МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: У плану и емитовање зелених обвезница

Танјуг

10. 05. 2021. у 15:01

"ЗЕЛЕНА АГЕНДА" дефинисана је као апсолутни приоритет у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), рекао је данас министар финансија Синиша Мали и навео да је у плану и емитовање зелених обвезница за спровођење важних пројеката из области заштите животне средине.

МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: У плану и емитовање зелених обвезница

Фото Танјуг

Како је саопштило Министарство финансија, Мали је то рекао на састанку са новим директором ЕБРД-а за Западни Балкан Матеом Коланђелијем, као и са некадашњом директорком те међународне финансијске институције Жужаном Харгитаи.

Министар Мали је пожелео добродошлицу новом директору и истакао да се радује наставку сарадње са ЕБРД-ом, а Жужани Харгитаи је захвалио на досадашњој сарадњи и на свему што је урадила за Србију.

Мали је истакао и да је у сарадњи са том финансијском институцијом "зелена агенда" дефинисана као апсолутни приоритет, као и да је од великог значаја подршка коју у том смислу ЕБРД пружа Србији.

Осим тога, министар је истакао да се нада да ће ЕБРД наставити да подржава и јача приватни сектор у нашој земљи.

Матео Коланђели је рекао да су приоритет у наредном периоду управо јачање приватног сектора, односно опоравак привреде након пандемије корона вируса, затим зелена економија и самим тим изградња зеленијих и инклузивнијих привреда у региону.

У том смислу, ЕБРД ће наставити да подржава Србију, нагласио је Коланђели.

Мали је нагласио и да је Србија прошле године била успешна на међународном тржишту капитала, те да је у плану и емитовање зелених обвезница, како би се управо додатно спровели важни пројекти из заштите животне средине.

Он је додао да ће зелена агенда бити и важан део аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Мали је рекао и да је су у првом кварталу ове године забележени бољи резултати него што је пројектовано, те да се очекује да ће годишњи раст БДП-а Србије бити и више од пројектованих шест одсто.

Министар је додао и да је државни буџет добро структуриран, поготово имајући у виду да чак 7,2 одсто одлази у капиталне инвестиције, што даље доприноси већем привредном расту.

Како је истакао, део пројеката су управо они "зелени пројекти", који су такође важни јер могу да привуку приватне инвестиције.

Министар је истакао и да је незапосленост у Србији прошле године износила девет одсто, те да је нижа него у периоду пре пандемије корона вируса, као и да су захваљујући свеобухватним пакетима подршке сачувана радна места и очувана производња.

Додао је и да је Србија апсолутни шампион у привлачењу страних директних инвестиција на Западном Балкану.

Саговорници су закључили да верују да ће наставити успешну сарадњу, а све у циљу транзиције ка зеленој економији, ефикаснијој заштити животне средине и отпорнијем приватном сектору, наводи у саопштењу Министарство финансија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)