ВРАЊАНЦА ЗАОБИШЛА ОПТУЖНИЦА: Ко је Давор Трајковић, који се уз Игора Дедовића везује за шверц 1,8 тона кокаина у Румунији

З. УСКОКОВИЋ

среда, 12. 08. 2020. у 08:00

ВРАЊАНЦА ЗАОБИШЛА ОПТУЖНИЦА: Ко је Давор Трајковић, који се уз Игора Дедовића везује за шверц 1,8 тона кокаина у Румунији

Давор Трајковић / Фото "Новости"

У РУМУНИЈИ ускоро почиње суђење криминалној групи, која броји 14 чланова, због кријумчарења и растурања 1,8 тона кокаина заплењених на Црном мору.

На оптуженичку клупу сешће и двојица држављана Србије, Ненад Цветковић и Тоде Крстић, које је, како се сумња, ангажовао Предраг Стојић. Према информацијама безбедносних служби, Стојић је наводно радио за рачун Игора Дедовића и Давора Трајковића, који су финансирали набавку и шверц дроге.

Према информацијама безбедносних служби, постоје оперативна сазнања да су Игор Дедовић, који је убијен у јануару у Атини, и Давор Трајковић, набавку кокаина заплењеног у Румунији платили по пола. На тај начин се дели зарада, али и ризик. О Дедовићу се доста тога знало и пре ове полицијске заплене, док је име Врањанца Трајковића тада избило у први план. Био је готово непознат под тим идентитетом, да би се касније утврдило да је променио презиме, јер се раније презивао Спасић.

У оптужници, међутим, нема имена ове двојице људи, од којих је Дедовић, наводно, био један од вођа "шкаљарског клана", док је Трајковић са овом которском екипом наводно одавно у пословима са кокаином. Баснословни товар, вредан око 600 милиона евра, откривен је и заплењен марта прошле године.

 Новости

Реч је о транспорту кокаина из Јужне Америке, који је извесно време "чамио" у магацинима Бразила и Колумбије, а чија је чистоћа између 77 до 90 одсто. У румунској оптужници се наводи да је дрога била власништво либанског шверцера Јозефа Нур Едина Насралаха званог Шеик, који сада живи у Бразилу, а осуђен је на више доживотних робија у својој родној земљи. Он је, у том тренутку, на залихама имао око три тоне белог праха, а продају дела ускладиштене "робе" је договорио са, како се наводи "балканским картелом".

Више од две тоне је утоварено у бразилској луци Белем, у неколико мањих чамаца, а потом пребачено на прекоокеански брод РБ "Еден". Почетком марта "Еден" је стигао у Турску, где је истоварено око 300 килограма, а остатак је претоварен на брод "Сормовски 121", којим је дрога и стигла до Црног мора, у близини делте Дунава.

Дрога је била спакована у торбе и вреће, за које су били привезани појасеви и прслуци за спасавање. Овако упакован, кокаин је требало да "покупи" екипа од пет Румуна, четири Шпанца и Украјинац.

- То је група професионалних ронилаца, који су толико специјализовани за овај посао да су их шпанске криминалне групе често користиле за ову врсту акције у тамошњим водама - рекли су тужиоци у Букурешту.

Новости

Све је кренуло наопако када се један од натоварених чамаца преврнуо у близини места Свети Ђорђе. У унутрашњости пловила пронађено је 935 килограма кокаина, око 200 килограма је плутајући стигло до бугарске обале, а део се изгубио на мору. Други чамац, пун кокаина, успео је да умакне. Дрога, спакована у 30 врећа, премештена је у комби, а потом у камионе за чијим су воланом била двојица Срба. Они су ухапшени два дана касније.

ВЕЋ МЕСЕЦИМА ЖИВИ У МОСКВИ

ПРЕМА подацима безбедносних служби региона, Давор Трајковић (32) већ извесно време живи у Русији. Наводно, има држављанство ове земље. У Москви, према истим изворима, поседује неколико станова и ресторан. Такође, наводи се да оперативна сазнања говоре да предводи и међународну криминалну групу која се бави шверцом кокаина из Јужне Америке у земље ЕУ, чији чланови имају прецизно подељене улоге и задатке. У Србији је више пута хапшен, али су пријаве махом одбациване. Иначе, у иностранству поседује мноштво ресторана, скупоцених некретнина и фирми.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ovome je Toma amnestirao tatu za ubistvo dok su bili u lovu... A sad kupuje hotele i gradi u Vranju! I posle ce neko da mi kaze kako drzava to slucajno nije znala... Ima i ortaka sto je pobego u grcku posle paljenja jednog gradjevinskog preduzeca.