УЗ МАЛЕ ПРОБЛЕМЕ ДО ГРЧКЕ ПЛАЖЕ: "Новости" у популарним летовалиштима Егеја - какве су цене, шта вам је потребно од докумената

Ј. Стојковић - Ј. Субин

16. 05. 2021. у 07:13

УКОЛИКО сте нестрпљиви да што пре кренете пут грчког мора, важно је пре свега припремити документацију.

УЗ МАЛЕ ПРОБЛЕМЕ  ДО ГРЧКЕ ПЛАЖЕ: Новости у популарним  летовалиштима Егеја - какве су цене, шта вам је потребно од докумената

Фото Д. Митић

То се углавном своди на два документа, један који се тиче здравственог статуса (потврда о вакцинацији, негативан PCR не старији од 72 сата или потврда о прележаној болести), а други је образац који се попуњава на сајту грчке владе, где се добија QР код.

Јуче су се појавили и први проблеми. Грци, наводе наши туристи, не дозвољавају да преко граничног прелаза Евзони уђе дневно више од 400 возила. Ту рачунају путничке аутомобиле, аутобусе...

 Цене су углавном непромењене, Фото Д. Митић

Да неће да вас пусте преко Евзонија види се већ када се попуњава обавезни ПЛФ формулар. Ту се наводи на који гранични прелаз се иде и ако је возило тог дана, на пример, под бројем 401, не може да се добије потребни QR код.

- Забуна је код попуњавања ПЛФ формулара, јер може да се догоди да је попуњен број - каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије.

- То се односи на аутобусе и кола. Решићемо, међутим, и то. За сада, уколико не могу да се пријаве на Евзони, нека наведу неки други излаз а пређу на Евзони. Нико им неће правити проблем.

 Олимпијска регија још је без туриста, Фото Д. Митић

Ова правила важе до 24. маја и то ће се мењати, наглашава Сеничић:

- Разговарамо и да решимо проблем узраста деце кад се ради о тестирању, као и да се призна антигенски тест.

Који су гранични прелази отворени

ЗА туристе су отворени прелази Евзони, Промахонас, Орменио, Нyмфаија. Прелаз који поред Евзонија користе туристи из Србије, јер углавном нема гужве, када путују преко Северне Македоније, код Дорјана, још увек није отворен. Што се тиче граничног прелаза Евзони, његово радно време је од 7 до 23 сата за улазак у Грчку, док је излазна трака отворена 24 сата. На граничном прелазу најављено је насумично тестирање туриста. Уколико сте детектовани као позитивни, неће бити дозвољен улаз у земљу или се смештате у ковид 19 хотеле у којима боравак и лечење покрива Грчка.

Два најпопуларнија летовалишта у олимпијској регији Паралија и Лептокарија, првог дана након званичног почетка туристичке сезоне и отварања граничног прелаза Евзони са Северном Македонијом још увек нису угостила већи број туриста. Све је у фази припреме за прави налет гостију који се очекује 1. јуна.

Фото Д. Митић

Грци су оптимисти и верују да се људи због вакцинације осећају безбедније, као и да ће ова туристичка сезона бити боља него прошлогодишња. Како наглашавају, пре свега рачунају на долазак Срба који су најчешћи гости у овој регији.

Уместо туриста, првог дана сезоне стигли су представници туристичких агенција како би преговарали о закупу вила. У ранијем периоду овакви договори прављени су почетком године, али због неизвесности коју је са собом донела корона, сви су чекали отварање граница за туристе из Србије.

КРОЗ СЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ БЕЗ ПОТВРДЕ

За туристе из Србије који у Грчку путују преко Северне Македоније сопственим возилом важно је напоменути да је и даље неопходан зелени картон. Од документације за улазак у Северну Македонију није нужно имати потврду о имунизацији или негативан PCR тест. У Северној Македонији још увек је на снази полицијски час који траје од поноћи до 4 сата ујутру. У том периоду дозвољен је транзит ауто-путем без заустављања или улазака у неки од градова.

Путарине кроз Северну Македонију се и даље наплаћају, иако, како су нам рекли запослени на наплатним рампама, путници из Србије углавном питају да ли је ступила на снагу одлука коју је ова земља донела о неплаћању путарина у знак захвалности за вакцине које је Србија донирала Северној Македонији. Међутим, договор подразумева да се путарина неће плаћати од 15. јуна до 15. августа, што се сматра за туристички шпиц.

Ресторани су почели са радом, додуше не сви, већ они који су ближи плажи. У њима тек понеки гост. Продавнице сувенира као и прехрамбене продавнице су такође отвориле своја врата, али гужви нема.

У току јучерашњег дана није било купача, временске прилике нису дозволиле купање јер је киша падала скоро целог дана. Сунцобрани и лежаљке чекају сунце и прве туристе.

Ова летовалишта су врло специфична, често их и мимо сезоне посећују туристи углавном са југа Србије, које до мора дели око 500 километара, па често долазе и на викенд. Ове године то није случај, јер је Грчка тек од јуче попустила мере и отворила гранични прелаз за туристе из Србије и Северне Македоније.

Маске су обавезне и на отвореном простору, осим у баштама ресторана током обеда и на плажама. Дистанца мора да постоји, а радници у туризму и угоститељству и осталим повезаним гранама у обавези су да два пута недељно раде самотестирање и убацују у базу података на порталу који је за то намењен.

- То су инструкције које треба да знају људи који долазе - појашњава млађи Грк, док уређује башту свог мини-ресторана у Паралији.

Слична је ситуација и у Олимпик бичу и у Лептокарији. Старији Грци у Лептокарији говоре да "браћа Срби" долазе редовно већ деценијама и да очекују госте, али тек почетком јуна.

- Зову људи, распитују се за смештај и цене, али кажу да је процедура збуњујућа, па сви чекају да виде да ли ће бити промена, ваљда су проблеми тестирања деце, наши гости су углавном породични људи - прича старији Грк, који је захваљујући деценијском дружењу са Србима одлично савладао српски.

Сви наши саговорници сматрају да ове сезоне неће бити скупљи ни смештај ни друге услуге, бар не у овом делу Грчке. Томе у прилог говоре и цене у ресторанима и кафићима који су почели са радом. Цене Гирос-пита је од 2,30 до 2,50 евра, кафа је од 1 евро до 2,50. И даље четворочлана породица у неким од ресторана може имати пристојан оброк за двадесетак евра.

С обзиром на то да још увек нема организованих долазака преко агенција, може се наћи смештај и без заказивања. Најам студија је 30 евра по дану, а апартмана 40.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)