ФЕЉТОН - НОСИОЦИ ИДЕЈЕ ПРАВОГ НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА: Београд је постао важно историјско место у аналима масона

Слободан Кљакић

09. 08. 2022. у 18:00

У,,ПОЛИТИЦИ“ 12. септембра 1926. године на три ступца, објављен је текст под насловом ,,Данас се састаје Међународни Конгрес Слободних Зидара“.

ФЕЉТОН - НОСИОЦИ ИДЕЈЕ ПРАВОГ НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА: Београд је постао важно историјско место у аналима масона

Печат Велике ложе "Југославија"

,,И у нашој земљи – наведено је овом напису – процвала је Краљевска Уметност још од давних времена. Још пре 150 година поникла је на данашњој територији наше државе прва ложа, и то у малој Глини у Хрватској. Потом су ницале и опет се гасиле многобројне ложе у Хрватској, Далмацији и Србији.

Данас под заштитом Велике Ложе Срба, Хрвата и Словенаца ради и напредује 18 потпуних ложа и 4 венчића, који ће такође ускоро постати ложе. Прилике у нашој држави веома су подесне за негу и ширење Слободног Зидарства. Ложе су неутрално земљиште, огњишта, на којима се подједнако греју и окупљају припадници свих наших племена, вера и политичких партија. Они су носиоци идеје искреног и правог братства и народног јединства. Иако се не баве политиком у обичном смислу речи, оне ће, већ и по самом саставу својих чланова, бити увек од превелике користи за консолидовање прилика и вршити благотворан и помирљив уплив на јавни живот наш.

Нека и међународна манифестација која данас у Београду почиње буде плодоносна и корисна по односе међу народима, да би се Слободни Зидари, међу добрим људима, само по добру помињали. Срећан им рад и добро нам дошли!“, наведено је у завршници овог текста који је потписао Ст. Ј. Стефановић.

МОГЛО  би се рећи да је наведени чланак значио – преко утицајне и тиражне ,,Политике“ – упознавање најшире публике у Краљевини СХС са самом сржи слободног зидарства и сажето изнетим историјатом ове организације. На жалост, нисмо успели да одгонетнемо ко је аутор овог текста.

Из цитирног текста скрећемо пажњу на само један детаљ, како не би промакао пажњи читалаца: на огњишту масонерије ,,се подједнако греју и окупљају припадници свих наших племена, вера и политичких партија“, ,,они су носиоци идеје искреног и правог братства и народног јединства“: право братство и народно јединство – сажето – братство и јединство.

Очито није реч ни о каквој идеолошкој, ,,комуњарској“  или  ,,лажној пароли“.  Право братство и народно јединство, као идеја, као програм, очито су много старији од таквих отужних тумачења. Та идеја старија је и од масонског ослонца на њу, пошто јој је извориште у начелима која су дубоко укорењена међу народима на брдовитом Балкану.

КОНКУРЕНТСКО ,,Време“, београдски дневни лист за који је важило да је гласило владе, на првој страни је истог дана, 11. септембра 1926. објавило ,,Програм манифестације“ под насловом ,,Данас се у Београду састају слободни зидари целог света“:

,,Данас у Београду почиње једна велика међународна манифестација. Слободни зидари из целог света састаће се у нашој престоници. Представници ове велике међународне институције долазе данас да манифестују у корист мира и зближења народа.

Програм манифестације је овакав:

Данас: Долазак и пријем делегата, братски обед у Хотелу Палас.

Недеља, 12. септембра:

У 9 и по часова: Верификација мандата и идентитета делегација и појединаца.

У 10 часова: Отварање седнице. Поздрави и добродошлица, бирање председништва и секретара, утврђивање дневног реда и евентуални извештај делегација о досадањем раду у њиховим обедијенцимама на консолидацији мира и зближењу народа. Измена мисли о организацији ефикасније сарадње за будућност.

Ручак у хотелу Српски Краљ.

По подне у 3 и по часова састанак и седнице комисије. Разгледање вароши.

У 6 часова свечани ритулни рад Велике Ложе и пријем делегација са почастима (одело свечано).

У 8 и по часова: Обед у хотелу Српски Краљ.

Понедељак, 13. септембра:

У 9 и по часова: Рапорти комисија и дискусије истих.

Ручак у хотелу Српски Краљ.

По подне: Екскурзија аутомобилима.

У 8 часова увече: Представа у Народном позоришту.

Уторак, 14. септембра:

У 9 и по часова: Усјавање резолуција и завршетак радова.
Ручак у хотелу Палас.

ПО ПОДНЕ у 3 и по часа: Велика јавна манифестација у великој универзитетској дворани са темом о циљевима Слободног Зидарства у погледу интелектуалног, моралног и социјалног усавршавања човечанства.

У 8 и по часова: Свечани банкет у част иностраних делегација у хотелу Српски Краљ (одело свечано).

Среда, 15. септембра:

Излет лађом по Дунаву са обедом на лађи.

Увече обед у хотелу Српски Краљ.
Четвртак, 16. септембра:
Одлазак делегата.“

КАО ШТО се види, програм је био врло богат, а рад конференције праћен је и у ,,Политици“ и у ,,Времену“, у коме је 13. септембра 1926. на првој страни објављен текст под насловом ,,Београд ће у аналима слободног зидарства имати исти значај који има Локарно у европској политици“:

,,Београдском конгресу присуствују представници 17 држава. Заступљене су: Француска, Швајцарска, Немачка, Турска, Грчка, Белгија, Аустрија, Мађарска, Пољска, Румунија, Бугарска, Чиле, Мексико, Чешка, Португалија и Југославија. Холандија и Енглеска извиниле су се што нису могле послати представнике. Међу припадницима има и десет великих мајстора великих ложа.

Представници су се састали јуче у 9 сати изјутра у Дому наших масона у Студеничкој улици бр. 45. Представнике светског масонства поздравио је кратким говором велики мајстор велике ложе Француске, г. Ревершон, председник међународног масонског савеза. Више комисија ће радити на изради резолуције за будуће држање слободних зидара у питању међународне солидарности и измирења међу народима.

У току пријатељског конферисања приметило се да сви, али особито Французи, обраћају највећу пажњу на згодан избор Београда на вулканском Балкану као симболичкога места одакле треба опет да се чује реч измирења међу народима. Постоји нада да ће Београд у аналима масонства имати исти онај значај, који има Локарно у европској политици. Тако су и говорили: 'Хоћемо да створимо масонски Локарно, то ће бити Београд!'

ПРЕДСЕДНИЦИ ВЕЛИКИ МАЈСТОРИ

СЕДНИЦАМА „Конгреса слободних зидара“ присуствало је 45 страних представника. Сви велики мајстори присутни конгресу изабрани су за почасне председнике конгреса. У круговима наших масона владало је велико одушевљење што је Београд постао важно историјско место у аналима слободнога зидарства. Истицано је да је ово први међународни конгрес масона, после оног неуспелога 1914. г. у Франкфурту на Мајни, до кога услед рата није могло доћи. Требало је да прође 12 година да се нови конгрес одржи.“

СУТРА: ИЗМИРЕЊЕ ФРАНЦУСКИХ  И  НЕМАЧКИХ МАСОНА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)