ИСТРАГА О МАСАКРУ ПУНА ОБРТА: Уочи годишњице четвороструког убиства на салашу Веља Вратна код неготинског села Јабуковац

С. ЈОВАНОВИЋ - В. ЂОРЂЕВИЋ

04. 08. 2020. у 10:00

ИСТРАГА О МАСАКРУ ПУНА ОБРТА: Уочи годишњице четвороструког убиства на салашу Веља Вратна код неготинског села Јабуковац

Кућа у којој су живели Казимировићи / Фото С. М.Јовановић

ЗА неколико дана навршиће се година од незапамћеног масакра на салашу Веља Вратна, код неготинског села Јабуковац.

Тог 7. августа сурово су ликвидирани Раја Казимировић (72), његова мајка Драгица (93), сестра Љубинка Оприкић (76) и сестричина Драгана Јозељић (53).

Иако су недуго након злочина пронађени наводно осумњичени, а затим и оптужени, Давор Пернић (35) из Јабуковца и Маја Бађикић (25) из Дупљана, овај случај и даље је обавијен велом мистерије због бројних контроверзи које су обележиле истрагу.

За злочин је првобитно оптужен Пернић, који је и признао дело. Касније је променио исказ и као саучесницу означио Бађикићеву, рекавши да му је била саучесница у убиству, јер им је требао новац да би ова жена, наводно, оперисала канцер материце.

Рекао је и да је чак она прва запуцала и убила Рајину мајку и сестру Љубинку. Првоосумњичени је чак тада рекао да има доказе за своје тврдње, али они нису били довољни, па је Бађикићева, после неколико месеци проведених у притвору, пуштена да се брани са слободе. То, међутим, није спречило Више јавно тужилаштво у Неготину да и против ње подигне оптужницу за саучесништво у масакру.

Маја Бађикић / Фото С. М.Јовановић

У багрењару изнад Јабуковца, на месту Појату Лунгу, полиција је пронашла читав арсенал оружја, међу којем је био и онај којим је масакр почињен. Уследила је ДНК анализа, али осим Пернићевих, ничији други ДНК на оружју није пронађен.

Он је тврдио да су и он и Маја носили рукавице, због чега њених трагова није било, док се она бранила да оружје никада није држала у рукама.

Опушци нађени после пет месеци

ИАКО је тврдила да никада није била ни близу имања Казимировића, Мајини биолошки трагови потврђени су ДНК анализом опушака пронађених у близини места злочина 30. децембра прошле и 21. јануара ове године.

- Опушци су нађени не након убиства, него четири и по и пет и по месеци после убиства, на ливади у близини салаша на месту које је Давор показао. Како је опушак доспео тамо, како је могуће да буде пронађен на тој великој ливади и то на врху траве која је вероватно током лета и била бујнија, зар му нису нашкодили кише и снег - испричала нам је Маја.

На питање како је, будући да је невешта са оружјем, могла да убије било кога, Пернић је тада истражним органима казао да је Маја пуцала из пушке са оптичким нишаном. Казао је: "Лако је са таквим оружјем, јер оно буквално све уради уместо вас. Довољно је само да притиснете окидач".

Маја је, у почетку, негирала да је била у интимној вези са Пернићем, али је после, ипак, признала да је била са њим.

- Била сам са Давором два пута, јер сам га се бојала - испричала нам је Маја. - Након два односа, измислила сам да имам рак материце, како би престао да ме узнемирава, али је он, свеједно, наставио да ме прогања.

На снимцима из мобилних телефона, као и увидом у преписку са друштвених мрежа, установљено је да нема доказа који би Мају повезивали са убиством, након чега је она пуштена да се брани са слободе. Поред тога, имајући у виду да је Пернић казао да је злочин почињен 7. августа прошле године, Бађикићева је приложила доказе, који су јој за тај, али и наредни дан, обезбедили алиби.

Давор Пернић / Фото Инстаграм

Полицајац украо новац

Крими-техничар Полицијске станице у Неготину, који је радио на случају злочина у Јабуковцу, М. Њ. (43), "побринуо" се да цела прича око злочина на салашу Казимировића добије епилог, који нико није могао ни да наслути. Он је, наиме, новац који је пронађен на месту злочина украо, али је убрзо откривен и признао је дело. Казао је да је имао дугове и да је желео да врати новац, иако су све новчанице, како то закон налаже, биле пописане по серијским бројевима. Незванично, помиње се да је он тада узео 10.000 евра.

Виши суд у Неготину тражио је, после подизања прве оптужнице, допуну истраге с циљем да се установи тачан датум када је масакр почињен. Поред тога, захтевано је и да се утврди старост опушака у околини места злочина, на којима су пронађени ДНК трагови Бађикићеве, као и то да ли су временски услови имали утицаја на њих.

- По допунском вештачењу, установљено је да се злочин могао одиграти између 7. и 9. августа прошле године - наводе у истрази за наш лист. - У почетку се као датум злочина стриктно помињао 7. август, али сада ово вештачење баца потпуно нову слику на масакр код Јабуковца.

Уколико их огласе кривим, Пернићу и Бађикићевој прети казна и до - 40 година затвора.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ivana

04.08.2020. 10:30

Ona sve prvo poriče, pa na kraju prizna...Najrealniji scenario je da je ustvari ona nagovorila njega, jer je smatrala da je lud za njom, pa će uraditi bilo šta za nju. Pokušala da ga iskoristi da dodje do para, oružje poneli da ih zastraše, njoj koja je prvi put uzela oružje u ruke proradio adrenalin, pa je prva zapucala, a onda i on da nema svedoka...I mislila je on će iz ljubavi prema njoj preuzeti svu krivicu na sebe.Samo nije bila pametna da pretpostavi da nikome ne može verovati u potpunosti...