ФЕЉТОН - КЊИЖЕВНА ЛЕГЕНДА ИЗ КОМШИЛУКА: Црњански је говорио да се не боји смрти, јер је већ толико пута умирао

Радослав Лале Вујадиновић

13. 04. 2021. у 18:00

ОД свих нас, једини је Црњански рођени писац - двадесетих година прошлог века рекао је Иво Андрић, наш једини нобеловац.

ФЕЉТОН - КЊИЖЕВНА ЛЕГЕНДА ИЗ КОМШИЛУКА: Црњански је говорио да се не боји смрти, јер је већ толико пута умирао

Милош Црњански је сањао на девет језика / Фото из књиге "Врачарци крсташи"

Када се врагио у Београд из изгнанства, крајем августа 1965. године, Милош Црњански, један од најбољих српских писаца свих времена према мом мишљењу, најпре је боравио у хотелу "Ексцелзиор", да би се касније преселио на територију општине Врачар, у Улицу браће Недића број 29. Том приликом Црњански је изјавио: "Дошао сам овде да сањам на девет језика. Не бојим се смрти, ја сам већ толико пута умирао. Моја прва смрт била је моје рођење."

Један догађај из бурног живога Милоша Црњанског подсећа нас да је тада, с јесени 1926. године, стварно могао да буде мртав. Да се то тада догодило, данас не бисмо могли да читамо његова непролазна ремек-дела: "Сеобе", "Љубав у Тоскани", "Ламент над Београдом", "Код Хиперборејаца", "Роман о Лондону", "Кап шпанске крви"...

НАИМЕ, реч је о догађају који је веома узбудио и потресао тадашњу јавност у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Био је то двобој дојучерашњих великих пријатеља и искрених заљубљеника у авијацију, Милоша Црњанског и Тадије Сондермајера, пилота и ратног хероја из Првог светског рата, који је оборио три непријатељска авиона на Солунском фронту. Сондермајер је био новинар и уредник ваздухопловног часописа "Наша крила", који је излазио од 1924. па до почетка Другог светског рата. Као ваздухопловни инжењер, после Великог рата био је један од оснивача нашег цивилног и спортског ваздухопловства.

Разлог за двобој, тврди књижевник Владимир Буњац у својој књизи "Дневник о Црњанском" на основу сведочења Виде, супруге Црњанског, и писца Душана Магића, била је Милошева свађа с петорицом пилота које је предводио Тадија Сондермајер. Наиме, Црњански је тврдио, и то им је у лице рекао, да су корумпирани због њиховог опредељења за набавку француских авиона за југословенско ратно ваздухопловство. Један од главних набављача авио-делова и заступник једне француске фирме био је инжењер и солунски херој, пилот Тадија Сондермајер. Он је за команду ваздухопловства набављао моторе и авио-делове из Француске. После жучне и непријатне свађе, Милош Црњански их је, сву петорицу појединачно, пљуснуо по лицу својим белим рукавицама и изазвао их на двобој. Сви су одмах одбили да се бију, знајући да би то било кобно за писца Црњанског, осим Тадије, који је остао једини да брани официрску част.

КАКО су двобоји били забрањени у Краљевини СХС, он је одржан на Вршачком брегу, јер се у бившим аустроугарским крајевима на тај неразумни чин није гледало тако строго.Уједно, сложили су се да уколико један од њих двојице буде рањен, кажу да је то "било у лову".

Милош Црњански, као изазивач, имао је проблема како да нађе оружје за двобој. Неко из његове околине се сетио породице Дунђерски. Када су пошли за Вршац, понели су и једну дрвену кутију украшену седефом, у којој су били пиштољи. Црњански се са својим секундантима, професором и песником Душаном Матићем и познатим редитељем Бранком Гавелом, дан раније сместио у вршачком хотелу "Србија". Та ноћ пред двобој за Милоша није била бесана, као што је била за његове забринуте пријатеље. У договорено време, 26. септембра 1926. године, отишли су на Вршачки брег.

Публициста Радован Поповић у својој књизи "Бескрајни плави круг" објавио је оригинални записник, за који се мислило да је изгубљен, а налазио се међу пишчевим папирима. У њему пише:

СА ЦРВЕНОМ ЗВЕЗДОМ У ЛОНДОНУ

ЖИВЕЋИ као политички емигрант у Лондону, Милош Црњански 1957. сазнаје да је Црвена звезда на гостовању у британској престоници и да су играчи и руководство, с "техником" клуба, чувеним др - Ацом Обрадовићем, одсели у хотелу код Хајдпарка.

Оде тамо и замоли за једну услугу. У руке доктора Аце предаде омањи пакет "за свог пријатеља" у Београду, чувеног предратног фудбалера и атлетичара Јована Ружића. Њега су сви познавали, па је доктор учтиво примио пакет и захвалност господски одевеног посетиоца, који се после дубоког наклона отменим ходом одмах без задржавања удаљио.

Тај такозвани пријатељ био му је заправо шурак, рођени брат његове супруге Виде. Окренувши коверат и угледавши име и презиме пошиљаоца, др Обрадовић поскочи и узвикну: "Трчите и вратите одмах тог господина! То је био Милош Црњански, највећи српски писац!

Нажалост, улична гужва већ је била прогутала писца "Сеоба". Др Аца Обрадовић никада није могао да прежали тај промашени сусрет и о томе је често причао својим пријатељима.

"ПРЕМА закључку и записнику од дана 26. септембра ове године у 11 сати састали су се одређени сакунданти и то од стране г.г. Милоша Црњанског, проф. и Тадија Сондермајер, инж. оба из Београда и то г.г. др Бранко Гавела и Душан Матић, као секунданти г. Црњанског, г.г. Јован Петровић и Димитрије Тошковић из Београда као секунданти г. Тадије Сондермајера и константовали су следеће:

Одређени дуел одржан је тачно у 4 сата на месту више села Месић по свим условима предвиђеним у ранијим записницима.

Пошто је одређени секундант одмерио растојање на одређеном месту, и пошто су у присуству свију нас напуњени пиштољи и коцком раздељени дуелантима и пошто је коцком одређено ко има право бирања места, г. Црњански је изабрао место и дуеланти су стали на та одређена места.

Затим је вођа дуела г. Петровић објаснио г.г. дуелантима усвојен начин дуела и по дужности позвао г.г. дуеланте на мирно решење, које су ови одбили, приступило се извршењу дуела и после команде три - оба су се противника окренула и г. Црњански одмах на команду три опалио је не погодивши г. Сондермајера. Г. Сондермајер није опалио, јер уместо да повуче ороз, повукао је за продужење за ороз. Пиштољ није опалио и Сондермајер је подигао руку увис и рекао Jerenоnce. Но, како је у записнику утврђено да се двобој сматра свршеним од једног метка, опалио пиштољ или не, од потписаних пала је команда Finis."

СВЕДОЧЕЊЕ Виде Црњански и Душана Магића не слаже се са записником двобоја: Црњански и Сондермајер стали су насред пољанчета окренути леђима и онда кренули бројећи кораке. Загим су се окренули, а право првог пуцња имао је Милош Црњански. Промашио је. Онда је Тадија Сондермајер дошао на ред, дигао је руку и уперио пишгољ у главу прогивника. Повукао је ороз, једанпут, двапут, трећи пут, али ништа од пуцња.

"Ово је лоше напуњено", рекао је. "Нешто није у реду."

У ствари, пилот се спетљао, јер није знао како се пуца из старинског пиштоља породице Дунђерски. Хватао је уместо ороза китњасти седеф испред ороза. Када је нашао ороз, исправио је грешку, али је тада испалио хитац увис. Душан Магић је после овог хица увис од обојице тражио да прихваге задовољење, и они су се сагласили.

СУТРА: ВЕЛИКИ ХРОНИЧАРИ БЕОГРАДА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)