УПРАВА ЗА АГРАРНА ПЛАЋАЊА: Жене лакше до кредита

Ј. Су.

11. 05. 2021. у 15:19

ПОЉОПРИВРЕДНЕ кредите лакше добијају жене, које желе да буду у аграру. Приликом спровођења инвестиционих мера из националног буџета и ИПАРД програма, оне имају предност у процесу бодовања и рангирања. Како кажу у Управи за аграрна плаћања, циљ је да се што већи број жена мотивише и охрабри да покрене свој бизнис.

УПРАВА ЗА АГРАРНА ПЛАЋАЊА: Жене лакше до кредита

Неажурни не могу да добију нову позајмицу

Подаци Републичког завода за статитстику показују да више од петине жена у пољопривреди има улогу помажућег члана домаћинства. Само у 15 одсто случајева жене се јављају у улози носиоца пољопривредног газдинства, од којих је њих више од 50 одсто старије од 65 година.

Кроз подстицај од 75 одсто за набаваку механизације, опреме и квалитетних приплодних грла, који се исплаћује по основу предрачуна, Министарство пољопривреде настоји да подстакне младе да остану на селу и осигурају своју егзистенцију кроз бављење пољопривредом.

- Како би се што већи број жена мотивисао да уђе у агробизнис, у систем субвенција је уведена позитивна дискриминација и жене су добиле прилику да лакше дођу до пољопривредних кредита уз камантну стопу од само један одсто на годишњем нивоу - истакла је директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)