ЧЕТВРТИ АГРЕГАТ У ХЕ "ПОТПЕЋ": Електропривреда Србије после више од пола века подмлађује електране на Увцу и Лиму

Д. ГАГРИЧИЋ

08. 05. 2021. у 18:35

У ДВЕ хидроцентрале - "Бистрица" на Увцу и "Потпећ" на Лиму, које раде у систему "Дринско-лимских ХЕ", Електропривреда Србије подмладиће опрему, како би се после пет-шест деценија рада, обезбедио поуздан рад и сигурно снабдевање струјом.

ЧЕТВРТИ АГРЕГАТ У ХЕ ПОТПЕЋ: Електропривреда Србије после више од пола века подмлађује електране на Увцу и Лиму

Фото Д. Гагричић

Припреме за расписивање тендера за реконструкцију ХЕ "Бистрица" су у току и добијене су све потребне дозволе, а за ХЕ "Потпећ је у току израда документације.

- Замениће се главна електромашинска опрема и помоћни системи. Радови ће се финансирати из сопствених средстава, а делом из кредита. Реконструкција ХЕ "Бистрица" креће почетком 2022. године и трајаће три године, а у ХЕ "Потпећ", како је планирано, почетком 2024. године, са роком од четири године - истиче се за "Новости" у саопштењу Сектора за односе с јавношћу ЕПС.

Са турбине првенца на Увцу, ХЕ "Бистрица", у нововарошком селу по коме је добила име, струја је потекла 23. јануара 1960. године. Већ у јулу исте године у мрежу далековода укључен је и други агрегат тада највеће централе у Србији, са снагом од 104 мегавата. Прва два агрегата на Лиму пуштена су у рад у јулу 1967. године, а трећи 1970. године

КАПАЦИТЕТ

У МРЕЖУ далековода ХЕ Потпећ" годишње у просеку шаље 210 милиона, док је производња ХЕ "Бистрица" око 340 милиона киловат-сати. Током радова ће, како тврде стручњаци, капацитети радити са половином снаге. ЕПС је недавно објавио да ће у ове радове инвестирати 74 милиона евра.

У нововарошком крају и Лимској долини посебно влада интересовање за уградњу четвртог агрегата у ХЕ "Потпећ", који је, руку на срце, из руководства ЕПС одавно најављиван више пута. ХЕ "Потпећ" је једина електрана на Лиму и једина проточна у систему "Лимских ХЕ". У време топљења снега на црногорским планинама и обилнијих киша - велике количине воде одлазиле су преко бране.

Дуго најављивани четврти агрегат због вишка воде, Фото Д. Гагричић

- Уградњом 4. агрегата у ХЕ "Потпећ" обезбедиће се ефикасан рад електране са гарантованим протоком. Такође, изградњом новог агрегата пре почетка реконструкције постојећих, умањиће се губитак у производњу током самих радова, а након тога биће смањено преливање и повећана производња струје. Доградњом 4. агрегата инсталисана снага екектране биће повећана за 12,5 МW, док ће се просечна годишња производња повећати за 15,3 милиона киловат-сати - кажу у ЕПС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)