"БАЛКАНСКИМ ТОКОМ" ПРОШЛО МИЛИЈАРДУ КУБНИХ МЕТАРА ГАСА: Бајатовић најавио да испорука Мађарској креће од октобра

Е.Б.Т.

13. 05. 2021. у 15:28

ОД Нове године ’Србијагас‘ је кроз нови гасовод "Балкански ток" испоручио скоро милијарду кубних метара плавог енергента и није имао ниједан проблем у систему.

БАЛКАНСКИМ ТОКОМ ПРОШЛО МИЛИЈАРДУ КУБНИХ МЕТАРА ГАСА: Бајатовић најавио да испорука Мађарској креће од октобра

"Балкански ток" ће убрзати гасификацију

Ово је изјавио Душан Бајатовић, директор тог предузећа за "Спутњик", истичући да је у току спајање са гасоводма у Мађарској.

- Очекујем да компресорска станица буде изграђена до 15. јула, а најкасније 1. октобра прве количине гаса потећи ће у Мађарску - најавио је Бајатовић. - Најважније је то што је урађена диверсификација, односно што је успостављен правац снабдевања од Црног мора, преко Турске и Бугарске, до Србије, одакле ће ићи у Мађарску. То није гас из истих налазишта, то је потпуно нови извор.

Он је додао да смо ослободили правац и отворили улаз са Хоргоша за потенцијално снабдевање плавим енергентом из Северног тока 1 и 2, или са Јамала или неког европског налазишта. Српски систем ће, како је истакао, значајно боље радити што се тиче хидрауличких параметара, односно притисака које постиже, јер имамо три излаза, код Параћина, Панчева и Зрењанина.

Говорећи о гасној интерконекцији са Републиком Српском, Бајатовић је подсетио да је с предузећем „Гас Рес“ потписан договор о сарадњи, којим је утврђено да ће „Србијагас“ тој фирми помоћи у пројектовању и изради економске студије. Он је казао да су прошле недеље били разговори у Бања Луци на нивоу руководстава Републике Србије, председника Александра Вучића, и Републике Српске, Милорада Додика.

- То је питање које ће у скорије време бити решавано - рекао је Бајатовић. - Постојање гасовода је једнако могућности развоја и то није никакво политичко питање, зато што тај гас није намењен само Србима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)