РАДОВИ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Постављен камен темељац за градњу ХЕ "Бук Бијела", отворено ново поглавље у односима РС и Србије (ФОТО)

Е. Б. Т.

18. 05. 2021. у 07:26

ИЗГРАДЊА хидроелектране "Бук Бијела" је нови почетак у односима Републике Србије и Републике Српске, али и целог региона.

РАДОВИ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Постављен камен темељац за градњу ХЕ Бук Бијела, отворено ново поглавље у односима РС и Србије (ФОТО)

Фото: Танјуг

У питању је стратешки пројекат који нам даје енергију и храброст да снивамо и много веће снове. То је јуче у Фочи изјавила председница Владе Србије Ана Брнабић, приликом полагања камена темељца за изградњу прве од три хидроелектране, која ће бити изграђена у склопу хидро-енергетског система "Горња Дрина".

Претходно је у Административном центру Владе Републике Српске, у Источном Сарајеву, одржана 11. заједничка седница влада Србије и Српске. Премијерка је, након тога, говорећи о сарадњи изјавила да ће Србија у наредних неколико година инвестирати 787 милиона евра у Српску.

- Градњом ХЕ "Бук Бијела" показујемо како се ради у интересу будућих генерација које ће остати овде да живе - рекла је Брнабићева приликом полагања камена темељца у Фочи. - Однос Србије према Републици Српској променио се са владом премијера Александра Вучића, са жељом да будемо присутнији, да имамо заједничке пројекте и визију повезаних региона који имају бољу будућност.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да "Бук-Бијелу" доживљава као најзначајнији догађај за Србију и РС.

- Ово значи живот, повезивање, опстанак и просперитет - оценио је Вишковић. - Чекали смо више од 60 година да почнемо реализацију и поносни смо што пројекат радимо заједно са Србијом и што ћемо га на понос грађана обеју држава завршити за четири године.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је изјавила да је план да ХЕ буде готова за четири године и оценила да је ово историјски дан, јер се деценијама говорило о "Бук Бијелој".

Брнабићева је, после заједничке седнице Владе Србије и Владе Републике Српске, говорећи о пројектима, истакла да се у овом тренутку покреће изградња хидроелектране Горње Дрине, конкретно "Бук Бијела", ауто-пута Београд - Сарајево, деонице Рача - Бијељина и аеродром Требиње.

- Сви планови ће бити покренути, што сада, што током првог квартала наредне године - истакла је премијерка на конференцији за медије. - Кроз те пројекте Србија у РС улаже око 500 милиона евра. У то је укључена и посебна подршка Србије за четири општине, Невесиње, Дрвар, Дубицу и Костајницау, која износи, између 10 и 12 милиона евра. Ако томе додамо и остале две хидроелектране "Фоча" и "Паунци", у оквиру већег пројекта "Горња Дрина", онда је ту укупна инвестиција Србије од 787 милиона евра у наредних неколико година.

БИСЕРА: НЕМА САГЛАСНОСТИ ДРЖАВЕ

ПОВОДОМ постављања камена темељца за хидроелектрану "Бук Бијела" на Дрини, након заједничке седнице влада Републике Српске и Србије у Источном Сарајеву, јуче су реаговали министарка спољних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковић и Денис Звиздић, први заменик председавајућег ЗДП БиХ.

- Власти Републике Србије морају знати да уласком у пројект изградње хидроелектране "Бук Бијела", који нема сагласност државе и који се противи одлукама Уставног суда Босне и Херцеговине, не само да ризикују економске штете него и не доприносе добросуседским односима - рекла је Турковићева, а пренели су сарајевски медији.

Фото АВАЗ

Звиздић је у објави на свом твитер налогу навео је Влада Србије потпуно игнорисала Савет министара, што је, како сматра, један од најпровокативнијих институционалних поступака, незабележен у званичним односима између међународно признатих земаља.

Она је подсетила да је Србија донирала и различите пројекте у просвети, здравству, животној средини, инфраструктури у локалним срединама у Српској. Од 2014. године до данас, како наводи, вредност донација је преко 82 милиона евра, а најављује да ће се са тим наставити.

Премијер Вишковић навео је да су претходних 10 година сарадње влада Србије и Српске довеле до значајних инфраструктурних подухвата чија ће вредност у наредном периоду бити већа од 1,6 милијади марака. Најавио је да ће се заједнички градити и и спомен-комплекс Градина - Јасеновац...

- Радићемо на томе да наставни планови, уџбеници из националне групе предмета буду идентични, да образовни систем приближимо што је могуће више - нагласио је Вишковић. - Очекује се да се ускоро и мост Братољуб у Братунцу коначно стави у функцију. Србија је из својих средстава изградила пре две године мост, али нажалост институције БиХ треба да заврше гранични прелаз, више од две године грађани на то чекају. Надам се да ће до краја јуна бити завршени.

Он је истакао да је јака Србија гарант да и РС може да се брже и боље креће и развија".

Фото: Танјуг

Заједничка седница влада Србије и РС

 

НИШТА ИЗА ЛЕЂА ЗВАНИЧНОГ САРАЈЕВА

СРБИЈА је у пројекту изградње ХЕ "Бук Бијела" наступила као страни инвеститор и све је урадила како би инвестиција била правно заштићена. Ово је јуче изјавила премијерка Ана Брнабић одговарајући на питање зашто се о том пројекту није разговарало са централним властима БиХ у Сарајеву.

- У последњих 20 година на територији БиХ издато је око од 280 различитих концесија, а то су чинили или ентитети или кантони, и ни у једној није постојао ниједан проблем - казала је Брнабићева. - Уколико би се испоставило да је инвестиција из Србије проблематична онда би и све претходне биле проблематичне, што би довело до правне несигурности.

Премијер РС Радован Вишковић одбацио је примедбе из БиХ да се хиодроелектране граде "иза леђа" званичног Сарајева.

- То није надлежност државног нивоа, то је искључиво територија РС, и концесије на том простору су искључиво у надлежности Комисије за концесије РС - прецизирао је Вишковић. - Влада Србије апсолутно није имала потребу да разговара ни са ким другим осим с Владом РС.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)