ПАРТНЕРСТВО СА ИНОСТРАНСТВОМ: Успешни договори о летњој туристичкој сезони

Танјуг

16. 05. 2021. у 12:22

МИНИСТАРКА туризма, трговине и телекомуникација Србије Татјана Матић говорила је данас у јутарњем програму ТВ К1 о условима путовања наших туриста у иностранство и о успешним договорима са партнерима у иностранству уочи овогодишње летње туристичке сезоне.

ПАРТНЕРСТВО СА ИНОСТРАНСТВОМ: Успешни договори о летњој туристичкој сезони

Фото: Танјуг

Она је подсетила да је летња туристичка сезона у Грчкој отворена пре неколико дана и да су и даље на снази иста правила: да деца старија од 5 година морају имати ПЦР тест, да одрасли могу да уђу у Грчку или са потврдом о ревакцинацији старом најамње 14 дана или са негативним ПЦР тестом на корона вирус не старијиим од 72 сата.

Министарка Матић није искључила могућност да би мере које су тренутно на снази могле бити ублажене током сезоне, па би у том смислу нашим грађанима који иду на одмору Грачку већ од јуна могао бити довољан само антигенски тест.

 - Одлука о ублажавању мера зависи искључиво од надлежних у Грчкој. Они су најавили поступно ублажавање мера у пет фаза. У почетку, мере ће бити рестриктивније, али су наше колеге из владе Грчке изразили наду да ће већ од јуна мере бити ублажене. За сада, сви наши грађани могу да отпутују у Грчку са потврдом о ревакцинацији или са дигиталним сертификатом. Они који се нису вакцинисали морају имати негативан резултат ПЦР теста, с тим да се на граници од наших туриста може тражити да поново ураде тест. Коначно, при уласку у Грчку, наши грађани мораће да попуне тзв. ПЛФ формулар. Желим да истакнем да ће иста правила важити и за све Грке који туристички долазе у Србију - указала је министарка Татјана Матић и подсетила да је у Грчкој и даље на снази полицијски час од пола један ноћу до 4 часа ујутру, као и да ће на плажама и на јавним местима бити обавезно држање прописане дистанце и ношење заштитних маски.

Министарка је истакла да су влада Србије и министарство туризма, трговине и телекомуникација Србије журили да се што пре постигне договор са Грчком, јер је око 220.000 наших грађана прошле године платило летовање агенцијама, агенције су тим новцем платиле својим грчким партнерима, па је због забрана тај новац од прошле године практично заробљен.

Матићева је подсетила да је председник Србије Александар Вучић недавно најавио сличан споразум и са Египтом.

 - Тренутно је за одлазак у Египат потребно да наши грађани имају негативан резултат ПЦР теста, али су у току преговори о признавању наших серетификата о вакцинацији, као и иницијатива да се Египћанима омогући брже издвања виза за групне посете. Наши грађани ће моћи да путују и у Турску само са нашом потврдом о вакцинацији, а исто правило ће важити и за туристе који из Турске долазе на одмор у Србију. Ми смо дозволили да турски туристи који су вакцинисани могу да доводе своју децу испод 18 година која не морају да се тестирају, али то важи и за наше грађане који иду на одмор у Турску. Када говоримо о Хрватској, тамо су два дана након нашег споразума са Грчком унилатерално донели одлуку да се прихватају наше потврде о вакцинацији, па је улазак у Хрватску за грађане Србије дозвољен без посебних рестрикциј - предочила је министарка Матић.

Путовања у Црну Гору за грађане Србије биће дозвољена такође без рестрикција.


 - Влада у Подгорици најавила је и да ће омогућити бесплатно тестирање за грађане Србије уколико се у међувремену промене прописи и буде неопходна потврда о негативном тесту на корона вирус за оне који се враћају у Србију из иностранства - рекла је министарка туризма, трговине и телекоминикација Татјана Матић и нагласила да је све речено потврда велике борбе за оживљавање туризма у целом региону.

 - Криза је донела промене приоритета и у развоју туризма. Све се више говори о еколошком одрживом туризму и то ће бити главна тема предстојећег Сајма туризма у Мадриду. Инсистира се на мањим туристичким дестинацијама и локалитетима са етно или еколошким садржајима. То је прилика и за Србију и морали бисмо да искористимо ту шансу. Ми смо лидер у региону по броју вакцинисани и имамо етно и еколошки туризам у понуди, али морамо радити на томе да унапредимо смештајне капацитете и квалитет услуга. Нама је значајан и конгресни туризам и веома је важно да смо донели одлуку да оживимо и ову туристичку активност, који доноси велике приходе и дозволимо научне скупове до 100 људи - рекла је министарка Матић.

Она је додала да би следеће недељи требало да буде потписан и споразум о укидању роминга са Грчком, као и да се очекује да би споразуми о укидању роминга трабало да почну да се примењују од 1. јула у свим земљама западног Балкана.

 - Морам да поновим да је вакцинација у Србији од изузетног значаја за наше друштво, па и за опоравак нашег туризма - закључила је министарка и позвала све који се до сада нису вакцинисали да то учине без одлагања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)