ЗА ХИП ''АЗОТАРа'' ДАЈУ 650 МИЛИОНА ДИНАРА: Трећој продаји панчевачке фабрике одазвала су се два понуђача, а фирма "Промист" нуди највише

Ј. Субин - С. Булатовић

07. 05. 2021. у 06:00

НАЈАВЉЕНО је девет заинтересованих, али је за аукцијски сто, на коме се нашла панчевачка "Азотара" у стечају, јуче село свега двоје понуђача.

ЗА ХИП АЗОТАРа ДАЈУ 650 МИЛИОНА ДИНАРА: Трећој продаји панчевачке фабрике одазвала су се два понуђача, а фирма Промист нуди највише

Фото А. Станковић

Панчевачка фирма "Промист", за некада највећег произвођача вештачког ђубрива у Србији, а сада јединог, понудила је 650 милиона динара. Други понуђач остао је на почетној цени од 581,3 милиона динара. Како је излицитирани износ мањи од половине порцењене вредности фирме, одлуку о евентуалној продаји мора да донесе Одбор поверилаца, у року од 15 дана.

"Азотара" је у стечају од септембра 2018. године. Продаја је први пут оглашена крајем прошле године, а почетна цена била је 5,8 милиона динара. Фабрика вештачког ђубрива на добошу се нашла други пут почетком фебруара. Јавно надметање тада је требало да почне од половине првог износа - 2,33 милијарде динара.

Уочи празника чуло се да је за панчевачку фабрику заинтересовано девет компанија. Међу онима који су откупили тендерску документацију били су наводно домаћи привредници али и компаније "Викторија оил", "Еликсир", "Промист" као и компанија "Индо Рама" са седиштем у Сингапуру. Услове су, на крају, испунила два понуђача.

- "Промист" се већ 20 година бави послом дистрибуције ђубрива - казао је Данило Томашевић, комерцијални директор "Промиста".

Данило Томашевић, Фото Танјуг

- Природно је било да пређемо и у производњу вештачког ђубрива. То је наша намера од давних дана. Очекујемо одлуку Одбора поверилаца да ли је продаја завршена или није, јер је понуђена цена испод 50 одсто процењене вредности. Намера нам је да у "Азотари" покренемо производњу. Један мањи део. И одређени број радника који је некада ту радио, сигурно ће остати да се поново ради. А, одлука да ли ће се производити амонијак или не, зависи од много фактора, а највише цене гаса.

ЗАСАД УВОЗНИК

ПРЕДУЗЕЋЕ "Промист" је основано 2002. године у Новом Саду. Власник и генерални директор је Небојша Петрић. Основна делатност предузећа су увоз, складиштење и дистрибуција вештачких ђубрива. Стално запослених је 46 а повремено, у зависности од сезоне, и њих 120.

Како је испричао Томашевић, они су мала компанија, која не може да буде изложена таквим ризицима, а које велике фирме на други начин решавају. "Промист" је више година пре стечаја био највећи купац вештачког ђубрива ХИП "Азотара".

Фото Н. Живановић

- Ми смо практично једина фирма која је куповала минерална ђубрива од "Азотаре", авансним путем, у великим количинама - истакао је Томашевић.

- Ми на неки начин комплементарну делатност већ обављамо у односу на "Азотару". Куповина је само природни след догађаја. Складишта вештачког ђубрива "Промиста" у Панчеву сада су у простору некадашње фабрике стакла. Уколико буду пазарили "Азотару", складиште у бившој стаклари имаће другу намену.

"Азотара" је у стечају од половине септембра 2018. године, а до сада је била продавана три пута, но за лицитирање са почетним ценама од 5,8 и 2,3 милијарде динара није било заинтересованих. Најзначајнију имовину чини фабрички комплекс. Производни погони су груписани у неколико целина - погони и складишта "Амонијака", "Азота", АН-а, КАН-а, НПК, "Карбомида", управна зграда и лабораторија.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)