СПАКОВАНИ КОФЕРИ ЗА ГРЧКУ: Већ од овог викенда наши туристи моћи ће да уживају на плажама омиљене дестинације

Ј. Субин

10. 05. 2021. у 10:00

СРБИ су већ спаковали кофере и одбројавају дане до поласка на грчке плаже на којима ће моћи да се брчкају, ако то време дозволи већ за пет дана. Грчка званично сезону отвара 15. маја, а наши држављани, који су за омиљену дестинацију остали ускраћени прошле године, већ су у "ниском старту".

СПАКОВАНИ КОФЕРИ ЗА ГРЧКУ: Већ од овог викенда наши туристи моћи ће да уживају на плажама омиљене дестинације

Фото М. Анђела

Први ће на грчке плаже вероватно старији и грађани са малом децом, али и они који би да искористе заменске ваучере. Од када је Грчка отворила своје границе за наше држављане, туристи не престају да се распитују, али и резервишу летовање на Егеју.

- Интересовање туриста постоји - рекли су нам у једној београдској туристичкој агенцији. - Већ се планира реализација заменских ваучера од прошле године, али уплаћују се и нови аранжмани за Грчку.

У ову земљу тренутно се може уз потврду о вакцинацији, било којом вакцином, или уз негативан PCR тест. До Грчке сада може да се иде преко Бугарске, али од предстојећег викенда биће отворен и прелаз кроз Северну Македонију. Тада би требало да се призна и антигенски тест.

- Цене аранжмана за Грчку су мање-више на нивоу из 2019. године - кажу нам у туристичкој агенцији. - Било је нешто попуста за предсезону.

Није, међутим, Грчка једина дестинација која је у фокусу путника из Србије. Ове године Египат је једна од главних дестинација, а очекује се да ће, уколико буде укинут PCR тест за Турску, и ова земља бити међу траженијим. У агенцијама кажу да добро иде продаја путовања за Египат, али и за удаљене дестинације, као што су Дубаи и Малдиви. Цене авио-карата за многа места су снижене, како би се привукао што већи број путника, па отуда и повољни аранжмани за егзотична путовања.

Људи који се баве туризмом очекују да се ове године гости из Србије врате и у Црну Гору. Границе су отворене, без икаквих услова, па је већ током првомајских и ускршњих празника био велики број наших гостију на Јадрану. Прошлог лета Срби су се одмарали углавном у Турској и Хрватској, а било је велико интересовање и за Неум, у Босни и Херцеговини јер се улазило без тестова и карантина. Многи су "открили" и Албанију, па су летовали, углавном у Драчу или Саранди.

У агенција додају да ће овог лета смештај у Црној Гори бити јефтинији за 20 до 30 одсто, а очекују и да Турска, кад почне сезона, укине PCR тест, па ће се и тамо лакше путовати.

Од данас је границе отворио и Кипар. Ова земља је признала сертификат о вакцинацији готово свих произвођача, осим кинеских. Алтернатива је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Без икаквих услова може да се путује и у Албанију. Ова дестинација постала је популарна последњих година, па и наши туристи, премда не у великом броју, одлазе у албанска летовалишта. Највеће предности ове обале јесу јефтин смештај, приступачна ванпансионска потрошња и добра услуга.

До почетка лета, у туристичким агенцијама очекују да ће границе бити отворене и за одмор у Бугарској, док су, највероватније и ове сезоне, летовања у Француској, Шпанији и Италији - далеко.

ОСЛОБОЂЕНИ ПУТАРИНЕ

СВИ српски држављани биће ослобођени плаћања путарина у Северној Македонији од 15. јуна до 15. августа у знак захвалности због донираних вакцина овој земљи. То је период у којем велики број српских грађана традиционално путује кроз Северну Македонију ка Грчкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)