СРБИЈА УСКОРО ПОЧИЊЕ ДА ПРОИЗВОДИ ЕНЕРГЕНТ БУДУЋНОСТИ: Градиће се постројење које прави водоник и пречишћава речну воду

E.B.T.

11. 05. 2021. у 19:02

ВРЛО брзо ћемо добити једно плутајуће постројење за производњу водоника на Сави или Дунаву, које ће производити овај енергент из воде.

СРБИЈА УСКОРО ПОЧИЊЕ ДА ПРОИЗВОДИ ЕНЕРГЕНТ БУДУЋНОСТИ: Градиће се постројење које прави водоник и пречишћава речну воду

Фото: Д. Балшић

Ово је данас изјавио помоћник министра рударства и енергетике Зоран Илић, на стручном скупу "Водонична стратегија Србије" који је одржан на Машинском факултету у Београду.

- Ради се о плутајућој платформи на води која ће бити састављена од 110 резервоара за водоник запремине по 50 кубних метара, а изнад тога би била различита постројења на ветар, сунце или комбиновано, за производњу електричне енрегије која ће служити за процес електролизе из које ће се добијати водоник - објаснио је Илић. - Површина те платформе била би око пола хектара, како би сва планирана опрема могла да стане на њу. Биће изграђена од дрвета, укључујући и резервоаре за водоник.

Платформа ће, како је навео, истовремено и пречишћавати речну воду коју користи за производњу водоника на месту на коме се налази. Он је додао да се разговарало да то буде на ушћу Топчидерске реке у Саву, или на неком другом месту где се канализација излива у реку.

- Резервоари за водоник биће споља и изнутра обложени специјалним материјалима који ће обезбедити да не исцури из њих, јер тај елемент има јако мали атом који може да прође кроз готово сваки материјал - рекао је Илић. - Производња водоника је скупа, као и енергија која се из њега добија, али се рачуна да ће технологија добијања водоника временом да напредује, а друштвени стандард да порасте.

Државни секретар у Министарству енергетике Јованка Атанацковић је подсетила како Србија сада половину своје производње електричне енергије добија из термоелектрана, и да нас чека процес декарбонизације. Она је истакла да зато морамо наћи излазну стратегију која је у обновљивим изворима енергије, и оценила да енергетска стабилност земље лежи у водонику.

- Знам да водоник може бити једини природно прихватљив енергент будућности - казала је Атанацковићева. - Знам да је 75 одсто свемира састављено од водоника. И звезде су од водоника, и знам да ће водонична стратегија бити звезда водиља у ономе што будемо радили. Стратегија развоја енергетике ће бити вођена управо том звездом.

Декан Машинског факултета професор Радивоје Митровић истакао је задовољство због тога што је министарка Зорана Михајловић у понедељак на састанку са стручњацима из области енергетике нагласила како треба брзо урадити акциони план за стратегију развоја обновљивих извора енергије, и да ће бити могуће да се конкретни пројекти из те области финасирају из различитих извора.

-Стручни кадар који нам је потребан за то је у првом плану, и ми ћемо иновирати наставне планове и програме да бисмо добили врхунске генерације инжењера како бисмо хватали корак са Немачком, Француском и Холандијом које су највише у Европи одмакле у овој области нагласио је Митровић. - Најбољим студентима ће бити омогућено да оду на праксу у водеће комапније тих земаља и онда бисмо, када се врате са тако стеченим знањима, били конкурентни.

Организатор скупа на Машинском факултету је тим интертнет портала "Енергија Балкана".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)