ФЕЉТОН - ЦИЉ КОНТРОЛЕ РАЂАЊА СТВАРАЊЕ СУПЕРМЕНА: У Америци су доношени неки од најнехуманијих закона

Миланко Шеклер

03. 12. 2022. у 18:00

ПОЗАБАВИМО се, за тренутак Сједињеним Америчким Државама и њиховим наслеђем. И након примене примитивног „биолошког“ оружја (заражавање ћебадима), било је и даље превише живих Индијанаца, који су и даље упорно полагали право на земљу својих предака.

ФЕЉТОН - ЦИЉ КОНТРОЛЕ РАЂАЊА СТВАРАЊЕ СУПЕРМЕНА: У Америци су доношени неки од најнехуманијих закона

Фото Profimedia

Нећу вас превише оптерећивати разним историјским документима и споразумима између новонастале државе тек придошлих досељеника (САД) и представника народа староседеоца (поглавица разних племена), јер мислим да нема потребе да се удубљујемо у то. Пре свега зато што мислим да су сви ти споразуми и договори били и са ондашње, али и са садашње тачке гледишта, чиста превара и лоповлук, који су имали само један циљ: потпуно истребљење домородаца и отимање њихове земље и природних ресурса за потребе развоја „белог човека“, „надчовека“, „више расе“. На крају су последњи и минорни остаци домородачког народа у Сједињеним Америчким Државама, протерани суровом војном силом са најплодније и најбоље земље, директно у најнегостољубивије делове америчког континента, у пустиње, камените и голе планине, слана земљишта, неплодна и безводна, где су били осуђени на постепено изумирање и нестајање. Та места где су Индијанци протерани звала су се резервати. Мислите ли да је случајно што се исто тако резерватима зову и дан-данас многобројна последња нетакнута станишта дивљих животиња свуда у свету? Али постоји велика и важна разлика: резервати за малобројне и угрожене врсте дивљих животиња се праве тамо где су идеални природни услови за њихов живот и опстанак. А резервати за Индијанце су бирани тамо где су им најтежи и најгори услови за опстанак да би тешко преживели и што пре нестали!

МОРАМО се подсетити и о разним начинима злоупотребе науке од стране људи, односно социолошких и друштвених фактора који утичу на то. Многе гране науке које су се развиле током последњих деценија 19. и прве половине 20. века, бавиле су се изучавањем заразних болести, откривањем њихових узрочника, начинима ефикасне заштите од њих, лечењем, као и превентивним мерама (вакцинама). Како су се у овој области нагомилавала научна сазнања, тако су се постепено рађале и идеје за употребу тих сазнања, у борби против „непријатеља“, односно њихова могућа употреба у војне сврхе. Процес доласка до научних открића у овој области је код неких народа и држава водио до недопустивих истраживања, која су се вршила на људима.

Овде ћемо укратко набројати само неке од ужасних псеудонаучних теорија, чије ужасне последице човечанство повремено осећа и данас.

Френологија. Псеудонаука која се бавила проучавањем облика лобање људи, и на основу тога изводила закључке о менталним способностима, интелигенцији и карактерним особинама људи. Чак је била успостављена и својеврсна „мапа мозга“, помоћу које су се наводно одређивале менталне способности (интелигенција) и карактеристике (нпр., агресивност, моћ запажања, али и морала, љубави итд.) код неке особе, а све то на основу величине и развијености појединих делова и области мозга. Ова квазинаука била је популарна све до краја 19. века, а њен оснивач је био немачки физиолог Франц Јозеф Гал. Своје најплодније тло и развој, ова квазинаука имала је управо у САД. Нема потребе да наглашавам да је ова „псеудонаука“ доказивала својим сулудим теоријама зашто су белци надраса, а све остале расе инфериорне и заостале. Ако је нека наука дала основ и јак привид за „добру“ научну аргументацију заступања расизма, то је управо ова наука.

Еугеника. Псеудонаука чији је прокламовани циљ био побољшање „квалитета људи“ и контрола људске врсте, тако што би се спречило размножавање „инфериорних људи“, а подстицал се размножавање такозваних супериорних људи. Еугеника тврди да је људски прогрес угрожен ширењем гена сиромашних, слабих и болесних који би требало да буду елиминисани природном селекцијом. Наравно, и ова назови „наука“ формирана је у 19. веку, а одржала се до данашњих дана. Њени оснивачи били су Британац Френсис Галтон и Американац Чарлс Девенпорт.

У СЈЕДИЊЕНИМ Америчким Државама су под утицајем еугенике донешени неки од најнехуманијих закона икада. На пример – Закони о обавезној стерилизацији појединих категорија људи.

Поменути Британац Френсис Галтон рекао је: „Када би се само двадесети део средстава који трошимо на побољшање узгоја расних коња и стоке трошио на побољшање узгоја људи, створили бисмо галаксију генија“.

Американац Чарлс Девенпорт је толико утицајан у САД, да је и председник Америке Теодор Рузвелт заступао његове ставове, а током двадесетих и тридесетих година 20. века, у Америци су чак организована такмичења такозваних „јаких породица“. То су била јавна такмичења, у којима су се такмичари надметали доказујући који од њих има најмање физичких и психичких поремећаја међу својим прецима, односно који међу њима има најчистије порекло! Из такмичења би аутоматски била дисквалификована породица у којој је дошло до мешања са „нижом расом људи“, то јест, оном расом која није била „чисто бела“.

До краја тридесетих година, већина савезних држава у САД имали су Законску регулативу о обавезној стерилизацији. Тако је 1935. године, у САД извршено око 20.000 стерилизација (са пристанком особе која се стерилише или без њега). Америчка докторка Маргарет Сангер, која је била председница организације „Америчка лига за контролу рађања“, заступала је тезу да се систематски морају елиминисати сви људи за које се сматра да су „мање вредни“ по својим особинама, и то путем абортуса и контроле рађања! Ваљда је свакоме јасно да је од ове постављене тезе потребан само још један мали корак до стварања нацистичке идеологије.

ПОМЕНУТА докторка Маргарет Сангер је за „Њујорк тајмс“ изјавила чувене речи: „Циљ контроле рађања је стварање Супермена“! Јавно прокламовани циљеви њене организације, усред Сједињених Америчких Држава били су:

- Подићи ниво интелигенције у општој популацији људи;

- Што спорије повећање људске популације;

- Онемогућити имиграцију у САД људи оних раса и карактеристика за које се зна да су мање вредне психофизичке конституције;

- Примена строге политике насилне стерилизације и сегрегације над мање вредним групама људи;

- Обезбедити одвојене фарме на којима би радили ови издвојени мање вредни људи, и то под строгом контролом за то обучених људи.

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ИДЕОЛОГИЈЕ

ПОСЛЕ раздобља од неколико векова, и разних фаза, рекао бих духовног сазревања човечанства (хуманизам, ренесанса, рационализам, просветитељство), чинило се да је само небо граница људског прогреса. У једном тренутку изгледало је да ће племенитост и равноправност свих људи света бити основ свих будућих односа међу људима. А онда, неочекивано и изненада, појављују се потпуно нове идеје и рађају неке од најстрашнијих идеологија које је човечанство икада видело на свом дугом путу развоја.

СУТРА: ИСПИТИВАЊЕ БИОЛОШКОГ ОРУЖЈА НА ЖИВИМ ЉУДИМА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

РАЗВОД МЕРКЕЛОВЕ: Понела је само једну ствар када је отишла