АНКЕТА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Привредници оптимисти, очекују раст привреде

С. Б.

10. 05. 2021. у 18:35

ВЕЋИНА привредника у другом кварталу очекује раст промета, извоза, инвестиција, стабилну или већу запосленост, док је тражња на домаћем тржишту и даље доминантан услов за унапређење пословања и већу искоришћеност производних капацитета, показала је априлска анкета Привредне коморе Србије о пословној активности привредних субјеката.

АНКЕТА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Привредници оптимисти, очекују раст привреде

Зграда Привредне коморе

Истраживање је обухватило 1.272 привредна субјекта који запошљавају око 255.000 радника, а прошле године заједно су достигли извоз вредан пет милијарди евра, што је готово трећина укупног извоза.

- Више од половине анкетираних очекује већи промет у другом кварталу у односу на почетак године, а мањи свега 11 процената. Привредници су оптимисти и у погледу реализације извозних послова - тачно половина очекује раст, уз 40 одсто оних који предвиђају непромењен ниво извоза - истичу у ПКС. - У прва три месеца 2021. године, инвестирало је 44 одсто анкетираних компанија. У поређењу са реализованим инвестицијама у претходном кварталу, 75 одсто фирми је остварило исти или повећан ниво инвестиција. Очекивања привредника за други квартал 2021. године су позитивна - 90 одсто испитаника планира исти или већи обим улагања, највише у опрему.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)