СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО У ПОРТИ ЦРКВЕ: Тужилаштво тражи да се Петковић прогласи кривим за смрт Саше Јоксића

С. Ј. М.

понедељак, 13. 07. 2020. у 19:42

СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО У ПОРТИ ЦРКВЕ: Тужилаштво тражи да се Петковић прогласи кривим за смрт Саше Јоксића

Спомен-плоча у порти цркве у Вранићу

ТРАЖИМО да се Марко Петковић прогласи кривим за тешко убиство Саше Јоксића и наношење тешких телесних повреда Драгану Јовановићу и осуди на одговарајућу вишегодишњу казну затвора.

Ово је данас у својој завршној речи у Вишем суду у Београду, на суђењу Петковићу због убиства Јоксића пре пет година у дворишту цркве у Вранићу, затражила заменик тужиоца. Пресуда је, иначе, најављена за петак.

Она је навела да се Петковић прво бранио ћутањем, да би касније тврдио да је Јоксића убио у самоодбрани, а Јовановића ранио из нехата.

- Несумљиво је имао нож и без икаквог разлога напао Јоксића. Сведоци су казали да је Јоксић у чуду рекао: "Види избоде ме мали". Такође, сведоци одбране су покушали да умање одговорност окривљеног, што је недопустиво. На препознавању Јовановић и још двоје су показали на Петковића као починиоца кривичног дела. Он се и у притвору агресивно понашао, па је оцењен као агресивна особа.

 

САМООДБРАНА

ПЕТКОВИЋЕВ бранилац Далибор Катанчевић казао је да све што је његов брањеник урадио било да сачува живу главу.

- Покојни Јоксић га је позвао да му се придружи у кафићу, а кад га је одбио уследио је напад. Једва пунолетног младића који је тад имао 19 година напао је мушкарац од 39, који је у време аутопсије имао два промила алкохола у крви. Петковић је деловао како би од себе одбио напад и то је школски пример нужне одбране. Он до тада није имао проблема са законом, био је фудбалски репрезентативац Србије и требао је да иде на колеџ у САД. Све му је то уништено, а у медијима је представљен као богохулник који је уринирао у порти.

Тужитељка је затражила и да се Петковићу продужи притвор. Пуномоћник Јоксићевог оца, супруге и деце Марко Богдановић навео је да докази говоре да је Петковић убиство извршио са умишљајем:

- Сведок Катарина Станковић је четири пута дала исти исказ да је Петковић дошао до кола, узео нож и отрчао, а после кад су бежали у трансу је рекао:"Убо сам га, убо, до ребара". Његово понашање у суду је такво само да би умањио казну, али он нема олакшавајућих околности. Убио је Сашу без икаквог разлога.

Марко Петковић је јуче мирно слушао завршне речи, а на суђење су му дошли мајка и пријатељи. Рекао да му је жао због свега што се десило и да није имао намеру никога да убије:

- Само сам се бранио. Да то нисам чинио, данас бих у овом поступку сигурно био у другом својству.

Његов бранилац Слободан Пајовић у завршној речи навео је да је инцидент започет кад је Јоксић вербално и физички напао Петковића:

- Док је Петковић рукама држао пљескавицу коју је јео, Јоксић га је са обе руке ухватио око врата и почео да дави, а Јовановић га је песницом ударио у главу. Нормално је да се тад бранио свим средствима. То је нужна одбрана и предлажем да га суд ослободи. Такође, Јовановић је више пута давао супротне исказе, тако да се они не могу прихватити.

Браниоци су тражили и да му се укине притвор или замени блажом мером.

Док је одбрана износила завршне речи Сашин отац Милан Јоксић, који долази на свако суђење, је био прилично потресен и плакао је седећи у последњем реду суднице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)