ДОСТОЈАН НАСЛЕДНИК ПОДВИЖНИКА: Патријарх Вартоломеј рекао Иринеју да је превелики терет који је преузео на своја плећа

Милена Марковић

01. 12. 2020. у 18:00

ДА потресна драма и невиђена ујдурма у режији Приштине и подршке дела међународне заједнице, није имала епилог, повољан по српски народ и његову Цркву, ко зна да ли би се у години изборене правде, патријарх Иринеј упутио у Васељенску патријаршију.

ДОСТОЈАН НАСЛЕДНИК ПОДВИЖНИКА: Патријарх Вартоломеј рекао Иринеју да је превелики терет који је преузео на своја плећа

Фото архива В. Н.

Сценарио о преименовању древних српских светиња у - косовске, под управу институција такозваног независног Косова, пропао је у Унеску, међународној организацији за заштиту светске културне баштине у коју су уврштене Богородица Љевишка, Пећка патријаршија, Грачаница, Дечани.

Охрабрен избореном правдом, после дугих непреспаваних ноћи, патријарх Иринеј се 21. октобра, ипак упутио у Константинопољ (Истанбул), где је седиште "мајке над мајкама" православних цркава. Велики терет понео је и поднео у првој години после устоличења. На овом путу пратили су га мудри архијереји: владика Јован, епископ шумадијски, жички Хризостом, ремезијански Андреј и Иринеј бачки, један од најобразованијих у Српској православној цркви.

- На овај пут крећем с новом снагом, а молио сам се Богу да не клонем у овој тешкој борби - казао је патријарх на поласку из Београда. - Свевишњи ми је сведок муке коју не бих преживео да је исход био другачији.

Не признајемо црногорску православну цркву

НИЈЕ било велико изненађење које је потекло са извора исконског православља, после непуне деценије од овог окупљања, када је, до тада незабележено дуго трајање беседе у част патрујарха Иринеја. Стигла је подршка СПЦ, која се борила за право српског народа и његове Цркве у Црној Гори.

Из Васељенске патријаршије стигла је изричита порука:

Васељенска патријаршија у Црној Гори познаје и признаје само Српску православну цркву.

У ВАСЕЉЕНСКОЈ патријаршији, првојерарх Српске православне цркве и епископи, дочекани су у духу братске љубави, кроз дугу историју, неговане. У знаку сећања на поштовање и разумевање током векова. Од септембра 1219.године, када је патријарх васељенски Манојло Први Сарантен, показао разумевање према тежњи Светог Саве да Православна црква у Србији добије самосталност.

САРАДЊА Патријарх Иринеј и патријарх Вартоломеј, Фото архива В. Н.

Огласила су се звона са Васељенске патријаршије док је патријарх са архијерејима улазио у порту. Литургија у част доласка српског патријарха, служена је уз велики број поклоника из Грчке и других православних земаља. У храму Светог Ђорђа, средишњем месту Патријаршије, готово да није било места за све православне, али и представнике других конфесија који су желели да присуствују овом чину. После литургије, уследио је званични пријем у резиденцији патријарха Вартоломеја. Овом сусрету љубави и заједништва присуствовали су архијереји и других помесних цркава, међу њима и архиепископ тирански и све Албаније, Атанасије.

БЕСЕДИО је патријарх Вартоломеј, обраћајући се првојерарху Српске православне цркве:

- Превелики терет Српске православне цркве, светородне и мученичке, која је толико често пролазила преко многих подводних стена и кроз промене различитих околности, часна јерархија њена бацила је поглед на многогодишње веома плодоносно и узорно ваше архијерејско служење и призивала вас, да на своја плећа подигнете патријаршијски крст.

Патријарх васељенски је подсетио на биографију нашег патријарха:

- Досадашњи ваш живот и делање сведочи о вашем трезвеном и мудром руковођењу бродом Цркве. То сте чинили на начин који доликује њеној многовековној историји, достојанству и жртвама херојског српскога народа који је веома често, борећи се, побеђивао и бивао побеђен. Али, свагда доказивао да уме да изнад материјалног благостања ставља вечне и неразрушиве вредности православног предања и своје вере и да радије изабере часну смрт, него да изда ове вредности.

ПАТРИЈАРХ Вартоломеј је, бираним речима скренуо пажњу на српски народ и његову историју:

- Народ ваше земље доказао је у свим периодима своје историје, од почетка његове националне самосвести, па све до недавно,и наравно, не заборављамо при том варварство без преседана, које се десило током Другог светског рата, као ни недавна насиља и недавне веома тешке околности које је преживео. Доказао је да уме да умире са надом на вечни живот. А славна смрт, свакако, јесте избор чак и људи који нису упознали веру у Христа.

Потресан је био део Вартоломејевог обраћања о страдању српске Цркве кроз векове:

- Црква ваша доживела је, у многим периодима свога живота, овај успон и надахнуће Светих мученика. Гоњена и страдална, али у страдању узвишена и ојачана подвизима Светих мученика. Веома често њена чеда су била удостојена да буду победничари, страдајући у уверењу да ће гоњена истина бити отелотворена у правду која стиже. И у овим данима спасења ваших светиња. Крв мученичка је посветила и облаготворила светородну Цркву српску. Непрекидна гоњења учинила су живот њених чеда, аутентичним, и тако су они, дајући крв, наслеђивали небо.

ПОГЛАВАР Васељенске цркве подсетио је на пут Светог Саве, стуба и оснивача аутокефалне Српске православне цркве:

- Преподобни Сава оставио јој је у наслеђе, живо наследство подвижничкога живљења, одлучности у трагању за Богом. Тако је овај свети човек постао живо предање. Узор који се преноси из нараштаја у нараштај српском народу.

Обратио се, директно патријарху српском, Иринеју. Без белешки. Без подсетника, поновио је:

- Васељенска патријаршија дубоко поштује и уважава вас, даровитог пастира кога је божанска промисао поставила да води српску Цркву. Познавајући терет који сте узели на своја плећа, ми ћемо се подвизавати заједно са вама, како би српски мученички народ, с вашом часном личности, достојног подржаваоца древних Праотаца и ведрог и мудрог управитеља поверене петријаршијске благодети, опстојао на ветрометини.

Мало ко је тада, на овом сабрању у част патријарха српског Иринеја и његовог устоличења, очекивао овакву беседну посвету у средишту врховне православне цркве.

Сутра: СУСРЕТ СА НОВАКОМ ЂОКОВИЋЕМ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)