КРЕЋЕ ИСПЛАТА 30 ЕВРА: Министар Синиша Мали саопштио нацији одличне вести

Novosti online

12. 05. 2021. у 08:05 >> 08:15

ГОСТ јутарњем програма РТС био је министар финансија Синиша Мали који је изјавио да је почела исплата помоћи од 30 евра.

КРЕЋЕ ИСПЛАТА 30 ЕВРА: Министар Синиша Мали саопштио нацији одличне вести

Фото: Принтскрин РТС

Министар каже да се за новчану помоћ до данас пријавило 3.814.000 грађана.

- Систем ради без грешке. Никакве проблеме нисмо имали. До краја наредне недеље ћемо исплатити све грађане - објаснио је министар.

Он је подсетио да је 6.118.000 грађана добило 100 евра прошле године.

- Прошле године смо уплатили 100 евра за 6.118.000 грађана, а када све саберемо, сада смо на изнад 5 милиона и 800.000 људи. Очекујем да ће се до 15. маја пријавити још људи - рекао је Мали

Министар каже да је мера била погодак због тога што се велики број грађана пријавио.

- Све на време, баш као што смо и обећали - рекао је Мали.

266 милијарди динара укупно је трећи пакет подршке привреди, рекао је Синиша Мали и додао да Србима има ликвидност.

-  Нама је трећи пакет износио 257 милијарди динара, без нове помоћи од 3.000 динара (то је још неких 9 милијарди динара). Дакле, имамо ликвидност која нам је неопходна да испунимо све. Неки део средстава је испуњен преко међународног тржишта капитала. Држава преузима највећи део ове кризе, као што смо и обећали. Србија нема масовна опуштања, набавили смо све вакцине и респираторе. Стопа раста економије директно утиче на повећање животног стандарда. Боримо се за што већу стопу раста. Ми смо за први квартал очекивали -1,3, међутим имали смо +1,2. Са тим подацима, идемо преко 6 одсто БДП-а. ММФ и Светска банка су рекли 5%. Први, други пакет из 2020, трећи пакет ове године... То је довољно, то је светско чудо - каже министар.

Подсећамо, да данас креће исплата првих 30 евра помоћи грађанима који су се пријавили за подршку у оквиру трећег пакета државне помоћи.

Ово је прва уплата од укупно 60 евра колико ће добити сви који су се пријавили, електронски или телефоном, док ће других 30 евра бити исплаћено у новембру.

Данас ће новац бити исплаћен за најмање 630.000 грађана. Остали, који су се пријавили и који имају важећу личну карту и активно боравиште у Србији, новац ће добити најкасније до 20. маја.

Тако, од 12. маја до 20. маја требало би да буду исплаћени сви пунолетни грађани који су се пријавили и који испуњавају поменуте услове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Maksa

12.05.2021. 08:50

Velko hvala ministre, taman ćemo imati za danas šta da kupimo i to, za doručak, ručak i vrčeru a ne da preskačemo obroke, kako smo već navikli.Hvala što mislite na nas i nesebično dajete da nahranimo porodice a za sutra,prkosutra i nadalje.snaćićemo se.Radujemo se unapred i presrećni smo ,nikad srećniji.