УДИЦА ЗА ФИРМЕ СА ВИШКОМ: Већ годину дана примењује се Закон о алтернативним инвестиционим фондовима

С. Б.

15. 05. 2021. у 13:17

НАЈМАЊЕ 30.000 грађана Србије, али и део наше дијаспоре, потенцијални су улагачи. Од априла прошле године Србија има и законски оквир за алтернативне инвестиционе фондове и дигиталну имовину. Стручњаци, међутим, упозоравају да има још простора за пореске олакшице којима би се оваква улагања стимулисала.

УДИЦА ЗА ФИРМЕ СА ВИШКОМ: Већ годину дана примењује се Закон о алтернативним инвестиционим фондовима

Фото Н. Фифић

Заиста богати људи, како је на УСАИД конференцији на ову тему појаснио Светислав Костић, професор Правног факултета, улажу кроз посебна друштва. С друге стране, постоји солидна група средње класе, обвезници пореза на годишњи доходак грађана, који имају извесна средства за улагање, али недовољна за толику подршку.

- Они могу да ставе новац у банку, могу да улажу у тржиште некретнина и да сами нађу пословни подухват, што је врло тешко - сматра Костић. - Алтернативни инвестицони фонд је та четврта могућност. И изменама Закона о порезу на доходак грађана, омогућен им је порески кредит уколико у њих инвестирају. Оно што нам недостаје је порески кредит за правна лица, како бисмо и њих мотивисали да улажу. У случају дигиталне имовине, потребно је да јој се прилагоде пореске пријаве. Требало би и да се минималне транскације ослободе пореза на капитални добитак. То може да мотивише ситније инвеститоре.

Међународни инвеститори траже тржишта у којима је могућност зараде највећа, а пореско оптерећење најмање. Они у нас тренутно улажу углавном купујући државне хартије од вредности.

- Наше инвеститоре занимају некретнине, али они чекају да то профукционише на локалном нивоу - објашњава Игор Лоначаревић из КПМГ. - Имамо прве пупољке који расту. Чекамо да видимо како систем функционише, како функционишу друштва за управљање алтернативним инвестиционим фондовима, како их препознаје Пореска управа. Заинтересовани су за портфолио некретнина. Види се да Србија и даље даје веће приносе од некретнина, и то на нивоу пословног простора и тржних центара, дупло у односу на остале. Ако успешно крене, то ће донети додатни капитал у Србију.

ИСТРАЖУЈУ ГДЕ УЛАГАТИ

ПРОЈЕКАТ "Србија иновира" покренули су ICT Hub, Центар за развој технолошког предузетништва и иновација, уз подршку УСАИД-а. Циљ му је да мотивише коришћење иновативне технологије. У оквиру пројекта се ради истраживање у којим гранама постоје највећи потенцијали за примену иновативних решења. То ће уједно бити и путоказ где се највише исплати улагати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)