ОДЛОЖИЛИ РАТЕ НА ПОЛА ГОДИНЕ: За трећи застој у отплати кредита интересовање мање него за прва два

Б. Царановић

12. 05. 2021. у 11:23

ПОСЛЕ прва два мораторијума у отплати дугова банкама, за трећи за који су предузећа и физичка лица могла да се пријављују до почетка овог месеца, било је много мање интересовања. Према подацима Народне банке Србије до 1. априла око 34.000 дужника добило је право да одложи обавезе.

ОДЛОЖИЛИ РАТЕ НА ПОЛА ГОДИНЕ: За трећи застој у отплати кредита интересовање мање него за прва два

Фото Н. Фифић

Како у НБС кажу, према последњим расположивим подацима до 31. марта, укупан број дужника који су прихватили упућена обавештења банака и који су упутили захтеве је више од 53.000. Од тог износа, како кажу, одобрено је 64 одсто захтева. Од укупног броја дужника који су прихватили обавештења и упутили захтеве на сектор становништва односи се 87 одсто, затим на сектор правних лица пет одсто, док осталих осам процената чине предузетници и пољопривредници.

Док је код прва два мораторијум од марта до маја, и од јула до септембра, важило правило пријаве по аутоматизму, код трећег са посебним условима, дужник је морао сам да аплицира. У Централној банци сматрају да то није био разлог мањег одзива за мораторијум три, већ очекивано стање у контексту бројних економских мера подршке од наступања ванредне здравствене ситуације у земљи.

- Потребно је имати у виду да су олакшице усвојене у децембру прошле године, уследиле након што су грађанима и привреди већ омогућена два општа мораторијума, пре свега превентивног карактера - објашњавају у Централној банци. - Конкретне олакшице су наиме опредељене тако да, с једне стране, представљају адекватну подршку дужницима који су погођени пандемијом и нису у могућности да измирују своје обавезе, односно могу имати потешкоће у измиривању обавеза, а с друге стране да не дође до нарушавања финансијске дисциплине.

Трећи застој у отплати кредита, минуса или дуга по картицама, за који је пријава трајала од децембра прошле године, био је намењен свима са потешкоћама у отплати обавеза,а чија је кредитна историја пре појаве пандемије била уредна. Коме је одобрен захтев за паузу, може да одложи рате на шест месеци.

ГОТОВИНСКИ У ЗАСТОЈУ

НАЈВЕЋИ број захтева односи се на готовинске кредите, око две трећине од свих захтева - кажу у Удружењу банака Србије. - Веће интересовање за мораторијум показује привреда, где је око 2,8 одсто фирми затражило одлагање. Код грађана је тај удео свега 1,2 процента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)