ФЕЉТОН - НОЛЕТОВ ТЕНИС С ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ: Пред очима му се исцртавао Куп мускетара

Горан Чворовић

19. 06. 2021. у 18:00

Ноле ми те волимо! -допире, на српском, из публике

ФЕЉТОН - НОЛЕТОВ ТЕНИС С ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ: Пред очима му се исцртавао Куп мускетара

Фото ЕПА

ЉУДСКИ

ПОСЛЕ меча са Баутистом, срећем Новака у делу комплекса резервисаном за играче. Делује растерећено, смирено, сигурно, свестан изазова али и своје снаге. Недвосмислено одаје утисак човека који тачно зна шта хоће, и може. Хода полако, усправно, корак по корак. Нигде не жури. Мајица му затегнута на раменима, складно се слива низ мишићаво тело. Тренутак раније напорно је радио, натопио их је неколико, али на овој нема ни капи зноја. Врховима прстију, као прецизном штипаљком, ситним прстохватом, да не повреди тканину, вуче невидљиве конце нагоре. То је деликатан гест, елегантан потез, модни детаљ, али и симболична инкарнација прста судбине из пролећне колекције самопоуздања. Само горе, и напред.

Ходамо, затим, неколико десетина метара заједно, кроз алеје између споредних терена, кроз шпалир бетонских жардињера испечатираних крупним црвеним цветовима и биљкама с амбијенталним растињем. Ћарлија поветарац и расхлађује лице. Образе купа пријатна свежина. То је оно када оптимизам постаје природно стање. Они тренуци када се све чини могуће.

ЋАСКАМО необавезно о рекордима, статистици, бројевима. Добро зна да више није у раним двадесетим, за годину ће напунити тридесет. Јасно му је да се овакве прилике неће пружати још бесконачни број пута у животу. На конференцијама за медије, претходних дана, слао је поруке да је свестан притиска, величине и важности момента, али да неће дозволити да га то поремети, да је чврсто присутан у садашњем тренутку, с обе ноге на земљи, и да неће бити смак света ако коначно не покори и тај Париз, једини који му недостаје, са свим победничким ловорикама које иза тога стоје.

А онда, док ходамо, наједном застане, отвара душу. Пред очима му се исцртава Куп мускетара.

- То су они тренуци због којих се будиш сваког јутра, због којих тренираш, путујеш, вежбаш до изнемоглости на дну сувог базена, одвајаш се од родитеља док се друга деца још играју у песку. Због тога дишеш, живиш, постојиш. Наравно да ми је стало. Много ми је стало - каже ми, загледан у даљину, у ону тачку где се у бесконачности спајају жеље и могућности, тамо где се, увек, у сваком разговору, кад се избегне поглед, крије права истина.

Као кад причаш сам са собом. Тачно, искрено, поштено.

Тако људски.

ВИОЛИНА

ЗБОГ каприца времена, морао је Новак да игра дан за даном. Умор и влага нису му наудили. Цех је у четвртфиналу платио и Чех Томаж Бердих, а онда је у полуфиналу уследио млади и опасни Аустријанац Доминик Тим. Одиграо је Новак овај меч сигурно, од првог до последњег поена. Уз мало надмудривања на мрежи и неколико сјајних ритерна, за тили час је повео у првом сету са три према нула у гемовима. Било је до тада прошло свега 11 минута од првог одскока лоптице. Великом муком стигао је тада Тим до свог првог гема. Држао му је Ноле шаховски час тениса, учио га геометрији, шетао га по ћошковима.

И поред великог уложеног труда, изгледао је млади и упорни Аустријанац као да је залутао на Стадион "Сизан Ланглан" у меч великог улога. Морао је да води страшну битку за сваки свој гем. Успео је да их до краја првог сета освоји свега два, а више му није полазило за руком ни када би радио немогуће, сукцесивно враћајући неухватљиве Новакове смечеве у лету. Како је почео, Новак је тако, супериорно, и завршио сет.

- Ноле, ми те волимо! - допире, на српском, из публике.

БИЛО је ово навијање, које се тако често чује у "српском" Паризу, додатни стимуланс за нашег аса. Одличном игром Тима је приморавао на сталне грешке, што је резултирало новим одузимањем сервиса. Тачку на други сет, који је потрајао свега 28 минута, Новак је ставио серијом добрих сервиса. За то време, на "Шатријеу", Вавринка и Мареј тек што су били привели крају први сет, иако су оба полуфинала почела истовремено.

После малог Новаковог опуштања, тргао се Тим почетком трећег сета на крилима дела навијача жељних дужег тениског надмудривања за плаћену карту. Наштеловао је тада Новак жице на тениској виолини са тада популарне рекламе у којој је глумио главну улогу и нанизао акорде следећих пет гемова. На српском, као и на реклами. Љутио се Тим у тим тренуцима на себе што не може чешће да веже десетак ванземаљских потеза у низу, колико би му у теорији било потребно да коначно освоји поен, када би и од Нолета добијао аплауз на отвореној сцени.

На крају, три према нула у сетовима, стиснута песница, загрљај два противника на мрежи, осмех одушевљења и отисак длана на шљаци, за успомену. Играо је Ноле шампионски, приказао тенис с друге планете. Ни лоше време, ни четири дана играња заредом, нису му наудили. Кад је такав, нико му ништа не може. Чак су му и кишни богови, коначно, поклонили дан одмора.

А сад, у финале, на Мареја.

СУТРА: ШАМПИОНСКИ ОТИСАК ДЛАНА НА ШЉАЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)