ВОДИЧ ПРЕД ОТВАРАЊЕ ГРАНИЦЕ: Од петка у Грчкој почиње туристичка сезона - ово су правила летовања

З. ШИМУНЕЦ, дописник из Атине

13. 05. 2021. у 10:00

ДУГО очекиван тренутак је стигао. Грчка у петак, 14. маја, званично отвара туристичку сезону за госте из иностранства.

ВОДИЧ ПРЕД ОТВАРАЊЕ ГРАНИЦЕ: Од петка у Грчкој почиње туристичка сезона - ово су правила летовања

Фото АП

Постепено попуштање строгих мера због ковида 19 отпочело је 3. маја и Грчка се полако враћа у уходан систем, онај на који су бројни туристи, па и они из Србије, навикли годинама уназад. Оптимизам је присутан како у врху власти у Атини, тако и на бројним острвима и у градским четвртима које су познате као туристички рајеви.

Од 3. маја раде ресторани на отвореном, први пут после 7. новембра прошле године.

Прошлог викенда су отворене плаже, али са строгим правилима - између лежаљки четири метра растојање, ограничен број купача, не више од 40 одсто капацитета, употреба дезинфекционих средстава, маске и тестирање свих запослених два пута недељно је обавезно.

СТИЖЕ ПОТВРДА О ВАКЦИНАЦИЈИ

ГРАЂАНИ Србије од среде могу да преузму дигитални зелени сертификат. Потврду о обављеној вакцинацији против ковида 19 и резултатима различитих тестирања на ову заразну болест, издаје еУправа. Како је саопштено у Канцеларији Владе Србије за ИТ и еУправу, ово је обједињена потврда којом се доказује да ли сте примили вакцину против ковида 19 и да ли имате резултате тестирања на заразну болест SARS-CoV-2. Потврда је квалификовано електронски печатирана и не може бити фалсификована нити злоупотребљена. Сертификат, уз личне податаке - имена, презимена, ЈМБГ, пола и броја пасоша, садржи податке да ли је особа вакцинисана, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе и резултате PCR теста, антигенског и серолошког теста.

Властима у Атини је врло важно да све протекне у најбољем реду јер земља рачуна на минимум 20 одсто БДП од туристичке привреде.

У петак се укидају забране кретања између региона, а рад ресторана, кафана и кафића биће продужен до 23.00 часа, отварају се и музеји.

Фото ЕПА

У Грчкој је до сада вакцинисано 3,3 милиона људи, од тога је 1,2 милиона ревакцинисано.

План је да се у мају да још два милиона, а у јуну четири милиона вакцина. За све који раде у трговинама, угоститељству, практично у свим јавним службама, а што је битно за туристе, обавезно је самотестирање у кућним условима брзим тестовима два пута недељно.

Познато је да наши држављани путују у Грчку уз ПЛФ формулар и уз једну од три потврде које доказују да су или вакцинисани, или су прележали ковид 19, или да имају негативан PCR тест.

Од 14. маја поново ће бити отворен друмски гранични прелаз Евзони, преко Северне Македоније, и даље према Пиjeрији, традиционално омиљеним дестинацијама Срба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)