ВАУЧЕРИ БАЊАМА УДАХНУЛИ ЖИВОТ: Велико интересовање за још 20.000 "чекова" који се могу користити за одмор у Србији

Ј. Субин

08. 05. 2021. у 19:00

СРПСКИ туризам је процветао од када држава додељује ваучере за одмор у нашој земљи. Многе дестинације су оживеле, а највише их користе пензионери.

ВАУЧЕРИ БАЊАМА УДАХНУЛИ ЖИВОТ: Велико интересовање за још 20.000 чекова који се могу користити за одмор у Србији

Фото Д. Дозет

Вредносни чек од 5.000 динара, за прва два месеца ове годне, већ је узело 100.000 грађана, а држава је ребалансом издвојила додатни новац за још 20.000. У зависности од интересовања, стручњаци кажу да постоји могућност штампања додатних ваучера.

ПРИЈАВЕ

ПОПУЊЕНЕ пријаве подносе се на шалтерима "Поште", а рок је 15. октобар 2021. године. Право на ваучере за субвенционисани одмор имају пензионери, незапослени који су на бироу, запослени чија примања не прелазе 70.000 динара месечно, а од прошле године и студенти.

Из државне касе издвојено је још 100 милиона динара. Више од 1.100 угоститељских објеката је регисторовано да прими ваучере. Иначе, број оних где може да се искористи ова државна дотација за одмор, расте из дана у дан. Ово је један од главних начина да се привуче што већи број туриста. Прошле године је до 15. октобра, до када је трајала акција, издато 274.010 ваучера. То је, уједно, био и рекордан број, а највише му је допринела ситуација са пандемијом.

- Главни услов да би се добио ваучер јесте да се проведе најмање пет ноћи у неком од регистрованих објеката - испричао је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. - Сваке године је све више тих објеката. Сви су пријављени и објављени на сајту Министарства тровине, туризма и телекомуникација. Сви грађани могу да аплицирају, а једини услов је да немају приходе веће од 70.000 динара месечно.

ПОСЕЋЕНО Домаћа лечилишта најтраженија, Фото М. Лабудовић

 

Како објашњава Сеничић, на званичном сајту резервише се смештај у објекту. Са потврдом о резервацији и личном картом, грађани се пријављују у пошти, а ваучери стижу на кућну адресу. Као и свих година, од када се ваучери додељују, најтраженије су бање и планине.

Држава је, иначе, у 2020. омогућила да се они користе и у градовима, како би смањили штету која је настала због недоласка страних туриста у Београд и Нови Сад.

- Саветујемо путницима да не траже само најпознатије већ и алтернативне туристичке дестинације, на којима се може повољно летовати - истакао је Сеничић.

- Влада велико интересовање и за реке у Србији.

ПРЕДАХ Незамењив одмор у природи, Фото М. Анђела

Најтраженије дестинације су Сокобања, Врњачка Бања, Сијаринска Бања, Рибарска бања, Горња Трепча, Копаоник, Златибор, Дивчибаре и Бања Ковиљача. Држава је у прошлој години најпре одобрила 100.000 ваучера, да би до краја фебруара проширила на још 60.000.

Средином маја, због кризе изазване пандемијом, а како би охрабрили и домаће туристе да путују по Србији, одлучено је да се издвоји новац за додатних 400.000 ваучера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)