ДАНАС ОД ДРЖАВЕ ЈОШ 130 ЕВРА: Почиње исплата другог минималца - ево шта то значи за 1,1 милион запослених

Новости онлајн

10. 05. 2021. у 07:20

ДРУГА половина минималне зараде у оквиру трећег пакета државне подршке привреди биће исплаћена данас. Реч је о суми од 15.450 динара, а у сличном термину у јуну би требало да буде исплаћено још толико - за мајску плату.

ДАНАС ОД ДРЖАВЕ ЈОШ 130 ЕВРА: Почиње исплата другог минималца - ево шта то значи за 1,1 милион запослених

Фото П. Митић

Претходно је 8. априла исплаћено првих 15.450 динара, које фирме добијају од државе за плате радницима.

Ова подршка у оквиру трећег пакета државне помоћи привреди и грађанима практично "покрива" зараде за март, април и мај, а фирме ће укупно, по запосленом, добити нешто више од 46.000 динара, односно три пута по 15.450, што је половина јануарске минималне плате у Србији.

Због оваквог темпа исплате, многи послодавци одлучили су да врате праксу уведену прошле године, па ће запослени други део плате примити данас, сутра или наредних дана. Први део, разлику до укупне зараде, већина је примила крајем априла или почетком маја.

Током 2020. фирме су у два наврата запосленима исплаћивале плате у два дела, како би своје исплате ускладиле са државном помоћи привреди, која је додељивана кроз два пакета мера.

раво на ову помоћ има нешто више од 1,1 милион радника запослених код предузетника, у малим, микро, средњим и великим предузећима. Главни услов је да радници морају бити званично пријављени код послодавца, што значи да право на помоћ немају такозвани радници "на црно".

Овај новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне који ће за привреднике бити аутоматски отворени, а одатле ће новац моћи искључиво да буде пребачен на рачун запосленог.

Подсетимо, предузећа се сваког месеца пријављују за добијање половине минималца за тај месец. Тако је пријава за мајску исплату почела 1. маја на порталу Пореске управе. Иста процедура важиће и за јун.

Услови за послодавце су слични као и у прва два пакета помоћи, па тако предузећа која узму помоћ не смеју да отпусте више од 10 одсто радника током три месеца по исплати последње половине минималне зараде и немају право исплате дивиденди.

За други минималац 17 милијарди динара

Министар финансија Србије Синиша Мали најавио је да ће исплата половине минималне зараде за април, из трећег пакета државне помоћи, за коју се пријавило 230.805 предузетника и привредних субјеката, почети 10. маја.

"Укупан износ који ћемо исплатити за 1.122.787 запослених је 17,2 милијарде динара", написао је министар Мали на Инстаграм профилу.

Угроженима и додатни минималац

Запослени у угоститељству и туризму, туристички водичи и рент-а-кар агенције, поред исплате три половине минималца добиће још једну целу минималну зараду. Тако ће они, поред 46.350 динара, добити додатних 31.000. Такође, свим градским хотелима биће исплаћена новчана помоћ од 350 евра по лежају и 150 евра по соби, а аутопревозници ће добити 600 евра месечно за сваки аутобус.

Прошле године два пакета помоћи

Сличну помоћ предузећа су добила и прошле године, када је држава привреду у оквиру првог и другог економског пакета помоћи подржала са укупно три месечна минималца и два пута по 60 одсто износа минималне зараде.

Први је на рачуне компанија уплатила почетком маја, други у јуну, а трећи у јулу. Велика предузећа добила су три пута по 15.000 динара за сваког радника, а сви остали по 30.000, односно по цео минималац.

У оквиру другог пакета мера, радницима је у августу и септембру исплаћено по 60 одсто минималне зараде, односно укупно по 36.000 динара.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)