ФЕЉТОН - У СРБИЈИ ЈЕ РАДИЛА И ЈЕВРЕЈСКА ЛОЖА: Јевреји су се јуначки борили у српској војсци у Великом рату

Слободан Кљакић

14. 08. 2022. у 18:00

МОЗАИЧКА слика о српским масонима била би мањкава уколико не бисмо поменули да су били организовани и у Врховни Савет Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а од 1929. године и у Врховни Савет Шкотског Ритуала.

ФЕЉТОН - У СРБИЈИ ЈЕ РАДИЛА И ЈЕВРЕЈСКА ЛОЖА: Јевреји су се јуначки борили у српској војсци у  Великом рату

Геца Кон, истакнути члан јеврејске масонске ложе, Фото Архив "Српски легат"

Пошто је Врховни Савет Србије, основан 9. маја 1912, исте године признат једногласно на међународној конференцији одржаној у Вашингтону, после уједињења 1918. он је прерастао у Врховни Савет Срба, Хрвата и Словенаца, чији су органи били Суверени Трибунал, Аеропаг "Доситеј", Шапитр "Србија" и Радионица "Мудрост".

У Србији је деловала и јеврејска масонска ложа Независног Ордена Бене Берит, под именом Ложа "Србија". Ову организацију формирао је у Америци досељеник из Немачке Хенри Џонс средином октобра 1843. године. Учинио је то после искуства стеченог у Немачкој, где су две велике ложе онемогућиле рад Јеврејима, окренувши се ексклузивистички искључиво према масонима хришћанима. Пошто је Независни Орден Бене Берит основан на темељима класичних масонских начела, комбинованих са уставно-правним устројством Америке, ова јеврејска слободнозидарска организације се проширила и на европске земље, организована у дистрикте. На застави је као начела исписала речи: Доброчинство, Братска Љубав и Слога. Када је гоњење и злостављање Јевреја почело да узима све веђе размере у многим, поготово европским државама, овим општечовечанским циљевима и тежњама додати су особени јеврејски циљеви одбране и заштите од прогона и погрома.

ЧЛАН јеврејске Ложе "Србија", потписан као "Dr X. X", у једном документу из 1926. године наводи: "На крају још неколико речи о београдској ложи. Основана је 19. јануара 1911. као 676. ложа у Савезу, названа је Ложа 'Србија' и уређена у складу с општим прописима Ордена а у првом реду са одредбама земаљских закона. Часници су ложе: председник, потпредседник, деловођа, секретар - дописник, благајник, ментор, маршал и чувар, који сачињавају одбор часника. Сем тога постоје посебни одбори, као: Одбор за културне и просветне циљеве, Финансијски одбор, Одбор за потпомагање, Одбор за похађање болесника и Одбор за испитивање кандидата. Чланом удружења може постати само онај који је пунолетан, часног карактера и беспрекорног гласа, који разуме и цени значај хуманих тежњи и спреман је, да се за њих свом силом заложи и потпомогне их. Пријем у чланство нових кандидата бива по писменој пријави двојице чланова. Председник ту пријаву доставља Одбору за испитивање кандидата, а Одбор подноси извештај према коме се приступа гласању. Кандидат је одбијен ако је против њега пало три или више црних куглица."

ДИСТРИКТ под којим је деловала београдска Ложа "Србија", имао је седиште у Цариграду и носио назив Дистрикт Истока, пошто је своју масонску власт простирао на три континента - Европу, Азију и Африку, обухватајући ложе у Цариграду, Једрену, Смирни, Родосу, Солуну, Софији и Београду.

Организациона подела на дистрикте, учинила је да Независни Орден Бене Берит, када је реч о Европи, има седишта у Берлину, Букурешту, Прагу, Цариграду, Бечу и Кракову. Због овакве организације београдска ложа је своје извештаје подносила Дистриктној Ложи у Цариграду. У извештајима за 1913. и 1921. године, из којих смо "најмаркантнија места" напред цитирали, читамо и следеће:

"У Србији је пре рата било свега 7.500 Јевреја, од којих 6.500 у Београду а 1.000 у осталим већим градовима. У погледу политичком Јевреји уживају иста права као и становништво хришћанско. После балканских ратова симпатије српског народа према Јеврејима знатно су се увећале. Патриотизам и храброст јеврејског војника за време последњих ратова прибавили су му ласкаво признање највиших војних власти и целе јавности и штампе.

Приликом свог тријумфалног уласка у Београд, после рата, сам Престолонаследник изразио је јеврејској делегацији, која је изашла да га поздрави, своју захвалност јеврејском војнику.

МИНИСТАРСТВО просвете и црквених послова, у једном писму упућеном нашој општини, похвалним речима одаје признање патриотизму јеврејског становништва и храбрости јеврејског војника и саопштава, да је одредило годишњу субвенцију нашем Великом Рабину, као духовном поглавару. У Народној скупштини јеврејство је представљено једним послаником а на високим поверљивим положајима државне управе видимо наше једновернике. У војсци поред мањег броја активних имамо и већи број резервних официра, који су цењени као и њихове српске колеге. Омладина јеврејска васпитава се у српским основним, средњим, стручним и вишим школама, сиромашни ђаци потпомогнути су од државе и од наше установе 'Потпора', која је већем броју инжињера, лекара, адвоката, и. т. д. омогућила довршење школовања."

"После пет и по бурних ратних година - наведено је у наставку овог документа - Ложа 'Србија' наставила је свој прекинути рад и у стању је, да забележи већ сада знатне моралне и материјалне успехе.

НЕМА готово ни једне хуманитарне или културне институције у којој Ложа није најактивније ангажована преко својих чланова. Поменућу само друштво 'Потпору', 'Женску радничку школу' за јеврејску и српску децу, школу коју потпомажу и надгледају Министарство просвете и Министарство трговине и индустрије, 'Гимнастичко друштво' у савезу са општим соколским друштвом, 'Јеврејску болницу у Суботици', која лечи и негује болесне без разлике вере и народности, а нарочито треба истаћи рад око збрињавања ратне сирочади, од које ће десетак мушкараца, пошто овде научне основе енглеског језика, бити упућено у Америку ради вишег стручног образовања о трошку Велике Ложе Америке; најактивније се ради на остварењу Јеврејског дома у Београду, у коме ће бити смештене све просветне и хуманитарне институције. Ложа 'Србија' броји сада 45 активних чланова, од којих 38 живе у Београду, а по 2 у Загребу, 3 у Земуну, 1 у Будим-Пешти и 1 у Паризу. Чланови се једаред недељно састају ради обављања ложинских послова и ради дискутовања актуелних питања из области социологије, науке и уметности. Усмени реферати подношени су од појединих чланова о жалосном стању Јевреја у Украјини, Пољској, Румунији и Мађарској, реферати који су изазивали болне дискусије о трагедији јеврејског народа у тим земљама у којима још бесни средњовековна инквизиција насиља, пљачке и убијања. Чисто политичка и религиозна питања потпуно су искључена из ложинских расправа и дискусија, јер ложа стоји на становишту да своје чланове обавештава о ономе што људе спаја а не што их раздваја", наведено је у извештају Дистрикту Истока - Дистриктној Ложи у Цариграду.

ПОКЛАПАЊЕ СТАРЕШИНСТВА

ПОРЕД матичних ложа масони су били организовани и у Врховни савет Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. За овај систем карактеристично је да у њему раде слободни зидари виших степена. Тако су у Радионици "Мудрост" радили масони од 4. до 14. степена, у Шапитру "Србија" 18. степена, у Аеропагу "Доситеј" 30. степена, а у Сувереном  трибуналу 31. степена. Коначно, у Конзисторијуму, масони 32. степена. Први Велики Мајстор Врховног Савета Срба, Хрвата и Словенаца био је Ђорђе Вајферт, истовремни Велики мајстор Велике Ложе "Југославија". Уосталом, старешинства ова два система слободнозидарског организовања дуго су се готово поклапала.

СУТРА: ИДЕЈЕ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ И СЛОБОДНИ ЗИДАРИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери