ФЕЉТОН - НАЦИОНАЛНО БРАЗИЛСКО БЛАГО ОДЛАЗИ У АМЕРИКУ: Американци су наговарали Пелеа да дође код њих скоро четири године

Мирослав Јанковић

30. 01. 2023. у 18:00

ПEЛЕ је након опроштајне утакмице од бразилске репрезентације, а против Југославије на Маракани 18. јула 1971. године, почео убрзано да завршава своју каријеру.

ФЕЉТОН - НАЦИОНАЛНО БРАЗИЛСКО БЛАГО ОДЛАЗИ У АМЕРИКУ: Американци су наговарали Пелеа да дође код њих  скоро четири године

Пеле Министар спорта у Бразилској Влади, Фото Танјуг / AП

И даље је био члан Сантоса, добро или врхунски играо кад је расположен, али без икакавих амбиција.

Једноставно: није их више могао ни имати. Али, појавили су се финансијски проблеми. Погрешно је инвестирао новац  стечен до тада, заправо преварили су га његови финансијски консултанти. По једној верзији, Пеле је доста новца, који је тада имао, а процена је да је играјући за Сантос и кариоке зарадио око два милиона долара, буквално поклањао многобројним пријатељима. Видећи шта ради, његови консултанти су почели да са те гомиле одвајају и за себе. Морао је, изненада, да опет игра и зарађује. А није му било до тога. Три године је одбијао разне понуде. Од којих су две стално биле на столу-Реалова и Јувентусова.

Али, најупорнији су били Американци, који су желели да устоличе фудбал и на свој континент, већ су били основали, по узору на кошарку, и Северноамеричку лиги (НАСЛ). Требала су им велика имена, избор је био  холивудски- тако је почео  лов на Пелеа, који у почетку није хтео ни да чује за Америку. Јер, у тој њиховој лиги играли су студенти и полупрофесионалци. Јурили су га и наговарали близу четири године. Требао им је неко ко ће својом појавом и именом све из темеља затрести и променити. А то је само био Пеле. У посао наговарања великог Бразилца укључује се Енглез Клајв Тој, некадашњи спортски новинар Дејли експреса. Паралелно с њим, и Реал и Јувентус покушавају да Пелеа извуку из пензије. Клајв Тој га мами разним мамцима: говори му да ако оде у Реал или Јувентус само ће освојити првенство те земље, а ако дође у Америку освојиће цели њен континент!

Пеле полако попушта: већ му је 34. година, а финансије му нису најбоље. Пристаје, коначно, и крајем 1974. потписује с Космосом  уговор за непознату суму-која се према разним проценама  кретала од 4-7,5  милиона долара. У то су била урачуната и његова разна маркентишка и рекламна  права. То је за оно доба била фантастична сума: прерачунато по основици ,,три посто инфлације годишње, плус камата на камату“, то би, након пола века, данас износило од 60-100 милиона  долара. Постао је најплаћенији спортиста Америке, а неки медији су тврдили и света. Примера ради, тада је у Америци највећа примања имао један играч бејзбола-200.000 долара годишње.

ВРЛО  занимњиво је подсетити се ко је Пелеа, у ствари, приморао да пређе у Космос. Све се одиграло на много већем нивоу од званичног посредника, спортског новинара и менаџера Тоја. Већ након Пелеовог блеска на СП '58. пола Европе је почело да га јури и мами у своје клубове. Видећи да ће га изгубити, Бразил на основу једне синтагме ,, да је Пеле национално благо Бразила“, коју је 1961. г. навео тадашњи председник државе Куадрос у писму председнику бразилског фудбалског савеза, тражећи да се заустави одлазак домаћих фудбалера у стране тимове... е на основу те кратке формулације Пеле је незванично проглашен националним благом Бразила! Званично није никад, јер човек не може бити проглашен за тако нешто. Но, то се народу тада стомилионске државе допало и Пеле је, у мору њихове љубави спрам њему, фигурирао као нека врста националног споменика!  Али,  ни то није била довољна препрека да га други, макар и под фудбалску старост, одведу из Бразила.

У довођење Пелеа у Космос умешао се  тада и амерички државни скретар Хенри Кисинџер, који је уценио бразилског колегу увођењем Бразилу санкција на увоз пољопривредних добара, тј. хране. Због тога је Бразил пустио Пелеа а он спасао народ од претеће несташице хране или њеног поскупљења. Влада Бразила је тада направила велики притисак на Пелеа да иде преко океана. Он је имао већ 34 године и био фудбалски полупензионер, уз то још и у великим новчаним проблемима.

ПЕЛЕ  је  стигао у Њујорк и ФК Космос 1975. године. Прву утакмицу пред 22.000 гледалаца и 300 репортера из целог света одиграо је 15. јуна '75. И дао је гол.  Клуб је био основан тек пре пет година. Није имао титулу. Убрзо ће довести голгетера Италијана Кинаљу, па Бекенбауера и Карлоса Алберта, и с Пелеом на челу сачинити дри-тим који ће коначно 1977. постати првак лиге. Пеле је за Космос одиграо 64 лигашке утакмице и дао 31 гол.  Од Америке и фудбала уопште опростио се 1.10.1977. године  на пријатељској утакмици Космос-Сантос, пред 75.646 гледалаца.  За две године и три месеца играња у Америци постао је један од најпознатијих људи у тој огромној држави, изазивајући еуфорију коју су новинари звали ,,пелеманија“. Пеле је у Америци, први пут у животу, играо и живео како је хтео. Није имао на врату терет  да увек мора да његов тим победи. Проводио се по дискотекама, сликао и флертовао са глумицама и мењао љубавнице.

И за крај једна занимљива прича о Пелеу и нашим људима у Америци. Када је стигао, Пеле је тамо  затекао Хрвата Анту Џонлића, који је већ играо за ФКК. Ускоро су се зближили, али на један врло необичан начин. Одмах по доласку у клуб, Пелеу је додељен бодигард, један агент ЦИЕ, који га је у стопу пратио...све ,,до кревета“. Али, цијашу је брзо Пеле досадио и смислио је овакав начин да га се ослободи. Приметио је да се Џонлић задивљено мота око Бразилца и предложио му да се потуку, па ко буде јачи нек он убудуће буде Пелеова пратња. Анте, који је био Херцеговац , висок 190 цм и јак ,,ко'земља“ је победио агента ЦИЕ и постао Пелеов боди. Сећајући се свега, Џонлић каже да је заиста напорно било га чувати, посебно кад би ишли у град, у провод. Сви су га јурили, салетали, сликали се с њим и утркивали ко ће му пре другога платити пиће. Према Џонлићевом сведочењу, Пеле је био изузетно скроман, нормалан у свему, тих, добре нарави...готово нежан. И дивио се једном играчу с ових простора: гледали смо једном утакмицу коју је Метрос Кроација играла с неким. Одушевио га је играч Кроације с бројем 10 на леђима. Питао ме је ,,ко је овај, изванредан је.“ Ни ја нисам у први мах знао ко је, распитао сам се и рекао му: Сеад Сушић, дошао из Црвене звезде, Београд, Југославија. Он се насмејао, оним својим топлим смехом, и казао: Ааа...Југослав...Ред стар...Џазик( Џајић)...мај френд!  

СУСРЕТ СА РАСИЗМОМ

ПЕЛЕ  је потекао из веома сиромашне породице. У својим мемоарима је навео да је и као тинејџер носио кошуље које би му мати шила од платна врећа за брашно. Често би јео само комад хлеба и банану...коју би претходно негде убрао. У школи се први пут заљубио , и то у белу девојку. Држали су се за руке и неко их је видео. Његова срећа је трајала врло  кратко. Отац девојке је сутрадан дојурио у школу, бесно и пред свима вичући на њу: ,,Шта ће ти он, па он је ,,негрињо“(црнац)! Пеле каже да му је то био један од најтежих дана у животу, јер се први пут сусрео са расизмом, директно га осећајући  на својој кожи. А у мемоарима на то све  још горко и ово додао: ,,Никада ме више та девојка није ни погледала“!

СУТРА: ПЕЛЕ МИНИСТАР СПОРТА У БРАЗИЛСКОЈ ВЛАДИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА ЛАНЕТА ГУТОВИЋА: Породица је морала да спроведе, многи су се чудили