ОПТУЖЕН СВЕДОК САРАДНИК ЈОКСОВИЋ: Продао имовину иако је у стечају

Н. Б.

23. 07. 2020. у 08:23

ОПТУЖЕН СВЕДОК САРАДНИК ЈОКСОВИЋ: Продао имовину иако је у стечају

Фото:

ВИШИ суд у Београду послао је на адресу Небојше Јоксовића, сведока сарадника у поступку који се против Дарка Шарића води због трговине наркотицима, оптужницу коју је против њега због злоупотребе положаја одговорног лица подигло Више тужилаштво, и то у јулу 2018. године.

Према информацијама које смо добили, она је у међувремену једном била враћена на допуну Тужилаштву, које је тада поступило по упутствима суда.

Поред Јоксовића, на оптужници су се нашли и Милош Николић, директор и сувласник предузећа, тачније штампарије БМГ-НМ, и његов отац Драгиша Николић, власник и директор предузећа БМГ. На терет им се ставља да су злоупотребом положаја, током 2013. и 2014. године, Јоксовићу прибавили противправну имовинску корист од 207.793.785 динара.

Тужилаштво наводи да је Милош Николић, Јоксовићу, као власнику предузећа "Донт плус", без сагласности стечајног управника БМГ, иначе сувласника 29,38 одсто удела у фирми БМГ-НМ, априла 2013. продао непокретну имовину, тачније халу површине 2.488 квадратних метара и трафостаницу за 51,1 милион динара, иако је тржишна вредност била 97 милиона динара. Годину дана касније, како се тврди, склапањем фиктивног уговора, Јоксовићу је омогућено да постане власник целокупне имовине БМГ, тачније свих објеката и машина. Јоксовић је недуго затим предузећу "Астрографик" из Загреба продао машине за 101.683.233 динара, такође без одобрења стечајног управника.

Власништво штампарије БМГ често је било тема о којој се расправљало на суђењу за трговину наркотицима, али и у другом поступку, који се против Шарића води због наводног прања пара. Пљевљак, наиме, тврди да је Јоксовићу дао четири милиона евра за њену куповину и да он сада у ствари распродаје нешто што није његово.

Према речима Шарићевог адвоката Радослава Баћовића, оптужница је у суду стајала више од годину дана по подизању, да би је затим вратили у Тужилаштво на допуну.

- Тужилаштво је хитно поступило по налогу, урадило шта је тражено и поново је доставило суду на поступање, које је тек сада послало оптуженима, а притом, у међувремену је преминуо Драгиша Николић - каже Баћовић. - Ово одуговлачење,више од две пуне године, директно иде у корист Јоксовићу. Иначе, предмет је у кривично-правном смислу веома једноставан, посебно што је Милош Николић у потпуности признао извршење кривичног дела, односно навео да је омогућио Јоксовићу да прибави вишемилионску корист, која је утврђена налазом и мишљењем судског вештака финансијске струке.

Иначе, Милош Николић је пред Специјалним судом оптужен да је помагао Јоксовићу у скривању, док је овај својевремено био у бекству. У међувремену је против њега поступак раздвојен у односу на остале оптужене за трговину наркотицима. У новембру 2017. године је пред судом изјавио да Јоксовић покушава да га уништи, тако што му отима имовину.

ТРИ НАПАДА

ОБЈЕКТИ штампарије БМГ три пута су били мета напада. Последњи пут пре пет година, када је, како је саопштено, још увек непозната особа испалила пројектил из "зоље", односно ракетног бацача. Својевремено је на Јоксовићев кафић "Принчипеса" бачена бомба. У јануару ове године испаљен је рафал на пословни објекат фирме која се бави продајом опреме и резервних делова за аутомобиле на Чукарици. Локал је, наводно, у власништву Јоксовића, али га је он дао у закуп.

ПРИЈАВА ЗА ПОКУШАЈ УБИСТВА

ПРОТИВ Јоксовића је Вишем јавном тужилаштву у Ваљеву поднета кривична пријава којом се терети за покушај убиства, након што је Лозничанин Далибор Ристић написао изјаву да га је овај ангажовао да подметне бомбу под аутомобил Горана Николашевића из Ваљева. Ристић је тврдио да је то одбио да учини, као и да је све то пријавио једном лозничком инспектору, који је даље реаговао и информацију проследио како би се спречила ликвидација. Према информацијама које смо добили, Тужилаштво је полицији издало наредбу за прикупљање потребних обавештења. По добијању свега што је тражено, видеће се да ли има довољно елемената за покретање истраге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)