ИЗВОЗИЋЕ РОБУ ВРЕДНУ 12 МИЛИОНА €: У Јагодини до краја месеца биће готова нова кинеска фабрика (ФОТО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

17. 05. 2021. у 18:22

ФАБРИКА "Јинг Хонг Да" у Јагодини годишње би требало да извезе од 10.000 до 14.000 тона пластичног гранулата, чија вредност достиже и до 12 милиона евра.

ИЗВОЗИЋЕ РОБУ ВРЕДНУ 12 МИЛИОНА €: У Јагодини до краја месеца биће готова нова кинеска фабрика (ФОТО)

Фото: З. Глигоријевић

Ово је оценио њен власник Лин Ја Ђанг који је у понедељак, са представницима Амбасаде НР Кине, посетио погон који се убрзано завршава.

Почетна инвестиција износи 800.000 евра, а у првој фази су планиране две производне линије, на којима би било ангажовано од 30 до 50 радника.

- За годину дана ћемо имати шест производних линија, за прераду и млевење пластичног гранулата, те за прање материјала, па би бисмо запослили до 120 људи. Производни капацитет сваке линије моћи ће да достигне 300 тона пластичног гранулата месечно - истакао је Лин Ја Ђанг, наглашавајући да је њихов план инвестиција у Србији заснован на чињеници да је ово држава богате културе и има повољну политичку климу, што још више доприноси челичном пријатељству са Кином.

Председник Скупштине града у Јагодини Драган Марковић Палма најављује да ће фабрика, грађена током пандемије, бити завршена до краја месеца, а већ у јуну би требало да стигну и машине.

- Захвалан сам Чу Зо Пингу који је у Јагодину довео Лин Ја Ђанга. То значи да је најбоља препорука онога који више година ради у Србији, држави која је најбоља за инвеститоре, јер обезбеђује економску сигурност и омогућује инвеститорима да своје производе извозе по читавом свету - оценио је Марковић и додао да ће 10. јуна бити отворена немачка фабрика "Фишер", која производи делове за аутомобиле намењене извозу, у којој је већ ангажовано 150 радника који су завршили обуку у иностранству. У плану је запошљавање још 200 људи.

Фото: З. Глигоријевић

Подсетимо, крајем године у Јагодини ће почети да ради и аустријска фабрика која ће производити електромоторе за извоз.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)