РАТА СКОРО КАО ЛАНЕ: Локални порезници уверавају да намети на имовину неће бити значајно већи

Е. В. Н.

13. 05. 2021. у 12:00

ВЛАСНИЦИ некретнина у Србији морају да плате и другу рату пореза на имовину. Рок истиче 17. маја.

РАТА СКОРО КАО ЛАНЕ: Локални порезници уверавају да намети на имовину неће бити значајно већи

Фото Г. Шљивић

Већина ће и обавезу за друго тромесечје, међутим, морати да измири на основу прошлогодишње рачунице. У јавним управама прихода широм Србије уверевају да овогодишњи обрачуни нису значајно већи. Грађани, којима су комшије лане продајом станова увећали пореске основице, имају рок од 15 дана од пријема решења да измире разлику.

У Секретаријату за јавне приходе Београда уверавају да су сва пореска решења за 2021. годину донета до средине априла. Део је уручен у електронске сандучиће пореских обвезника, а остала решења су дата "Пошти Србије" на штампу и дистрибуцију.

- Према расположивим подацима, достава решења је при крају - одговарају у Секретаријату.

- Просечне цене квадрата за 2021. утврђене су на основу података о ценама оствареним у промету од почетка године до 30. септембра. Није било значајнијег померања. Просечне цене станова и гаража су углавном повећане један до шест одсто, грађевинског земљишта до пет одсто, док остале врсте непокретности имају различита повећања и смањења у зависности од зоне, али не више од пет одсто.

Престоница ове године рачуна да ће од пореза на имовину наплатити 5,37 одсто већи износ. Неће, међутим, све стићи од повећања обавезе, већ и од већег обухвата. Београдски порезници намеравају да за 2,65 одсто повећају број обвезника.

Зрењанинци ће и за мајску рату преписивати прошлогодишњи износ. Како истиче Николина Шерфезе, шеф локалне пореске администрације у Зрењанину, због бројних промена, пореска решења за ову годину нису послата грађанима.

- Промене ће имати само они грађани који нису плаћали рате за прошлу годину и имају порески дуг - напомиње Николина Шерфезе.

- Има наравно и случајева када грађани не добију налог за уплату, а то значи да су у претплати и да немају разлога за бригу. Зрењанинци и мештани околних места не треба да се плаше измене закона о опорезивању помоћних објеката. Ова измена углавном се односи на хангаре и велике хале, који су пореској управи пријављивани као помоћни објекти. Власници гараже и шупа немају никаквих разлога за бригу и панику.

Решења за порез на имовину нису послата ни житељима Чачка. У овом граду касни уговор са "Поштом".

- То не зависи од мене, и изван је мојих могућности - рекао нам је Душко Савковић, начелник Градске управе за локалну пореску администрацију.

- Ипак, та чињеница не умањује обавезу грађана да порез измирују на време, односно према претходном решењу које су добили. Ове године се бележи драстичан пад пореза на пословне објекте у првој зони, док је, са друге стране, уочено повећање износа пореза за стамбене објекте у трећој зони. Пољопривредни објекти се не опорезују, али све доградње, попут летњих кујни или слично ће се опорезивати. Ту, такође, спадају и гараже или шупе.

КАД СЕ ГУБИ "ПОПУСТ"

ЛОКАЛНЕ пореске администрације прошле године су постале знатно ажурније и многима први пут укинуле умањења, јер власник некретнине у њој не живи. Порез се умањује за 50 одсто, а максимално 20.000 динара, за станове и куће у којима станује порески обвезник. У супротном "попуст" се укида. У тој ситуацији су се нашли и породице у којима су преминули власници некретнина.

- У свим случајевима где се службеним путем дође до података о промени елемената за утврђивање пореза на имовину, које обвезник није пријавио у складу са законом, врше се измене - упозорили су порезници.

- Након смрти пореског обвезника, држалац или наследник непокретности има обавезу да у року од 30 дана пријави порез на имовину на своје име.

И Врањанци тек треба да добију пореска решења. Надлежни обећавају до краја маја месеца.

Електронски су прослеђена "Пошти Србије" на штампу и испоруку, док је већ испоручена у електронско сандуче. Ове године порески обвезници власници станова у првој и другој зони зони имаће повећање пореза на имовину за девет одсто у првој зони и седам одсто у другој зони.

- Основица пореза на имовину утврђује се на основу просечне цене квадратног метра - појашњава Ненад Тасић, руководилац одељења за буџет и финансије градске управе у Врању. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)