ФЕЉТОН - ШАМПИОНСКИ ОТИСАК ДЛАНА НА ШЉАЦИ: Крунисан је у Булоњској шуми, у врелом гротлу "Шатријеа"

Горан Чворовић

20. 06. 2021. у 18:00

Укротио је париску шљаку мајсторством и стилом

ФЕЉТОН - ШАМПИОНСКИ ОТИСАК ДЛАНА НА ШЉАЦИ: Крунисан је у Булоњској шуми, у врелом гротлу Шатријеа

Фото "Вечерње новости"

ДАН Д

ОСВАНУЛА је и та недеља. Док се Сена изливала из корита и испод мостова носила ефемерне картонске куће париских бескућника ка Атлантику, спремао се одлучујући дуел. Федерер и Надал нису били ту, у гледалиште је пресељен и Вавринка, али је из прикрајка вребао опасни Енди Мареј.

Претходни меч против Тима, Новаку је био најбољи на турниру. По правилу, из себе је извлачио најбоље у најважнијим тренуцима, а форму подизао како такмичење одмиче. Очекују други, а и он, сам од себе, да у финалу буде бољи од свог најбољег издања. До овог меча, он и Мареј су те године поделили по победу на шљаци. Новак је био бољи у Мадриду, његов противник у Риму. Ривалство вршњака које траје од једанаесте године живота, тражило је епилог у гладијаторској борби за титулу коју обојица до тада нису освојила.

ИЗАШАО је Новак на централни терен мирно, с осмехом, без грча, одлучан да на крају нацрта срце у црвеној прашини. Претходне године, са ове шљаке понео је онај трећи послужавник.

Шта ли ће то да промени, да би стигао до толико жељеног циља?

- Нећу ништа да мењам! - одговара ми. - Не треба стално да се потенцира та прича о променама. Све ово што сам радио до сада и те како добро функционише у мојој каријери. Био сам веома близу, на сет или два од освајања овог трофеја, више пута. Понекад је то био мањак спортске среће, понекад, једноставно, бољи противник. Не мањка ми мотивација. Све што треба је само да се то одржи.

И одржало се. Кренуо је силовито, онако како се то од њега и очекивало, бодрен френетичним навијањем великог броја српских навијача. Две филигрански скраћене лопте довољне су биле за први брејк. Је ли ово назнака експресног шетања кроз "Шатрије" у великом финалу? Није тако мислио Британац. Притиснуо је Нолета, једном прецизном лоптом подсетио га на велики улог, а фантастичним лобом вратио разлику на почетак.

НЕВЕРОВАТНО, али истинито, Мареју су припала чак четири гема заредом. Правио је Новак грешке, рекет му се знојио у руци, био је далеко од свог најбољег издања. Изазов је био огроман. Али, само накратко. Узео је свој сервис, а у следећем гему подигао ритам. Први рекет света стиснуо је Мареја, повела се велика борба, а Шкотланђанин једва извукао гем. Стигао је Новак до три према пет, сет још није био завршен.

- 'Ајде, Ноле - бодре га с трибина.

Једна сумњива одлука судије, који је досудио поен Британцу, сматрајући да га погрешно најављени аут није пореметио у ритерну, изазвала је огромно незадовољство и салву звиждука у публици. Тешко је после тога било повратити смиреност. Са сетом заостатка, за 45 минута проведених на терену, Новак наставља битку за титулу. Може ли то да распрши сан?

РЕПУБЛИКА ДОБИЛА КРАЉА

ОНО ШТО је затим уследило у другом сету, скрипте су за најлепшу тениску причу. Загрејао се Новак, убацио у "шесту", показао све оно што држи у репертоару својих драгоцених удараца. Сајџијски тачан, разгаљивао је публику која је стварала фестивалску атмосферу. Слао је лоптицу која је имала очи, поседовао рекет с душом и осећајем. Све је било готово за 36 минута. "Шатрије" је експлодирао од одушевљења на шест према један.

Испитивање у трећем сету, чији је почетак имао улогу можда и одлучујућег језичка на победничкој ваги, кратко је трајало. Освојио је сваки по гем на свом сервису, а онда је закон тениске логике превагнуо на Новакову страну. Све је стизао, а храброст и оригиналност преточио у први брејк у овом сету. Није дао Британцу да дише. Вукао је потезе лењиром и мајсторијом на мрежи још једном одузео сервис Мареју. Од дванаест следећих гемова, Новаку је припало десет! Водио је у четвртом сету са пет према два и насликао осмех на лицу пре свог последњег сервиса. Није важно што се Мареј баш тад тргао, све је одавно било познато.

Две мач лопте. Семафор је показивао тачно три сата игре. Задрхтала је за тренутак рука јуначка. Две дупле сервис грешке, па нетачна бекхенд паралела. Навијачи више немају даха. Ево и треће лопте за титулу. Мареј није издржао. Лоптица се закопрцала у мрежи. Руке у ваздуху, сузе на лицу, срце на шљаци.

РЕПУБЛИКА Србија коначно је добила новог краља! Име му је Новак Ђоковић. Крунисан је у Булоњској шуми, у врелом гротлу "Шатријеа". Под рекетом владара, пао је у тениској бајци у четири сета изазивач Енди Мареј. Освојио је Новак једини гренд слем који му је недостајао, досањао дечачки сан, осветлао образ целој Србији, разгалио срца нацији.

И до сада је био највећи, сада је ушао у легенду. Историја тениса убудуће ће имати недостижну велику тројку, Дона Баџа, Рода Лејвера и Новака Ђоковића! Само су они успели да досегну савршенство у доминацији, да на ниску тријумфа ставе сва четири слема у низу. Сви остали гледаће им у леђа. У историји овог спорта, само је осам играча током каријере успело да тријумфује на свим гренд слемовима. Један од њих сада је и наш Ноле.

Укротио је Новак париску шљаку, демонстрирао мајсторство, пленио стилом, разбио, коначно, уклетост Ролан Гароса. Мотива је било на претек, жеља је била неизмерна, воља челична. Показао је Новак да му, кад је такав, нема равног. На крају, делиријум одушевљења, српска химна, море тробојки и над њима, само једна, сјајна, тениска звезда на париском небу.

СУТРА: НОВИНАРСКО БЕЗНАДЕЖНО КИБИЦОВАЊЕ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)