ФЕЉТОН - ЧУПАЊЕ РЕПЕ У ЧОРТАНОВЦИМА: Изостајање из школе о верским празницима се кажњавало

Др Срђан Цветковић

23. 07. 2021. у 18:00

БОРИСЛАВ Пекић у мемоарима потврђује да je Савез демократске омладине Југославије (СДОЈ) имаo бројне ћелије: "...у свим београдским гимназијама и на већини факултета, број обухваћених лица био је знатан... имали смо неку врсту приручне штампарије, фондове на бази самофинансирања, али и неки од других неграђанских извора прихода којим су се служили Робин Худ и Лењин, комуникациону мрежу, дискусионе клубове - али више од свега имали смо - вољу..."

ФЕЉТОН - ЧУПАЊЕ РЕПЕ У ЧОРТАНОВЦИМА: Изостајање  из школе о верским празницима се кажњавало

Чувена Главњача која се налазила на месту данашњег Природно-математичког факултета / Фото Из књиге "Борислав Пекић портрет бунтовника"

Оптужба их је теретила за "...супротстављање акцијама СКОЈ-а, као што је покушај 'дефашизације', у Трећој београдској гимназији фебруара 1946, изостајање из школе о верским празницима, организован одлазак на часове веронауке, што су делили примерке Демократије у школском дворишту... ризикујући да нас пошаљу на вишемесечмо 'чупање репе' у Чортановцима, што је била честа казна за непријатељске елементе међу школском омладином".

Програм који је припремио Јеремић наводи да је "Југославија постала роб једне крваве власти" и позива чланство да ствара "дух побуне и отпора", те да "се припрема за борбу против комунизма уз помоћ западних демократских држава". Пекић је саставио Статут, за који и сам касније каже да је био радикално револуционаран. По њему дужност чланова СДОЈ је, поред осталог, да се неуморно спремају за идеолошку па чак и ако је потребно и оружану борбу против комунизма свим стредствима и до краја. Комунизам је у програму дефинисан као ауторитаран покрет лишен социјалне димензије "Капитализам експлоатише радника у име грамзивости експлоататора, комунизам експлоатише радника у име побољшања радничке егзистенције", каже се између осталог у програму.

ПЕКИЋЕВ круг се, према његовим речима, у илегали истовремено и добро забављао: "Између честих илегалних акција приређивали смо још чешће журеве са плочама из америчке читаонице, упражњавали слободну љубав по буџацима замрачених нереквирираних азила буржоазије, одлазили у оперу, барове, редовно се кладили на коњским тркама".

У пресуди Окружног суда у Београду К-147/49 прецизно се наводе инкриминисане делатности групе: оснивање "интелектуалног клуба" у којем би се расправљале политичке, социолошке и филозофске теме са становишта западне демократије. Штампање и растурање летака непријатељске садржине; издавање листа "Глас младих" где су за ту сврху набавили један шпирограф, два гештетнера, хемијски индиго, матрице и дали оптуженом Пекићу 4.000 динара да набави писаћу машину. Финансирали су се захваљујући добровољним прилозима, које је и сам Пекић нештедимице давао, будући да се у лето 1948. "ухлебио" као репортер у режимској новини "Глас", где је уредник био "очев пријатељ из Никшића". Гештетнер су украли из Словенског дома Франце Розман у Крунској улици у Београду, а припремали су и крађу неколико писаћих машина из музичке школе IV рејона. Према машти тужиоца спремали су и "шпијунске извештаје о Војно-хемијском заводу у Београду, маневрима југословенске армије на територији Баната, грађењу моста на Дрини од стране војних јединица, малтретирању омладине у логорима, извозу свиња и откупу, да је један виши функционер наше земље полудео..." Главни одбор је наводно припремао "да успостави везу са двема империјалистичким силама, преко њихових читаоница у Београду".

ПОЈЕДИНАЧНО, Слободан Јеремић се теретио "да је у Трећој мушкој гимназији у Београду 1945. формирао групу од шест истомишљеника по упутствима "издајника Браце Борисављевића", који је у то време радио у Демократском клубу Милана Грола, с циљем да преузме руководство Народне омладине". Творац је програма у којем између осталог стоји да се "...бољшевичка Русија нашла међу победничким савезницама јер јој је смртна опасност претила. Екстремности између двеју победничких страна се све више заоштравају и оне се не дају решити за зеленим столом... Стицајем околности, Балкан а са њиме и Југославија, укључили су се у интересну сферу бољшевика, а с тиме је Југославија постала роб једне крваве власти. Борба против комунизма, остаје као једино средство за одбрану демократије од непријатеља културе човечанства - комунизма".

Борислав Пекић се према пресуди теретио да је "...од ослобођења наше земље бавио непријатељском делатношћу. Током 1945. примио је један летак од неког четника и носио га разним лицима на читање, а 1946. написао је и излепио по Баваништу и Панчеву више непријатељских летака (...) у то време сам је писао летке непријатељске садржине и растурао их у школама...

ПО ДОЛАСКУ у Београд наставио је са својом издајничком делатношћу међу омладинцима Треће гимназије... Душан Зорић је са Пекићем и Лазовићем формирао илегалну групу у школи и преузео обавезе из организације. Стеван Станојевић, Ђорђе Милинковић, Радослав Павловић и Зоран Рацић примили су понеког у организацију, упознали су га са Статутом и написали по неки летак. Деветоокривљени Митја Груден, рођен у Трсту, Словенац који је живео у Београду и похађао Трећу мушку гимназију је, наводно, путовао у Љубљану у вези са шпијунском организацијом, чији је центар у иностранству, постао њен члан и примио се задатка да у Београду формира шпијунску групу." Ђорђе Олејник је примио "шпијуна на спавање", када је долазио из Словеније. Првослав Јовановић је прикривао летке које је писао Милинковић, држао их у стану, као и једну француску пушку, коју му је дао Милинковић, а учествовао је и у крађи писаће машине из музичке школе за потребе организације. Страхиња Димитријевић је постао члан "шпијунске организације", коју је формирао Груден и учествовао је у акцији "отимања докумената од једног службеника у улици Проте Матеје", коју је организовао Груден.

НАЈТЕЖЕ КАЗНЕ РЕАКЦИОНАРИМА

НАЈСТРОЖЕ је кажњен Ђорђе Милинковић са 12 година затвора, Јеремић, Зорић и Грудне осуђени су на по десет година, а Пекић је првостепеном пресудом такође добио осам година затвора. Остали су кажњени затвором од једне до шест година. Све затворске казне пратила је осуда на принудни рад, конфискацију имовине и губитак грађанских права. Суђени су по Закону о кривичним делима против народа и државе и то због "организовања и удруживања са фашистичким циљем противу уставног поретка у ФНРЈ". У скромном образложењу пресуде стоји: "Сви оптужени, непријатељски расположени према тековинама НОБ, још одмах после ослобођења заузимају свој негативан став према прогресивном раду Народне омладине, делују у сваком моменту деструктивно, како би умањили темпо рада и развоја Народне омладине, у подизању земље из рушевина рата и изградњи социјализма у нашој земљи. Оптужени не успевају да умање значај рада Народне омладине, не успевају да добију већи број присталица за своје идеје и акције, сем малог броја једномишљеника..."

СУТРА: ПЕКИЋЕВ ОДЛАЗАК НА РОБИЈУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)