ПОТРАЖЊА ЗА КУЋАМА ПОРАСЛА ЗА 150 ОДСТО: Ево које су најатрактивније дестинације за "бег" из градске гужве

Novosti online

16. 05. 2021. у 19:49

ТОКОМ васкршњих и првомајских празника настале су велике гужве на бројним путним правцима у Србији, а посебно је био "загушен" ауто-пут Милош Велики. То је знак да су људи и даље жељни природе и изолације, иако ове године немамо карантин.

ПОТРАЖЊА ЗА КУЋАМА ПОРАСЛА ЗА 150 ОДСТО: Ево које су најатрактивније дестинације за бег из градске гужве

Фото: Депоситпхотос

Наиме, према подацима Републичког геодетског завода, број продатих викендица у 2020. за 60 одсто је већи него 2019. године. Занимљиво је, дакле, да домаћи гости више нису заинтересовани само за изнајмљивање смештаја негде ван градске вреве, већ желе да буду власници таквих некретнина.

Посебно је помама за кућама на Фрушкој Гори и Тари. Тренд из прошле године пренео се и на први квартал 2021., а све говори да ће се наставити.

У марту је промет објеката био већи за 29 одсто у односу на фебруар. Највеће повећање од 4,3 пута имао је промет објеката посебне намене, а затим викендице - за 68,3 процента.

Из домаће фирме за некретнине су рекли да се традиционално веома траже насеља, односно куће подно Авале и око Космаја, пре свега због близине главном граду. Али, локалцима је интересантна и околина Новог Сада, будући да је тамо потражња за земљиштем порасла неких 150 процената.

Пораст интересовања, али и цена

Исто тако, Шумадија је веома тражене, а предео око Тополе је идеалан ако тражите повољну викендицу, чист ваздух, природу и близину Београду. Треба поменути и насеље Трешња око Авале, али и Перућачко језеро - чији су сплавови као из бајке "криви" за толику посету. Ипак, тамо је више упита за издавање смештаја него за куповину некретнине.

Пре саме куповине, треба обратити пажњу на цене које су нагло скочиле током 2020, али и на документацију: проверите да ли је објекат укњижен, да ли обухвата све оно што се наводи у уговору, посебно имајући у виду да неки власници нису решавали питање даље од грађевинске дозволе.

Потражња се одразила и на понуду банака, односно на одлуку да је прошире: реч је о кредитима за куповину монтажних кућа или репарацију и обнову старих/оронулих некретнина. Ове сезоне нарочито се траже куће са базеном, окућницом, двориштем, роштиљем, па чак и ђакузијем - у зависности од платежне моћи купца.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)