужилаштва у Краљеву због сумњи да су вршили различите малверзације у вези са пословањем Завода.

Директор "Малих пчелица" сумњичи се да је запосленима наредио лечење пацијената неадекватним леком намењеним за лечење животиња, чиме је довео у опасност њихове животе и здравље. Како "Новости" сазнају, лисице на руке су му стављене и због сумње на корупцију, малверзације са јавним набавкама, а на списку истраге су, наводно, и одређене финансијске трансакције Завода. У оквиру истраге, приведено је још неколико особа, међу којима су Р. П., одговорно лице ПД "Попадић комерц", Г. Ђ., одговорно лице Дома здравља у Тополи, као и М. С., докторка у "Малим пчелицама". Како сазнајемо, Г. Ђ. и М. С. су осумњичени за фалсификовање исправе.

У Станојевићевој канцеларији пронађени су лекови за животиње, а одређена количина је била убризгана у шприцеве и спремна за употребу. Сумња се да је одређена количина ових лекова већ употребљена у терапијама корисника.

Директор "Пчелица" је ухапшен у петак око 10.30, у ресторану који се налази тачно прекопута ове установе. Очевици кажу да се челник највеће установе тог типа на Балкану понашао уобичајено и ниједним својим гестом није показивао да има неки проблем. Био је у друштву једног познаника, а наши саговорници кажу да око баште ресторана, до самог тренутка хапшења, није било полицијских возила.

МИНИСТАРСТВО: ПОЈАЧАН НАДЗОР

ДИРЕКТОР Завода за смештај одраслих лица "Мале пчелице" у Крагујевцу Владица Станојевић ухапшен је у петак, потврђено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Како је речено, хапшење је резултат појачаних инспекцијских надзора који се спроводе у систему социјалне заштите.

- Спровели смо унутрашњу контролу и када смо дошли до елемената да су почињена кривична дела, предали смо документацију полицији и тужилаштву на даље поступање - речено је у Министарству.

- Одједном су га опколила петорица полицајаца - каже нам један од очевидаца. - Почели су да вичу: "Полиција!". Није се опирао хапшењу. Тек касније смо видели два полицијска аутомобила и два цивилна, која су користили инспектори. После привођења, инспектори су раднике угоститељског објекта питали да ли је директор код себе имао неку торбу или нешто слично.

Инспектори су, како сазају "Новости", сатима након хапшења "чешљали" документацију у Заводу, а очевици тврде да је полиција претресла неколико возила у непосредној близини ове установе.

О детаљима истраге се у Крагујевцу још нагађа. Познато је и да је Удружени синдикат Србије "Слога" - синдикат здравства и социјалне заштите против директора и још двојице одговорних поднео пријаву, јер су, наводно, једног радника приморавали да ради ноћу, иако је надлежна инспекција решењем ограничила рад искључиво на дневни посао због отежаног здравственог стања.

Директор овог завода је на недавним изборима био кандидат за градоначелника Крагујевца, испред групе грађана.

ВЕТЕРИНАРИ: ЈЕДИНИ СИГУРАН ЛЕК ПРОТИВ ШУГЕ

МЕДИЈИ су у петак пренели информацију да је Станојевић ухапшен јер је, наводно, дао налог докторки да кориснике Завода који су наводно добили шугу лечи медикаментом "медимектин", намењеном стоци. Ветеринари и дерматолози, међутим, кажу да не постоји ниједан други лек за људску употребу против шуге, а да није реч о неким растворима на бази сумпора. Због тога је "медимектин" једини лек који, уз надзор лекара, може да се употребљава, код ове, архаичне болести, која је малтене искорењена код људи.

Овако, за "Новости", разлог употребе "медимектина" или инвермектина, који су у истој групи лекова, објашњава један од београдских ветеринара.

- Не постоји паралела у хуманој медицини. Постоји нека крема, али она не помаже много - објашњава ветеринар. - "Медимектин" може да се користи код људи, али лекар преписује тај лек и дозу, у односу на килажу. Овај лек дају сви дерматолози за лечење шуге. Он се користи већ деценијама и да га људи не употребљавају, не би били излечени.

Да се овај лек, чији је генерички назив инвермектин, употребљава и код људи, потврдили су нам и дерматолози са којима смо у петак разговарали. Он у Србији није регистрован за људе, а у иностранству га има у таблетама, и званично се користи против шуге и паразита. (Ј. Су.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Milovan

16.08.2020. 09:57

To se samo duva kao afera. Bilo toga uvek u Kragujevcu oduvek. Za vreme Verka bila afera Bazen pohapšeni bilo buke i ništa čeka se da zastari. Tako će i sa tim direktorom, malo ga plaše pa će njegovi advokati da zarade i da ga vozaju 10 godina. U Srbiji ne rade sudovi pa nema brige el dorado za advokate !