СТОЧАРСТВО ШАНСА СРБИЈЕ Кркобабић: Жеља нам је да српски домаћини постану значајни робни произвођачи

Б. Ца.

12. 05. 2021. у 15:42

ОДБОР за село Српске академије наука и уметности организовао је данас научни скуп "Значај сточарства у производњи хране и одрживом развоју села". Намера је да се преко развоја сточарства оживе села и задрже млади у њима.

СТОЧАРСТВО ШАНСА СРБИЈЕ Кркобабић: Жеља нам је да српски домаћини постану значајни робни произвођачи

Фото: Ж. Кнежевић

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић рекао је да је удео сточарства у нашој пољопривреди око 30 одсто, док развијеније земље имају двоструко већи проценат.

- Без развијеног сточарства нема развијене пољопрвреде, а ни савременог села - оценио је Кркобабић. - Жеља нам је да српски домаћини постану значајни робни произвођачи и да се не понови слуичај из 2013. године када смо извезли више меда него меса. Тако ћепосебна пажња на конкурсу за подршку задругарству вредном 500 милиона динара посебна пажња бити посвећена сточарима. Био бих срећан уколико би бар трећина тог износа била усмерена ка сточарским задругама.

Према речим академика Драгана Шкорића, председника Одбора САНУ за село опали су и производња и укупан број стоке, као и квалитет производа па да о сточарству треба да брине цело друштво, а нарочито Влада. Шкорић је изнео идеју да се у пројекат оживљавања сточарства у српским селима укључи и дијаспора тако што би уложила средства за формирање фонда у иностранству који би се бринуо о финасирању пројеката оживљавања сточарства и њиховом финасирању под повољним условима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)