НАДА У ОПОРАВАК И РАЗВОЈ: "Економ" из Ушћа постао власник ПД "Матарушка и Богутовачка Бања"

Г. ЋИРОВИЋ

14. 05. 2021. у 10:24

ПОСЛЕ вишегодишњег ишчекивања и бар десетак неуспешних покушаја приватизације, Привредно друштво "Матарушка и Богутовачка Бања" из Матарушке Бање, надомак Краљева, коначно је добило новог власника. На јавном надметању, по почетној цени од 216,5 милиона динара, ово предузеће у стечају продато је фирми "ФМО Економ" из места Ушће.

НАДА У ОПОРАВАК И РАЗВОЈ: Економ из Ушћа постао власник ПД Матарушка и Богутовачка Бања

Комплекс у Богутовачкој бањи / Фото Г. Шљивић

Уз право на коришћење лековитих вода и 12 хектара парковских површина у обе бање, нови власник тако ће располагати својевремено изузетно посећеним, а данас девастираним хотелом "Термал", рестораном-посластичарницом "Капица" у бањском парку на самој обали Ибра, рестораном "Југославија", делом хотела "Жича", као и са три виле и два купатила у Матарушкој Бањи. Осим тога, ту је и некада угледни и популарни хотел "Минерал" са депадансом, ресторан и депаданс "Цвет", као и старо купатило у оближњој Богутовачкој Бањи.

Основна делатност "ФМО Економ", познате фирме у краљевачком крају, новог власника ПД "Матраушка и Богутовачка Бања", јесте производња намештаја и металне опреме за пословне и продајне просторе. Више од 90 одсто својих производа "Економ" пласира на иностраном тржишту.

- Уверен сам да ово неће бити приватизација попут оних с почетка прошле деценије када су нове газде упропастиле краљевачке фабрике и предузећа оставивши без посла више од 10.000 људи. "Економ" је веома успешна породична фирма која се истиче деценијским домаћинским пословањем. Зато и очекујем да ће Матарушкој и Богутовачкој Бањи вратити некадашњи статус и сјај, отворити нова радна места и омогућити мештанима да се, као некада, поново баве туристичким и угоститељским делатностима - каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Матарушка Бања својевремено је у читавом региону била позната по лековитој води за лечење стерилитета и реуматских обољења, док је оближња Богутовачка надалеко била чувена као "бања за живце".

- За развој здравственог и класичног туризма у Матарушкој и Богутовачкој Бањи постоји велики потенцијал, што је од огромног значаја и за мештане, али и за цео краљевачки крај - наглашава Терзић. - Огроман плус је свакако и доступност савремене саобраћајне и остале инфраструктуре, близина будућег ауто-пута Прељина - Појате, као и аеродрома "Морава" у оближњим Лађевцима.

ЧУВАЛИ ИМОВИНУ

ПРОДАЈА некада угледног природног лечилишта добра је вест за 89 радника овог предузећа, који се надају да ће коначно бити намирена њихова потраживања, плате од октобра 2012. до јуна 2015. године.

- Чекајући новог власника, радници су чак сами чували и највреднију имовину у "Термалу" и другим објектима како не би била покрадена - каже један од бивших запослених. - Очекујем најпре да нам дуг буде исплаћен јер за многе од нас то је огроман новац. Надам се и да ће се, када за то дође време, наћи и нова радна места за нас, искусне раднике у угоститељству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)