СИНИША МАЛИ О ПРИЈАВИ ЗА 60 ЕВРА: Данас је крајњи рок! (ВИДЕО)

Novosti online

15. 05. 2021. у 09:26

МИНИСТАР финансија Синиша Мали гостовао је на ТВ Пинк где је говорио о подели новца грађанима и економском напретку Србије.

СИНИША МАЛИ О ПРИЈАВИ ЗА 60 ЕВРА: Данас је крајњи рок! (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Мали је подсетио грађане да је данас последњи дан за пријаву за пакет државне помоћи од 60 евра.

- Још данас до поноћи можете да се пријавите за новчану помоћ државе у износу од 60 евра. Укупан број пријављених грађана до сада је 4.038.079, а уколико рачунамо и пензионере, примаоце социјалне помоћи и Управу за извршење кривичних санкција, који су аутоматски били пријављени, број пријављених је 5.826.021. Укупан број исплаћених грађана је 4.860.550 - рекао је Мали за ТВ Пинк.

Прогнозе ММФ и Европске комисије

Мали је подсетио да је Међународни монетарни фонд пре дан и по кориговао пројекцију раста српске економије за ову годину на шест одсто, подсетивши да је до пре пар дана та пројекција била пет одсто и додао да је и Европска комисија повећала своју прогнозу раста Србије са 4,8 на 5,3 одсто.

Стопа раста од шест одсто је била планирана тако да се, како каже, рачунало да ће први квартал бити минус 1,3 одсто, међутим, први квартал је показао раст од плус 1,2 одсто.

- Иако смо и даље опрезни и конзервативни, можемо да кажемо да ћемо ићи преко шест одсто. То не само да потврђује исправност наше политике него грађанима даје оптимизам, јер то значи више новца у буџету, више запослених, отвара се могућност за велико повећање плата и пензија краје године - рекао је Мали.

Помоћ државе

Мали истиче да су одлуке о два пакета помоћи, као и овај трећи који се исплаћује, били исправне.

Подсетио је да је држава помагала приватном сектору, грађанима, пензионерима, незапосленима, да је набављала респираторе, маске, медицинску опрему.

- Немате ни масовна отпуштања у Србији, затварање фабрика као што се дешава у другим земљама. Ми смо на прави начин дефинисали економску политку и подржали опстанак и наше привреде и грађана у доба највеће економске кризе - подвукао је Мали.

Мали је подсетио да је циљ да до 2025. године просечна плата буде 900 евра, а пензије 430-440 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)