НА СТОЛУ СВЕЋЕ И СЛИКА ДЕЦЕ Потресна исповест родитеља погинулих Жељке и Небојше: Унуцима још нисмо рекли за њихову смрт

С. Костић

понедељак, 27. 07. 2020. у 08:00 >> 08:03

НА СТОЛУ СВЕЋЕ И СЛИКА ДЕЦЕ Потресна исповест родитеља погинулих Жељке и Небојше: Унуцима још нисмо рекли за њихову смрт

Живорад и Биљана Милосављевић / Фото С. Костић

НАШИ унуци не знају да су заувек изгубили оца и мајку, они мисле да су им родитељи у коми и да ће поново бити срећна породица када изађу из болнице.

На срећу, деца су добро, опорављају се од задобијених повреда, обојица су смештена на Дечју клинику у Тиршовој у Београду и малопре смо звали болницу да питамо како су - овако почињу разговор, за "Новости", Живорад и Биљана, који су у дану у саобраћајној несрећи изгубили сина Небојшу (46) и снају Жељку (39), док су њихови унуци, два дечака, један од 11 и други од осам година, задобили повреде.

Туга у породичној кући Милосављевић у Лаћарку, надомак Сремске Митровице, где се ова породица скућила 2004. године, након доласка из Подујева. Уместо да баба и деда слушају о лепим утисцима унука са одмора у Бањи Ковиљачи, у недељу су примали изјаве саучешћа.

- Они су отишли још прошле суботе тамо на одмор, на седам дана. Ми смо их жељно ишчекивали тај дан, јер смо знали да се враћају. Али овако нешто нико није могао да наслути - говори Небојшин отац док гледа у снајину и синову слику на столу испред које гори свећа. Како каже старац, о несрећи их нико званично није обавестио, али ни јавио да су настрадали на пружном прелазу у Змињаку, код Шапца.

Иста композиција у два удеса / Фото: А.Д.

Исти воз учествовао у две несреће

Исти теретни воз са 24 вагона у композицији, који се кретао од Руме према Брасини на утовар, истога дана (у суботу) око 17 часова, сударио се са путничким "фолксвагеном" код лозничке "Вискозе". Управљала је друга, измењена посада, а на сву срећу, у овој незгоди није било настрадалих.

- Како су неки од очевидаца рекли, мој син је почео да прелази пружни прелаз и када је угледао воз, ваљда је помислио да неће стићи па је кренуо колима уназад. У том тренутку помислио је на децу, да их сачува - говори неутешни отац који је огорчен што је за ову несрећу сазнао из медија.

Небојшина рођена сестра Наташа (45), која живи са њима, стално се распитује за здравље дечака, каже да старији братанац има посекотине, док млађи има нагњечење кука и расекотину на нози. Чим је чуо ружне вести одмах је стигао из Куршумлије Небојшин најмлађи рођени брат Славиша, који је током дана помагао родитељима око сахране.

За Небојшу и Жељку пријатељи, познаници, комшије имају само речи хвале, као и за целу породицу Милосављевић. Небојша је радио у једној грађевинској фирми, док је Жељка била запослена у једној фабрици сточне хране.

Брачни пар Милосављевић биће сахрањен у понедељак, у 13 часова, на сеоском гробљу у Лаћарку.

Небојша и Жељка са децом, последња слика / Фото: Фејсбук

Поступак против машиновође

ЗБОГ сумње да је починио тешко дело против безбедности саобраћаја, Основном јавном тужилаштву у Шапцу приведен је у недељу М. П. (46), из сремског села Никинци, машиновођа који је учествовао у трагичном судару воза и аутомобила, дан раније у Змињаку.

Како "Новости" сазнају, након саслушања, Тужилаштво је Основном суду у Шапцу предложило да се М. П. одреди мера забране прилажења, састајања и комуницирања са одређеним лицима и посећивања одређених места. Односно, машиновођа ће се у даљем поступку бранити са слободе.

Основни јавни тужилац Светлана Недељковић, осим потврде ове информације, није могла да нам пружи детаље. Али, како "Новости" сазнају из извора блиских истрази, саслушан је и помоћник машиновође, чији је исказ кључан у овом поступку.А. ДЕЛИЋ

СРПСКЕ ПРУГЕ КАО РАТИШТА

- ПОЧЕТКОМ јануара на путу Панчево-Ковин, код Војне касарне "Стевица Јовановић", у удесу воза и аутомобила у пола три по поноћи једна особа је погинула, а две су повређене. Аутомобил је прелазио преко пруге, када га је у десну страну ударила локомотива теретног воза.

- У фебруару теретни воз из Македоније ка Мађарској у један сат после поноћи ударио је аутомобил на прелазу код Змајева на прузи Нови Сад - Суботица. Тада су погинула двојица младића.

- Пре годину дана на пружном прелазу код Вогња између Сремске Митровице и Руме међународни путнички воз је ударио аутомобил и тад је једна особа теже повређена. Из "Инфраструктуре железница Србије" су казали да се возило провлачило између спуштених рампи.

- У Лесковцу, пре годину дана, воз је у зору ударио камион који је прелазио преко пруге. Тада је повређен возач камиона.

- Крајем фебруара 2018. погинуле су две особе када је код Врањске Бање воз који је из Македоније ишао ка Нишу у пуној брзини налетео на аутомобил. Локомотива га је гурала неколико стотина метара и на крају испала из шина. Према тадашњим информацијама возило је пролазило поред спуштене рампе.

- Стравична несрећа догодила се у децембру 2018. године када је на пружном прелазу у Доњем Међурову, код Ниша, воз налетео на аутобус "Ниш-експреса" и преполови га напола. Воз се кретао на релацији Ниш-Прокупље. Укупно је погинуло осморо путника, а више од 20 је повређено.

- На пружном прелазу код Брестовца-Бојника пре три године локомотива је ударила путничко возило и један младић је погинуо, а четири особе су повређене.

- Пре четири године у Борини, између Лознице и Малог Зворника, на пружном прелазу воз је ударио у аутомобил "лада нива" и гурао по шинама. Возач је био сам у ауту и није озбиљније повређен, само је како су тад испричали очевици, од шока пао у несвест. (С. Ј. М.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ja sam

27.07.2020. 09:22

Највећа саобраћајна мистерија у Србији је то због чега ни једна власт неће да покрене пројекат на нивоу целе земље да се сви пружни прелази обезбеде рампама.