ИНВАЛИДИ НИСУ НАМЕТНУТА ОБАВЕЗА: Већини послодаваца особе са инвалидитетом неефикасне за обављање послова

Ј. Ж. С.

19. 05. 2021. у 11:32

ГАЗДЕ у Србији не очекују од особа са инвалидитетом да могу да зараде плату, већ када их запошљавају то раде да би испунили наметнуту обавезу, или због финансијских повољности које могу да остваре.

ИНВАЛИДИ НИСУ НАМЕТНУТА ОБАВЕЗА: Већини послодаваца особе са инвалидитетом неефикасне за обављање послова

Фото: Free Images Pixabay

Често их виде као некомпетентне, неспособне, неефикасне и сматрају да их је ризично запослити.

Како наглашава Јована Кривокућа из Форума младих са инвалидитетом, једна од баријера са којом се послодавци сусрећу је неповољна квалификациона структура инвалида.

- Без обзира на компетенције које има, уколико радно место није приступачно, особа са инвалидитетом не може да се запосли - каже Кривокућа. - Послодавци нису довољно информисани о томе шта они могу да раде, а шта су њихова ограничења, те зашто и како је важно прилагодити радно место.

Наша саговорница сматра да постоје помаци у унапређивању положаја особа са инвалидитетом на тржишту рада. У Националној служби за запошљавање, рецимо, постоји низ мера усмерених на њихово запошљавање, укључујући и финансијске подстицаје, али укупни резултати и даље нису у потпуности задовољавајући.

- Мере укључују пре свега финансијску подршку, али не и саветодавну. То значи да би требало да се обезбеде саветодавци који ће им омогућити да се што лакше прилагоде новом радном месту и колективу - истиче Кривокућа.

ПОДРШКА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

Форум младих са инвалидитетом је основао Платформу за запошљавање особа са инвалидитетом. Она би требало да послужи као место окупљања домаћих и иностраних компанија које послују у Србији. Све заинтересоване компаније могу да јој се придруже путем мејла office@fmi.rs или телефона 011/32-20-632.

Као баријере за запошљавање, особе са инвалидитетом виде неприступачност заједнице, док им је са друге стране, ограничена и приступачност образовања, уз ограниченост професија за које су се школовале и које су им доступне.

- Недовољно прилагођени програми за стицање компетенције ван формалних институција школства, доводе до тога да већина њих нема шта да понуди на тржишту рада, осим простог рада - објашњава она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)