ФЕЉТОН - ХРВАТИ НА СИЛУ ОТЕЛИ ВУКОВАР: Хрвати су тражила Барању, север Бачке и Срем, до ушћа Саве

Ђуро Загорац

20. 06. 2022. у 18:00

ПОСЛЕ пада Ужичке републике, партизани су прешли на територију НДХ. А у БиХ, као и у Хрватској, усташки терор производио је збегове народа у шуме и који су брзо постајали припадници партизанских чета и јасно препознатљиви са новом капом и звездом петокраком на њој, и која је сијала "усред мрака"!

ФЕЉТОН - ХРВАТИ НА СИЛУ ОТЕЛИ ВУКОВАР: Хрвати су тражила Барању, север Бачке и Срем,  до ушћа Саве

Идеја Моше Пијаде о аутономној покрајини Крајина је одбијена, Фото Википедија

У БиХ су партизани имали и озбиљног ривала у четничким и муслиманским јединицама, али су остали најбројнији, најорганизованији и, што је било од значаја, моралнији од конкурената. Нису само привлачне пароле превагнуле, решиле судбину партизанског покрета у Југославији. Коме су морали бити захвални за свој опстанак и на крају - победи?

Искључиво успостављању НДХ и њеним усташама. Партизани, комунисти, опстали су и тријумфовали на - антиусташтву. Партизанско вођство као да никад није сумњало у свој успех. У време најжешћих битака, кад је и Стаљинград био пред падом, они су већ обликовали нову Југославију, превели је у републику. Био је то пуч за који су многи веровали да га нико, па ни Стаљин, неће признати.

У НОВОМ парцелисању Југославије искрсла је и једна нова-стара идеја о формирању покрајине Крајина. Био би то васкрс Крајине која се зачела 1939. године кад је стварана Хрватска бановина. Представници народа, из 25 срезова тада су се окупили у Бихаћу и прогласили своју аутономију. Радило се о босанској и хрватској крајини, простору где су живела три народа, међу којима су Срби били најбројнији. Држећи се масовно само партизана, народ је много пострадао и био би ред да се и награди. Са конкретном наградом појавио се један од партизанских легенди, Моша Пијаде. А он је био један од највећих Срба несрпског порекла. Какав је био Мошин поклон?

Предложио је да се на просторима између Хрватске и БиХ прогласи аутономна јединица, Крајина. Одмах је приложио и њену мапу. Моша ову идеју није износио на заседањима АВНОЈ-а, већ у шатору Врховног штаба. О том догађају остала су два сведочења, Милована Ђиласа и Владимира Дедијера. Ђилас се присећао да је ситуација била мучна. Тито, врховни командант, био је затечен: "ћутао је". Први се огласио Александар Ранковић, одбацивши Мошину идеју и образложење. То је био значајни миг, а ми остали смо га "подржали".

ОВА МОШИНА идеја могла је бити емотивна, али и дубоко мисаона. Он је, као Јеврејин, боље од осталих знао како се осећа и живи народ кад остане без свога тла под ногама, државе. Да је ова Крајина формирана, какву би улогу одиграла у распаду Југославије, да ли би била стабилизирајући фактор?

Ни политички ни војни угледници из тих крајева нису то покретали. Срби у Хрватској, а и БиХ још више, сматрали су да су добили више, уставима им је била призната - равноправност! Кад су се, одмах после рата, појавиле мапе република - држава и кад се усвајао први устав, на њих су пристигла и два шкакљива захтева:

"У својој прошлости Далмација је само годину дана била у саставу Хрватске, у бановини 1939. године. Далмацији припада да буде република, али задовољавају се сада и са покрајином, писало је у првом;

"Грбу Југославије недостаје шеста буктиња, она муслиманска. Тражи се да се 'грешка' исправи, у другом;

"Главни геометар новоиспарцелисане Југославије био је Ђилас. Ево како је образлагао одбијање захтева:

Захтев је последица старе "аутономашке политике". То не одговара данашњим условима, предлог је "реакционаран", одбрусио је Ђилас и додатно нагласио: "Ми постављамо федерацију на основу националитета и ако бисмо дали аутономију Далмацији, ми бисмо "цепали хрватску нацију".

КАКО је ово Ђиласово појашњење одјекнуло међу Србима? Нови Сад није случајно прозван Српском Атином, а Фрушка Гора са својим манастирима, Српска Света Гора. Давањем аутономије Војводини, зар се није "цепао" српски народ?

Пошто је Ђилас био главни Брозов геометар, њему је поверено да повуче и граничну линију између Хрватске и Србије у Војводини. То је остало ненацртано на републичко-покрајинским мапама које су биле сачињене незнано када, где и ко су били аутори. Зна се и да их није усвојио ниједан државни или партијски орган. Повлачење ове границе било је толико важно да се није могло решити у неком од кабинета, доспело је у јавност. Хрватска је тражила да јој припадну Барања, северна Бачка са Суботицом и Сомбором и читав Срем, до ушћа Саве. Србија је преговоре препустила Војвођанима који су били категорични: Срем, Банат, Бачка и Барања су наши.

Срем, Срем "лепо је живет у њем", каже песма, а шта је решила политичка геометрија?

Хрвати су се позивали на прошлост, Срем никад није припадао Војводини, увек је био у саставу хрватске Славоније. Ипак, брзо су устукнули, јер у њему су Срби вековима били најбројнији. Било им је најважније како ће се Срем поделити. А ту су иступили ултимативно: Срезови вуковарски и илочки морају, безусловно, припасти Хрватској!

АКО ВУКОВАР не припадне нама - "онда имамо рат"?! Комунисти победили, успоставили власт, ко се могао усудити да им и ратом припрети? Претњу је упутио Хрват Павле Грегорић (1892-1989), лекар, Брозов вршњак са којим се нашао у Русији. Док се Броз тамо скривао, Грегорић се борио на страни победника у Октобарској револуцији. Имао је Грегорић и дужи стаж у КПЈ, али много нижи партијски чин.

Откуд Грегорићу смелост да изиђе на црту Ђиласу, заправо Брозу? Колико је ова ратна претња била "ћорави", а колико "убојити" метак? Ђилас се огласио: Барања, у којој је тада живело више Срба, остаје у Хрватској; Бачка остаје целовита.

А, Срем, Срем? Шид је узет за гранични стуб, до њега је војвођански, а даље, где су Вуковар и Илок? Иако је вуковарски срез имао десет хиљада више Срба, припојен је Хрватској!

Војвођани, које је предводио Јован Веселинов (1906-1982), били су очајни, кивни, уједали су... "Шта је важно да ли ће Вуковар бити у Хрватској или у Војводини", приупитао је тада моћни Лека Веселинова, коме је било важно да је у Југославији. А Илок? Због неких "специфичности", док се не рашчисте, припада Војводини. Детаљи нису навођени, али је и тај срез имао српску већину. Ко је и шта "средио" никад није јавно обелодањено, тек Илок се појавио на мапи Хрватске.

Извештај "прошао" без дискусије

ЂИЛАСОВ извештај, његове комисије, званично је представљен на седници Политбироа ЦК КПЈ коју је водио Броз. Он је усвојен без дискусије, тако бар пише у званичном записнику, а тиме и да је предложена граница - привремена! Колико је Грегорићева претња утицала на решење које се морало донети између Србије и Хрватске? Лако је Хрватима било и да прете кад су имали Броза. Једино им Словенци, са којима се око границе боре и после уласка у ЕУ, нису узмицали. Оне за свој улазак у ЕУ нису морале да тај услов и испуне.У данашњој Хрватској потире се све што је подсећало на Јосипа Броза Тита. Протераног Броза заменио је његов генерал Туђман, кога славе оцем државе. Дошло је време кад се прогон Броза слави, али време и историја ће све то изравнати. Старчевићево обликовање хрватске нације засновано је на расизму, док их је Броз увео у савремене европске нације. Туђман је прогласио НДХ, али ону коју је Броз учврстио територијално и уставно и зашто није требало ни метка испалити да би стекла самосталност.

СУТРА: Опори мирис тамјана из Америке

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

Коментари (14)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну