ФЕЉТОН - СЛОБОДНО ЗИДАРСТВО КРАЉЕВСТВО УМЕТНОСТИ: И Кнез Михаило Обреновић је био члан једне ложе

Слободан Кљакић

08. 08. 2022. у 18:00

У ПРЕДВЕЧЕРЈЕ ,,Конгресa Слободних Зидара“, на коме су се окупили масони из целог света, у „Политици” су 11. септембра 1926. објављени и следећи редови:

ФЕЉТОН - СЛОБОДНО ЗИДАРСТВО КРАЉЕВСТВО УМЕТНОСТИ: И Кнез Михаило Обреновић је био члан једне ложе

Кнез Михаило, Фото "Википедија"

,,Сутра у Београду почиње међународни конгрес Слободних Зидара. У Београду. који је толико испаштао у крвавоме светскоме рату, мора бити пријатно одликовање што му га указује једна велика и снажна светска организација.

Док јавност сматра Слободно Зидарство за тајну установу, и често је обавија у мистерије које некада граниче са фантастичношћу, дотле сами Слободни Зидари тврде, да у њиховом раду нема ничега ни тајнога ни мистериознога. Код њих су, веле, тајни само знаци распознавања. А рад им је затворен само због тога да би несметано могли радити на остварењу великих циљева које је масонерија себи поставила.

Ми имамо једну једину могућност да назремо суштину Слободнога Зидарства, а то је: да сазнамо људе који су на својим плећима носили идеју Слободних Зидара. Њихов рад упутиће нас донекле у циљеве масонерије.“

У ОВОМ  непотписаном тексту , указано је да су ,,многи велики умови светски били чланови масонски ложа“, да су ,,многе крунисане главе биле чланови слободнозидарског братства“, да је у ,,у Шведској и у Енглеској већ кроз више од једног столећа Велики Мајстор лично сам краљ“, да су ,,сви престолонаследници морали бити чланови ложа“, те да су у ,,Сједињеним Америчким Државама председници увек Слободни Зидари“, а ако неки од изабраних председника то није био у моменту избора, ,,његова је прва брига била  да то постане“.

,,И кнез Михаило је био члан једне ложе“, наведено је у том тексту, у коме аутор указује да ,,живот и рад тих људи, чија имена чува наша историја, наговештава нам циљ и правац рада Слободнога Зидарства“.

,,Кнез Михаилова идеја – наведен је тај пример – о Балканској федерацији колико је резултат његове државничке мудрости, толико је и импулс слободнозидарских идеја које је он био усвојио.“

У ЗАВРШНИЦИ овог текста – најаве да се масони света окупљају у Београду – читамо и ово: ,,Слободнозидарска заједница као један беспрекидни ланац обавија читаву куглу земљину! Тако сами масони веле о односима који владају између чланова светске масонерије.“

Сутрадан, 12. септембра 1926. године, ,,Политика“ је на својим страницама, на чак три ступца, објавила текст под насловом ,,Данас се састаје Међународни Конгрес Слободних Зидара“. Овог пута није то било писмено анонимног аутора, већ га је потписао Ст. Ј. Стефановић.

,,Према раније донесеном закључку на последњем Међународном конгресу Савеза Слободних Зидара, одржаном прошле јесени у Женеви, данас Савез Слободних Зидара, под ауспицијама Међународне Масонске Асоцијације, одржава у нашем Београду, своју манифестацију у корист општег мира и зближења народа.

НЕМА сумње да је овом пажњом велике и најстарије светске организације указана част и нашој држави и југословенским слободним зидарима. Београд ће за неколико дана указати гостопримство истакнутим и угледним личностима из скоро свих нација европских. У интересу је и нашег народа као и државе, да ови људи понесу најбоље утиске из наше средине.

Пошто је ово друштво прилично непознато, потребно је да се у најкраћим потезима, проговори овде о њему ради обавештења већине наше читалачке публике, већ и стога, што на нашем језику, изузев два–три примера и нема литературе слободнозидарске, која на великим светским језицима има читаве каталоге масонских и антимасонских књига и брошура.

Слободно Зидарство, висока школа чистог хуманитета, као идеја, постоји од прастарих времена, управо од како се зна за човечанску културу. Оно се одржавало кроз векове само усменим предањем и помоћу симбола и тајних знакова за распознавање. Као организовано друштво оно је постало 24. јуна 1717. године. Тод дана четири еснафске зидарске и каменорезачке ложе у Лондону основаше велику ложу, која се од тада сматра матицом свих касније основаних ложа на свету.

ПРИ оснивању те прве велике ложе, имали су знатног учешћа и људи интелектуалци, чланови тзв. тајних академија, које су се од 16. до 18. века бавиле филозофијом и природним наукама. Ту су, међу другима, велики научник Исак Њутн, архитекта Кристофер Врен, градитељ цркве Св. Павла у Лондону, француски емигрант–хугенот Теофил Дезаглије и шкотски свештеник–одметник др Џемс Андерсон. Овај последњи је написао и прву Конституцију, које се, углавном, и данас држе све велике ложе у свету.

Слободно Зидарство се назива Краљевском Уметности. Тај назив је оправдан, кад се има у виду циљ коме Савез и његова идеја тежи: Оплемењивање и усавршавање самога себе, а затим своје ближе и даље околине. Сваки слободни зидар сматра се у ложи као груби камен, кога треба тесати и глачати, све дотле, док не добије облик правог куба, да би се, као такав, могао употребити и узидати у Храм Човечанства, који сви слободни зидари на свету заједнички зидају. Тај невидими храм је, разуме се, духовне природе, јер је од духовног материјала. На њему зидају добри и племенити људи од памтивека и зидаће докле буде трајала човечанска култура.

И У НАШОЈ земљи, нарочито у Београду и Загребу, постоји већ дуже време неколико хуманих и културних установа, творевина Слоодних Зидара.“

,,Било би чудо – пише даље у овом тексту објављеном у ,,Политици“ – кад овакво једно друштво не би имало и своје противнике и отворене непријатеље. А имало их је и сувише у прошлости, а донекле и данас. Сви мрачњаци и реакционари на власти и сва нетолерантна поповштина противни су слободно зидарској идеји и њеном ширењу. У томе и у мржњи и прогонима нарочито су се истакли, кроз свих 200 година од постанка историјског Савеза, римокатоличка црква, по инструкцији Свете Столице. И природно је то кад се узе у обзир, да Папи и Курији не иде у главу а још мање у рачун, да постоји једно друштво и један ред људи који проповедају једнакост и братство међу људима, без разлике на расу, нацију, веру, сталеж, положај у друштву итд. Све папе, од Клементинија XIV до данас изрекле су анатему против сваког католика, који би постао слободни зидар. На основу тих анатема, реакционарне владе у скоро свим европским земљама, а највише у бившој Аустрији и Русији, прогониле су слободне зидаре, на најсвирепији начин, као дивље звери. Хиљаде и хиљаде идеалиста, поборника слободе мисли и савести, испустило је своју душу на ломачи или вешалима. Поред Свете Столице, у данашње време гоне слободне зидаре само још државе и бољшевици. И то није никакво чудо.“

УКИНУЛИ РОПСТВО

ДЕЛА  Слободних Зидара су нечујна и анонимна. Без реклама и ма каквог признања. А она су огромна и недогледна. Данас на целом земљишном шару има безброј врло важних и корисних тековина, које за свој постанак и опстанак дугују само Слободно Зидарском Савезу. Да не набрајамо много, довољно је споменути: укидање ропства у свету, установу међународног Црвеног крста, Друштво Народа, Пацифистички покрет... Што данас у Северо

– Америчкој Унији радник, амерички поданик има боље социјалне и хигијенске услове за живот, него у Европи чиновник, заслуга је – поред синдиката и Слободно – Зидарског Савеза.

СУТРА: НОСИОЦИ ИДЕЈЕ ПРАВОГ НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (3)

ГАРДИСТА (18) НАЂЕН МРТАВ У КАСАРНИ: Пратио краљичин ковчег на сахрани, изненада преминуо