ЉУБАВ, ЛЕК ЗА ИСЦЕЉЕЊЕ РАНА: Патријарх Иринеј је био скроман, праведан и храбар човек, посвећен Србији и српском народу

Милена Марковић

29. 11. 2020. у 19:00

ЉУБАВ према свима и свакоме, па и према свом непријатељу, једини је начин да се победи све ововремено зло и искушења у којима се нашао српски народ.

ЉУБАВ, ЛЕК ЗА ИСЦЕЉЕЊЕ РАНА: Патријарх Иринеј је био скроман, праведан и храбар човек, посвећен Србији и српском народу

Фото архива

Само тако, љубећи све и сваког, можемо да очекујемо помоћ Бога - говорио је патријарх Иринеј.

Ова порука била је мото његовог живота. Начело по коме се владао и пре него што је уведен у трон пећких патријарха.

Када су га једном упитали верници зашто и љубав према непријатељу, уз свој препознатљиви, благи осмех, објаснио је, кратко:

- Љубав, истинска, лек је за сваку рану, као што је и Бог један међу нама. Као што смо сви ми деца Божија. Љубав је потребна понајвише тамо где одјекују звона са наших светиња, а с друге стране звона и молитве других народа и вера.

КОЛИКА је снага ове поруке, патријарх је извагао када се први пут под патријаршијским инсигнијама упутио у посету манастиру Милешеви. Обрадовале су га слике обновљеног манастира, сређене економије, праве домаћинске куће. Али, обрадовало га је и то што су га са свештенством и монаштвом СПЦ дочекали и представници Исламске заједнице.

- Ми живимо, овде, заједно и трудимо се да допринесемо лепоти заједничког живота, а то је оно што је највећи дар Божји када браћа, а сви смо браћа, јер смо деца Божја, јер нас је Бог створио, живе добро и заједно. Свима нама он је удахнуо душу живу, он је једини Бог међу нама. Посебна радост овога дана и овога сусрета за мене је ваш заједнички дочек и окупљање у светој Милешеви. Заиста, велики је ово дан, не само за овај крај него за целу нашу државу Србију и за све народе са којима живимо и делимо дарове Божје.

Подсетио је на време Светога Саве:

- КАДА је посећивао источне земље, ону Свету земљу, Свети Сава се са радошћу сусретао са представницима муслиманских држава и вођама муслиманског народа. Сви су га радосно примали као светога човека. Ми, такође, знамо да док је тело Светога Саве било у овој светињи, да су поред многих православних, његовом гробу на поклоњење долазили и муслимани. Долазили да му се поклоне, јер су веровали у његову чудотворну моћ. Та вера и тај однос међу нама и муслиманима влада и данас. Јер, свака религија треба да проповеда оно што је најсветије у њој, а то је љубав. Љубав према Богу, према ближњима својим, према суседима.

Патријарху је узвратио ефендија Макић:

- Радостан сам и захваљујем у моје име и име мојих сарадника и муслимана што сам чуо прелијепе ријечи од господина патријарха. Хоћу да вам кажем једну непобитну истину, а то је да смо ми браћа по Богу и да имамо исти биолошки извор и исти уток. Ово што живимо заједно на овим просторима, то је Божји распоред. Он нас је распоредио на овим просторима да будемо заједно, чиста образа и ведра чела ако своју мисију обављамо као часни људи.

ПАТРИЈАРХ Иринеј ће овакву своју мисију наставити и у њој истрајати до последњег дана и последњег даха. Знао је свој пут и куда он води, кад се руководиo идејом суживота, толеранције и помирења. Више пута је, током мудрог кормиларења кроз невреме, подсећао на свог претходника, патријарха Павла, кроз његову поруку: "Будимо људи!"

Када је почетком ове године обележавано шест деценија монаштва, 45 година епископског стажа и деценију од избора за патријарха, поглавар Српске православне цркве казао је да никада није било лако бити српски патријарх.

- Данашња времена јесу тешка, веома тешка, има проблема и у самој Цркви, али и у српском народу кога су такође погодила тешка времена, уз кога су остали малобројни пријатељи. Зато сам благодаран државном врху Србије који нашој земљи отвара пут према свету, што се у великој мери и постигло. Србија полако стаје на своје ноге и надамо се да ћемо, уз Божју помоћ, повратити место и улогу који јој припадају. Захваљујем нашој држави што има разумевања за потребе Цркве: после много година враћена је веронаука у школе, свештенство је добило подршку у социјалном осигурању, а помаже и обнову светиња.

ЗАХВАЛНОСТ држави брже-боље је оквалификована као патријархово пренаглашено везивање за актуелну власт.

- То је неправедно, патријарх Иринеј је посвећен Србији и српском народу, он је добре односе неговао и са претходном влашћу, а не само са актуелном, што и јесте улога Цркве да има добре односе са било којом световном влашћу - прокоментарисао је критике упућене патријарху Жељко Ињац, верски аналитичар.

Последње обраћање и одлазак

ПАТРИЈАРХ Иринеј последњи пут је у јавности говорио на испраћају митрополита Амфилохија у Подгорици. После три дана упућен је у болницу, где је и завршио свој овоземаљски пут. Српска православна црква је, одласком патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија, доживела тежак губитак.

Овај аналитичар закључује да је патријарх Иринеј дошао у заиста деликатном историјском тренутку у коме је формирање нових држава у региону оживело и клановске аспирације у оквиру Српске православне цркве.

- Патријарх је успевао да се са њима носи, њему је било теже него његовим претходницима који су били на челу Цркве у, на пример, ратном времену. Тада је Цркву красило јединство, а потом су настали такви процеси да се и у мирном времену Црква покушава поделити.

Патријарх Иринеј је, скроман, праведан, али и веома храбар човек. Он је, на пример, отворено осудио режим у Црној Гори јер је проценио да је тамо на делу прогон српског народа, затирање његовог писма, језика и вере.

ПРВОЈЕРАХ српски није се освртао, не барем јавно, на критике и оптужбе. Али, никада није истакао сопствену заслугу за завршетак изградње Храма Светог Саве, која је трајала више од века. Обилазећи завршне радове на Храму, три месеца пре него што ће се упокојити, рекао је:

- Држава би много брже завршила изградњу да је имала финансије какве данас има. Много је оних који су давали колико су могли, али држава је највећи приложник и добротвор. Зато ће наша Српска православна црква, док траје, бити благодарна држави. Али то је и обавеза државе. Свети Сава није само градио цркве, он је градио и државу.

СУТРА: Речи гуслареве опевају подвиге

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)