ФЕЉТОН - СПАСАВАЊЕ ПРЕЗАДУЖЕНИХ ЗЕМАЉА МИМО ЗАКОНА: У буџету за 2014. не постоје трагови за седам и по милијарди евра

Синиша Љепојевић

09. 10. 2022. у 18:00

ПОРЕД политичких интереса, новац се троши и на основу информација Евростата, званичне агенције ЕУ за статистику.

ФЕЉТОН - СПАСАВАЊЕ ПРЕЗАДУЖЕНИХ ЗЕМАЉА МИМО ЗАКОНА: У буџету за 2014. не постоје трагови за седам и  по милијарди евра

Седиште Европске уније у Бриселу, Фото АП

Али, Евростату је тешко веровати, та агенција је такође део ланца корупције.  Генерално, гаје се озбиљне сумње у све што Евростат објављује и мало ко верује у његове извештаје.

То је део доминантне културе лажи и обмана бриселске бирократске машинерије.

Али, Евростат ужива моћну заштиту. Када је Данкиња Дорте Шмит-Браун (Dörte Schmidt-Braun), службеница Европске комисије, 2002. открила неправилности у раду Евростата, почев од лажирања података до противзаконитих уговора са подизвођачима који за новац ЕУ врше истраживања и достављају нетачне податке, њен живот се променио за сва времена. Уместо да ЕК следи њена открића и реши тај део корупције у врху институција ЕУ, Шмит-Браунова је дошла под удар машинерије ЕК и доживела нервни слом. Са тридесет седам година живота отишла је у инвалидску пензију.  Потом, када је белгијски новинар Ханс-Мартин Тилак (Tillack), као једини, о свему томе написао текст за немачки магазин Штерн, белгијска полиција  је упала у његов стан и запленила му све белешке и сакупљену грађу, са објашњењем да ти папири припадају ЕК. Тилак се жалио Европском суду правде, највећем судском органу ЕУ и пресудном мачу интеграције, али је суд одлучио да је белгијска полиција била у праву.

ТАКО послује агенција ЕУ на основу чијих „података" се доносе веома озбиљне одлуке, почев од тога колико новца ће бити додељено за регионални развој, па до критеријума за ЕМУ планове стабилизације и раста. У каснијим формалним истрагама утврђен је и низ других неправилности, практично пљачки изведених преко Евростата и разних компанија које је та агенција оснивала. Али, на крају се ништа није десило, све је остало као и раније.  Све се дешава под заштитом чланова ЕК и то, по правилу, оних који су у медијима широм Европе најгласнији заговорници ЕУ и европске интеграције.

У ствари, Евростат и његова мрежа само су део изворишта корупције јер прикривају податке и замагљују стварну слику. Тако је веома тешко утврдити који су подаци тачни.

Замагљивања углавном потичу од лобистичких организација које финансира ЕУ, њихови нетачни подаци после се користе у званичним документима и јавно понављају на званичном министарском нивоу. Саме лажи и манипулације.

О корупцији и раскалашном трошењу новца грађана ЕУ постоје и званични извештаји али деценијама се ништа не чини да се то промени. Суд ревизора, званична институција ЕУ за контролу финансија, већ двадесет седам годину одбија да потпише буџетски извештај ЕУ и ЕК. Ревизори од свог оснивања, у ствари, никада нису потписали годишњи обрачун буџета.

Они то одбијају јер се сваке године појављују велике своте новца о чијем трошењу не постоје документи, не зна се где је отишао и за шта је употребљен. Марта Андреасен, шеф рачуноводства ЕК, у новембру 2012. године упозорила је да је „рачуноводствени систем склон пљачки и није био креиран да контролише трошкове".

ЦРНЕ рупе у буџету се у језику евробирократа зову „грешке". Те „грешке" су сваке године све веће и веће. У буџету за 2014, не пример, не постоје трагови за седам и по милијарди евра. За скоро пет милијарди се верује да су напросто опљачкане, док би се за остало можда и могла пронаћи евиденција.  Суд ревизора признаје да и за оних осталих сто педесет милијарди буџета ЕУ приложена документација није баш сасвим оправдана.  Највеће и најчешће су пљачке у субвенцијама за пољопривреду и регионални развој. Те субвенције, посебно за регионални развој, један су од најјачих политичких инструмената уцене земаља чланица и простор за трговину у систему гласања на нивоу интеграције.

На пољопривредне субвенције се троши нешто испод 40% буџета иако пољопривреда у укупном БДП-у ЕУ учествује са само три одсто.

Поред плаћања непостојећег земљишта, има и необичних финансирања која су у основи против јавних опредељења ЕУ. Тако ЕУ, према подацима за 2014, годишње даје Шпанији сто четрдесет милиона евра за узгајање бикова за кориду, дакле животиња које ће убити тореадори. То је против ЕУ конвенције о животињама, због чијег непоштовања Брисел кажњава друге, махом мале земље и условљава оне које су кандидати.

БРИСЕЛСКА корупција се шири по свим земљама ЕУ, то је постао један од основних принципа. И сама Европска комисија је признала да је широм ЕУ корупција узела великог маха и да она кошта привреде земаља Уније сто двадесет милијарди евра годишње.  То је оно што се зна. Према том извештају ЕК, три четвртине грађана ЕУ сматра да је корупција распрострањена у њиховим земљама.

Тако је на свим нивоима структуре ЕУ, у широкој мрежи разних агенција и мисија, не само у Бриселу. Познат је случај тужитељке Марије Бами, која је као британски правник радила у Еулексу, ЕУ мисији на Косову и Метохији. Она је новембра 2014. јавно проговорила о масовној корупцији у Еулексу, као и међу онима који седе у Бриселу. Функционери Еулекса, рекла је, узимали су новац од косовских Албанаца и прикривали њихове злочине и криминал. Међу примерима корупције навела је бившег председника Судског већа Еулекса у Приштини, Франческа Флорија, који је од једног Албанца узео триста седамдесет хиљада евра. Истрага о том миту је обустављена али је зато Еулекс покренуо истрагу против Марије Бами. Бамијева је обећала да ће објавити информације о корупцији који ће уздрмати ЕУ. То се, међутим, још није догодило а Марија Бами је прво суспендована и потом отпуштена.

КОРУПЦИЈА има и на највишем нивоу. Тако је откривено да је породица Квант- -Клатер, која је са 46,7% акција већински власник немачког произвођача аутомоби- ла BMW, октобра 2013. уплатила донацију од шестсто деведесет хиљада евра Хришћанско-демократској унији канцеларке Ангеле Меркел. То је легално али је необично што је одмах после уплате уследила брза интервенције немачке владе да се блокирају нова ограничења издувних аутомобилских гасова у ЕУ.

У гломазној инфраструктури ЕУ и њеном начину рада заиста је тешко пратити токове новца, што је идеално тло за корупцију. Јер, нико заиста не зна колико новца ЕУ троши и у које намене, јер велики део трошкова није под контролом.

Корупција је, међутим, само део кршења закона у ЕУ које је постало готово нормално. И највећи пројекат спасавања посрнулих и презадужених земаља (bail-out) такође је илегалан. Према чл. 122 Лисабонског споразума, ЕУ може финансијски да помогне државама чланицама само у случају природне катастрофе. Дугови земаља, међутим, нису природна катастрофа. Исто тако, куповање обвезница од стране ECB такође је противзаконито у Европској унији. ЕУ, ECB и ММФ намећу строге финансијске услове земљама чланицама које су у проблему дугова, али, према чл. 125, ЕУ нема право да намеће такве рестрикције.

МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ДРОНОВЕ

ЕВРОПСКА унија  је до почетка 2014. потрошила триста седамдесет милиона евра на дронове, беспилотне летилице, за наводну помоћ полицији. Али, којој полицији? Није било никакве расправе ни на нивоу држава чланица, нити пак Еевропског парламента. Сумња се да је реч о корупцији и везама произвођача дронова и чланова Европске комисије.  И ником ништа! До сада није било ни истраге нити реакције.

СУТРА: МИТ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ПОСТАО НЕВИДЉИВА СИЛА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени