ОТИМАЈУ ДРЖАВНУ ЗЕМЉУ НА ЗЛАТИБОРУ: Урбанистички хаос све видљивији, полиција истражује малверзације у селу Алин Поток

З. Ускоковић

недеља, 09. 08. 2020. у 14:00

ОТИМАЈУ ДРЖАВНУ ЗЕМЉУ НА ЗЛАТИБОРУ: Урбанистички хаос све видљивији, полиција истражује малверзације у селу Алин Поток

Фото приватна архива

О МАЛВЕРЗАЦИЈАМА и дивљој градњи на Златибору годинама се писало и упозоравало. То је толико узело маха да су надлежни, по ко зна који пут, одлучили да узму ствар у своје руке и покушају да бар колико-толико ситуацију доведу у ред.

Нелегална градња, ископавање камена на пашњацима, нарушавање природних лепота... само су неки од проблема са којима се сусрећу житељи једне од најлепших српских планина.

У Посебном одељењу за борбу против корупције у Краљеву у току је истрага због сумњи на могуће малверзације са земљиштем у атару села Алин Поток на Златибору. Кривичном пријавом Полицијске управе у Ужицу обухваћени су одговорни из истоимене месне заједнице, Министарства рударства и енергетике и приватне фирме "ПРФЛ агрегати" из Бранежаца. Да прича буде потпуно невероватна сведочи и податак да је реч о неколико парцела, од око 40 хектара, у власништву ни мање ни више него - државе Србије!
Али, кренимо редом. Децембра 2018. године припадници Министарства унутрашњих послова у Ужицу, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, поднели су кривичну пријаву против четири особе због, како је тада саопштено, постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.
У тадашњем саопштењу је наведено да се сумња да су одговорно лице Месне заједнице Алин Поток и републички рударски инспектор Министарства рударства и енергетике, Одељење геолошке и рударске инспекције, омогућили двојици одговорних лица предузећа "ПРФЛ агрегати" из Бранежаца нелегалну експлоатацију минералних сировина на територији катастарске општине Алин Поток, коју су они потом продавали правним и физичким лицима. Притом су, како се наводи, остварили имовинску корист од тадашњих 274.947 динара.

ТИТОВА ВИЛА у "клинчу"

Фото приватна архива

ОКО Титове виле или виле Александра Павловића ниче ових дана велики хотелски комплекс. Велелепна кућа, у ужем центру Златибора, једина заштићена као културно добро, деценијама је била окружена зеленилом. Сада је у средишту грађевинских радова, а када се заврши цео посао на површини од око два хектара остаће, обећавају инвеститори, као музеј у склопу комплекса "Титова вила Златибор".

Повод је био тај што је село Алин Поток, у општини Чајетина, својевремено преузело на себе власништво над одређеним пашњацима, супротно закону и склопила уговор о коришћењу са приватном фирмом. Реаговало је и Републичко јавно правобранилаштво и забранило да МЗ располаже пашњаком, јер је власник спорних парцела држава Србија, а право коришћења има Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У папирима Републичког геодетског завода наводи се да је реч о пашњацима осме класе, површине 36.557 квадрата. На том земљишту, у међувремену, започета је пре неколико година и експлоатација камена. Сада се две фирме боре око тога ко има право на тај део Златибора, иако о свему треба да одлучује држава, а не месна заједница.
- "ПРФЛ агрегати" позивају се на свој уговор са МЗ Алин Поток, који је према ставу јавног браниоца ништаван, а предузеће "Караван Коп", које је некада експлоатисало камен, на захтев за реституцију, који су поднели, јер је земљиште некада било приватна својина и у власништву породице власника - наводи извор близак истражним органима. - У току је и судска парница између њих око једне парцеле.

НЕПРЕПОЗНАТЉИВО Поглед са врха, на коме је чувени споменик, сада "пуца" на нова насеља, Фото приватна архива

Средином маја ове године Министарство пољопривредне (Одељење инспекције за пољопривредно земљиште) изашло је ванредно на терен и "снимило ситуацију" како би се утврдио начин на који се користи пољопривредно земљиште, које је у државној својини и да ли су испоштоване све законом прописане накнаде и дажбине.

Утврђен је низ неправилности, као и нелегално сазидани објекти на делу, чија је сврха коришћења наведена као пољопривредно земљиште. Утврђено је и да тај део користе, мимо закона, привредна друштва "Пјевић Златибор" и "Профил агрегати ДОО". У записнику се наводи да се доноси решење о забрани свих радова, као и да се тражи да се пашњаци врате у првобитно стање.
Златибор је ових летњих дана препун туриста. Многи који на планинској лепотици нису боравили претходних неколико година, били су немало изненађени чињеницом да се виле, апартмани, али и зграде граде пуном паром и у јеку летње сезоне. Урбанистички хаос видљив је готово на сваком кораку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

SRB IN

09.08.2020. 14:06

Златибор, јел` то беше она лепа планина за одмор, док је владао диктатор Карађођевић, диктатор Броз и диктатор Милошевић? Чудна ова "демократија, слобода и људска права".

tadija64ZEMUN

09.08.2020. 18:23

skoro sve sto je zidano tamo u poslednjih 20 godina je bespravno,niko nikad nije odgovarao(a moralo je mnog biti pohapsenih,osudjenih na visegodisnje robije,i da im se oduzme sve sto imaju u svom posedu i oni i njihovi najblizi)previse crnogoraca sa parama dobijenih od prodaje svog kamena RUSIMA,tamo zidaju uz pomoc lokalnih mocnika na vlasti(koji su korumpirani i bahati),peru pare i bogate se ,a vlasti SRBIJE to gledaju i bas ih briga,jos i legalizuju umesto da poruse i da hapse,svima puna usta zakona i demokratije