ПОВЕЋАЛИ ПРОДАЈУ ЗА ТРЕЋИНУ: Наменско предузеће "Милан Благојевић" из Лучана, и у пандемији бележи одличне резултате у пословању

В. ИЛИЋ

15. 05. 2021. у 11:36

ДОК се и највеће светске компаније повијају под ударцима које им је свима задала пандемија вируса корона, наменско предузеће "Милан Благојевић" у Лучанима бележи одличне резултате. Нема отпуштених радника, плате нису умањиване, а обим производње је повећан.

ПОВЕЋАЛИ ПРОДАЈУ ЗА ТРЕЋИНУ: Наменско предузеће Милан Благојевић из Лучана, и у пандемији бележи одличне резултате у пословању

Фото В. Илић

Подаци о пословању за први квартал ове године показују да је продаја производа ове фабрике (једнобазни, двобазни и сферични барут, као и широк спектар ракетних горива), на домаћем тржишту повећана за чак 31, а на страном тржишту за 23 одсто у односу на исти квартал прошле године. Зато се очекује да ова сезона буде једна од значајнијих у пословању предузећа, које ових дана прославља 72 године постојања.

- План продаје за ова три месеца је остварен у потпуности, а обим производње је у највећем делу далеко већи од планираног. Имамо, такође, у овој години више уговора, односно већу потражњу за нашим производима, него што је то планирано - рекла нам је Милка Јовановић Божић, референт за односе са јавношћу ове војне фабрике. - Захваљујући квалитету наших производа, поштовању рокова испоруке, цени и широком спектру производа, првенствено смо успели да сачувамо поверење постојећих купаца у иностранству, али смо у свој овој незавидној ситуацији изазваној пандемијом ковида 19, успели да освојимо и нова тржишта. Сада извозимо у Румунију, Бугарску, БиХ, Мађарску, Индију, Словачку, Малезију, Италију, Турску, Северну Македонију, Русију... Осим што извозимо, у потпуности задовољавамо и потребе домаћег тржишта.

Лучанско предузеће је, иначе, прво у ланцу производње одбрамбене индустрије Србије, јер се у њему производе сировине без којих остала домаћа војна предузећа не би могла да раде. Управо зато више од седам деценија послује под слоганом "Енергија која покреће".

- На основу досадашњих уговора, ова година ће сигурно бити једна од бољих у пословању. Имамо упосленост свих капацитета. И поред епидемије, сачували смо свако радно место и нисмо смањили лични доходак радницима. Тренутно имамо 1.350 запослених, а просечна плата у предузећу је 75.000 динара, што је за око 12.000 динара више од просечне зараде у Србији. Ових дана завршен је конкурс за пријем десет нових инжењера - казала нам је Јовановић Божићева.

Фото В. Илић

Фабрика је, по њеним речима, захваљујући способности и искуству руководства, успела да открије и процени тржиште и да максимално искористи производне могућности, и да се подигне из пепела после бомбардовања 1999. године.

- Приоритет предузећа, а на томе се ради годинама, јесте улагање у безбедност и заштиту на раду, које је из године у годину све веће. Ове године у ту сврху планирано је да се уложи око 252 милиона динара. Настављамо и са инвестицијама: куповина нових машина, уређаја, освајање нових технологија, изградња инфраструктуре... Ускоро завршавамо и изградњу последњег објекта који је порушен у бомбардовању, а то је трпеза у Ц погону. План инвестиција за ову годину је четири милиона евра, који ће бити издвојени из сопствених средстава - закључила је Милка Јовановић Божић.

ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНИ

ФАБРИКА је и велики донатор. Тако је, на пример, платила потпуну реконструкцију базена и пратећих објеката у Лучанима. Осим тога, годинама поклања противградне ракете општини Лучани, ове године чак 200 у вредности око седам милиона динара. Често се из фонда фабрике спонзорише куповина опреме и уређаја за домове здравља у Лучанима и Гучи, као и за Општу болницу у Чачку. Недавно је општина Лучани на дар од фабрике добила возило за потребе комуналног предузећа, чија је вредност била око 14 милиона динара.

МЕДИЦИНСКА БРИГА О ЗАПОСЛЕНИМА

ВОЈНА фабрика у Лучанима једина је фирма у Србији која поседује сопствену медицину рада, где се раде систематски прегледи радника, комплетна дијагностика, као и сви специјалистички прегледи.

- Мислим да једини у нашој земљи, својим радницима, којима је потребно лечење у иностранству, плаћамо комплетно лечење и превоз до иностраних клиника. Досад је то било у Немачкој и Турској. Осим тога, сваком нашем оболелом раднику помажемо и плаћамо у лечењу и рехабилитацији, као и у решавању стамбених проблема радника. Сваки запослени има право на летовање на црногорском и грчком приморју, по врло приступачним ценама - испричали су нам запослени у "Милану Благојевићу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)