НОВИ РОК ЗА УПОТРЕБНУ ДОЗВОЛУ: Влада недавно усвојила нове измене и допуне закона о планирању и изградњи

С. БУЛАТОВИЋ

08. 05. 2021. у 19:15

ОБЈЕКТИ, који су одобрења за градњу стекла по старим прописима, добијају нову шансу да се домогну и употребне дозволе.

НОВИ РОК ЗА УПОТРЕБНУ ДОЗВОЛУ: Влада недавно усвојила нове измене и допуне закона о планирању и изградњи

Фото Н. Карлић

Влада је усвојила Предлог измена и допуна закона о планирању и изградњи. Његовим усвајањем продужава се рок за прибављање употребне дозволе за објекте којима је градња одобрена по законима старијим од 11. септембра 2009. године. Уместо две година од ступања на снагу последњег Закона о планирању и изградњи, то могу да учине током четири године. У пракси - на располагању имају још две године.

Измењени пропис даје рок и надлежнима за израду планских докумената. Стари планови, урађени пре 1993. године, морају да се замене новим током наредне две године.

- У пракси је препозната потреба да се рок за прибављање употребне дозволе продужи, с обзиром на то да је значајан број инвеститора пропустио да у датом року исходује дозволу - стоји у образложењу предложеног закона.

- Прдложена је измена којом се уређује рок важења планских докумената који су донети пре 1. јануара 1993. године. У пракси је препозната потреба да се рок за доношење нових планских докумената продужи, имајући у виду бројност планских докумената који у овом случају морају бити донети.

МОРА ДА СЕ ГРАДИ

ЗАКОН, иначе, предвиђа да грађевинска дозвола престаје да важи ако се радови не пријаве у року од три године. Престаје да важи и ако се у року до пет година од када је издата не прибави употребна дозвала. То не важи за објекте комуналне инфраструктуре, који се фазно граде и породичне стамбене куће за личне потребе.

Инвеститор може да тражи продужетак од две године за употребну дозволу ако инспектор утврди да је објекат завршен у конструктивном смислу. После истека од пет година од поседовања грађевинске дозволе инвеститор плаћа наканду Пореској управи у висини пореза на имовину и тако све док се за ту локацију не изда нова грађевинска дозвола.

А разлога зашто градитељи нису успели да дођу до употребних дозвола, кажу упућени, много је. Неретко и због измене планских докумената.

- Различити су разлози зашто неко није успео да дође до употребне дозволе - сматра Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

- Од тога зависи и да ли ће захваљујући пролонгирању рока, то решити или не. Проблем је у спорој администрацији годинама уназад, између осталог. Да би се добила употребна дозвола, неопходна је грађевинска дозвола, па технички пријем, па планска документа. Дешавало се да неко гради, промени се у међувремену план детаљне регулација, па надлежни одустану од тога и опет га промене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

negotinac

09.05.2021. 18:46

А ДЕСИ СЕ И ДА ГРАДСКЕ ВЛАСТИ ПРОДАЈУ ЗЕМЉИШТЕ ЗА ЛОКАЛЕ,НАПЛАТЕ,ОНДА ТИ НАПЛАТЕ УРБАНИСТИЧКУ ДОЗВОЛУ,ПА ДОЗВОЛЕ ЗА ПРИКЉУЧКЕ НА ВОДУ,СТРУЈУ,КАНАЛИЗАЦИЈУ,ПА ОНДА ПРИЉУЧКЕ НА ИСТЕ.ПОСЛЕ ТОГА СЛЕДИ ПЛАЋАЊЕ УСАГЛАШЕНОСТИ ПРОЈЕКТА,ПА ТАКСЕ ЗА УПОТРЕБНУ ДОЗВОЛУ,ПА ТАКСЕ ЗА КОМИСИЈУ КОЈА ИЗДАЈЕ ТУ ИСТУ ДОЗВОЛУ.НА КРАЈУ,НИКО ТИ НЕ ИЗДА ТУ УПОТРЕБНУ ДОЗВОЛУ ЈЕР СЕ ИСПОСТАВИ ДА ЈЕ ОПШТИНА НЕГОТИН ПРОДАЛА ЗЕМЉИШТЕ ЗА ЛОКАЛЕ КОЈЕ НИЈЕ У ЊЕНОМ ВЕЋ У ВЛАСНИШТВУ СРБИЈЕ.И САДА ТЕ САВЕТУЈУ ДА ИДЕШ У БГД,У МИНИСТАРСТВО ДА ПРОБАШ ДА РЕШИШ ПРОБЛЕМ.ПОСЛЕ СВЕГА,МОРАМ ДА СЕ ЗАПИТАМ,КО ЈЕ ОВДЕ ЛУД?ЈА,КОЈИ САМ СВЕ ПЛАТИО ПО ЗАКОНУ ИЛИ "ОНИ"КОЈИ МОГУ ДА РАДЕ ШТА ХОЋЕ И МИМО ЗАКОНА.МОЛИМ ДА ОВО ОБЈАВИТЕ ЈЕР ЈЕ СВЕ ИСТИНА И ЛАКО ПРОВЕРЉИВО.