ФЕЉТОН - ПОЛИЦИЈА ПУЦА НА ДЕМОНСТРАНТЕ: У ноћи између 4. и 5. априла "Зелене беретке" заузеле су све владине канцеларије, штаб ТО...

Драган Вујичић и Иван Миладиновић

19. 04. 2021. у 18:00

У ИШЧЕКИВАЊУ међународног признавања Босне и Херцеговине, муслиманске паравојне јединице "Патриотска лига" и "Зелене беретке" видно су повећале своју активност, заузеле су мјеста у граду, дистрибуисале оружје и припремале се за преузимање власти.

ФЕЉТОН - ПОЛИЦИЈА ПУЦА НА ДЕМОНСТРАНТЕ: У ноћи између 4. и 5. априла Зелене беретке заузеле су све владине канцеларије, штаб ТО...

"Зелене беретке" у Сарајеву / Фото из извештаја независне међнародне комисије

У ноћи 4. априла 1992. године, око 150 припадника "Зелених беретки" примило је оружје, муницију и униформе у станици за хитну медицинску помоћ у Сарајеву. Ситуација у граду била је врло напета. Радован Караџић је у свој дневник унио сљедећи запис:

- Ноћ је почела. "Зелене беретке" заузимају кључне тачке у граду. Наше сједиште које је смјештено у хотелу "Холидеј ин" редовно добија информације о њиховим акцијама. Крећу се возилима од насеља до насеља, а њихови снајперисти заузимају положаје у високим зградама. Аутоматска пуцњава чује се свуда у граду: Муслимани славе Бајрам и застрашују Србе. "Зелене беретке" убиле су два српска полицајца и ранили многе цивиле. Град је у хаосу. Сарајевска ТВ већ годинама вријеђа Србе и гази достојанство. Сада се позива лажни "покрет за мир" да организује демонстрације.

Заиста, ујутро видимо гомилу лажних "рудара угља", који носе оружје испод капута. Видимо да се ове мафије спремају да заузму центар града. Генерал Кукањац поново покушава да одигра улогу посредника и мировног радника. Предлаже састанак са Изетбеговићем у штабу Друге војне области. Питао сам Изетбеговића да ли он зна шта се дешава на подручју Враца. "Биће море крви, рекао сам му. Ово се неће зауставити. Кренимо одмах код Кукањца." На инсистирање на детаљима моје породичне безбједности, Буха и ја смо одлучили да останемо у хотелу и да радимо све како бисмо избјегли рат.

У ОВОЈ ситуацији, 3. априла, командант Другог војног округа ЈНА Милутин Кукањац распоређивао је јединице на брдима око Сарајева и на аеродрому како би спријечио било какве нападе на градску инфраструктуру.

У ноћи са 4. на 5. април, паравојна јединица Bosnae 22 "Зелених беретки", под вођством заповједника СДА, покушала је пуч. Они су заузели све владине канцеларије и виталне објекте, Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране, Републички штаб ТО, као и полицијске станице у општини Стари град, Центар и Ново Сарајево. У полицијској станици Ново Сарајево "Зелене беретке" убиле су полицајца Перу Петровића, српске националности. Бивши члан "Зелених беретки" Ферид Шалија изјавио је: - Тада смо били под директном командом Министарства унутрашњих послова. У акцији на Враца 5. априла имали смо двојицу убијених, а седам рањених бораца. Такође смо напали "Холидеј ин" заједно са специјалном полицијом Министарства унутрашњих послова.

ИЗЕТБЕГОВИЋ КРИВ ЗА УБИСТВА

ГЕНЕРАЛ Милутин Кукањац, бивши командант Друге војне области ЈНА у Сарајеву, у интервјуу ауторима филма Би-Би-Сиja "Смрт Југославије" рекао je поводом убистава демонстраната: "Све је то инсценирано ... Изетбеговић је био иза свега овога. Наравно, било је ту поштених људи, Муслимана, Хрвата и Срба, који су мислили да је скуп организован ради заштите свих људи у Босни. Међутим, у стварности су њима вјешто манипулирали. Тад је била и та пуцњава на хотел 'Холидеј ин' за коју су одговорни Муслимани."

УЈУТРУ 5. априла, мноштво грађана Сарајева и рудара угља из средње Босне, које је СДА дан раније пребацила у Сарајево, организовали су демонстрације у граду. Била је огромна гужва испред Скупштине РБиХ, са око 50.000 људи. Носили су портрете Тита и пароле попут "Желимо мир", "Босна није мртва", "Желимо владу националног јединства". Демонстрација је била оригиналан и спонтан израз народног протеста против надолазећег рата.

Демонстранти су ушли у зграду Скупштине РБиХ. Говорници су захтијевали оставку Предсједништва и Владе, нове изборе и формирање "владе националног спаса". Неки су тражили да ЈНА интервенише и спријечи приближавање рата, други су жељели да ЈНА оде. Они су захтијевали оставке лидера свих политичких партија. Пошто су посланици СДС-а већ напустили Скупштину, овај захтјев се директно односио на СДА Алије Изетбеговића и ХДЗ-а Стјепана Кљуића. Демонстранти су изразили неповјерење према Алији Изетбеговићу, спречавајући га да им се обрати, али он је ипак узео ријеч. Легитимитет владавине Алије Изетбеговића био је на ивици.

У ПОПОДНЕВНИМ сатима, велика група демонстраната стигла је до српског насеља Пофалићи, друга група се кретала ка мосту Врбања. Међу њима је било и много наоружаних припадника "Патриотске лиге" и "Зелених беретки". Док је гомила покушала да пробије српске барикаде и пређе преко Миљацке у српско насеље Грбавица, избила је размјена ватре. Двије дјевојчице, Суада Дилберовић и Олга Сушић, убијене су.

Европска унија и Сједињене Америчке Државе 6. априла су званично признале Босну и Херцеговину као независну државу. Због све већих тензија и честих инцидената у граду, Радован Караџић се уочи тих догађаја преселио из свог стана у Улици Сутјеска у Сарајеву у хотел "Холидеј ин", у којем су привремено биле смјештене канцеларије СДС-а.

Предвече 6. априла 1992, демонстранти су напустили зграду Скупштине РБиХ и преселили се на Маријин двор и у хотел "Холидеј ин". Број демонстраната нарастао је на 50.000 људи. Иза њих су била оклопна возила специјалне јединице полиције под командом Драгана Викића. Одједном је неко почео пуцати. У збуњеној размјени ватре убијено је пет особа. Према другим изворима, осам особа је погинуло, а око 50 је рањено. За ове смрти бошњачки извори криве СДС-ове "српске терористичке снајпере", који су наводно отворили ватру на демонстранте из канцеларије СДС-а у хотелу "Холидеј ин", који је, према ријечима бошњачких историчара, "претворен у приватну касарну СДС-а".

ОКОЛНОСТИ погибија грађана Сарајева 6. априла 1992. до данас остају нејасне. Према изјавама очевидаца, специјална јединица Министарства унутрашњих послова под командом Драгана Викића отворила је ватру на демонстранте. Ово је била једина јединица РБиХ у граду која је имала професионално обучене снајперисте.

Неки свједоци су изјавили да је јединица "Зелених беретки" под командом Јуке Празине пуцала на демонстранте. Тјелохранитељ Радована Караџића Владимир Илић, који је ухапшен као наводни "снајпериста", изјавио је: - Полиција и параполицијске јединице СДА оптужиле су мене и моја три пријатеља за снајперске активности. Нико од нас није формално оптужен, и није одговарао за такозвано кривично дело, јер га нисмо починили.

На масу демонстраната циљале су и новоформиране "Шеве", из двије зграде које смо звали "Момо и Узеир" и са куле Католичке катедрале. Ко год је отворио ватру, стријелци су жељели да сузбију демонстрације. Демонстранти су се разишли и побјегли. Генерал АРБиХ Вахид Каравелић је признао да је "сценарио за демонстрације за мир" имао за циљ "елиминирање признатог суверенитета БиХ и изабране парламентарне владе", те да је "овај сценариј" осујетила полиција одана Алији Изетбеговићу. Иницијатива за одржавање нових избора и формирање новог предсједништва које би спријечило рат утопљена је у крви демонстраната. Влада Алије Изетбеговића преживјела је свој први тест. Како је Комисији изјавио бивши члан Предсједништва РБиХ Ненад Кецмановић, "СДА и Алија Изетбеговић су стекли највише предности од растјеривања демонстраната ватреним оружјем".

СУТРА: У САРАЈЕВУ ВЛАДА ХАОС

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)