БАКАР БИ МОГАО ДА ПОСТАНЕ "ЦРВЕНО ЗЛАТО": Потражња је све већа, цена је на десетогодишњем максимуму

Novosti online

06. 05. 2021. у 17:26

МНОГО тога се изменило на разним тржиштима током 2020. године, а тај тренд промена се наставља. Тако је врло могуће да дође до глобалне несташице бакра, услед постепено повећане тражње и дефицита понуде.

БАКАР БИ МОГАО ДА ПОСТАНЕ ЦРВЕНО ЗЛАТО: Потражња је све већа, цена је на десетогодишњем максимуму

Фото: Депоситпхотос

Наиме, према анализи Банке Америке (Банк оф Америца - БофА), цена "црвеног метала" могла би да достигне 20.000 америчких долара по метричкој тони већ за четири године. Подсећамо, већ је дошло до приличне несташице хлора широм Сједињених Држава.

СиЕнБиСи је имао увид у ову анализу, и даље се наводи, према речима Мајкла Видмера, стратега за робна тржишта у другој највећој америчкој банци, да су "залихе бакра мерене у тонама тренутно на нивоима забележеним пре 15 година и довољне су за покривање само три недеље потражње".

- С тим у вези, предвиђамо дефицит на тржишту бакра и даљи пад залиха ове и наредне године - каже овај аналитичар. Додаје да са залихама, које су близу тачке на којој је могућа велика волатилност временског ценовног спреда, постоји и ризик да спот цена надмаши терминску.

Раст волатилности, као резултат пада залиха није без преседана, истиче Видмер, наводећи да је несташица никла у складиштима Лондонске берзе метала током 2006/07. године изазвала скок цена никла за више од 300 одсто.

Банка Америке процењује да ће цене бакра скочити на 13.000 долара по тони у наредним годинама, након што је прошле недеље достигла 10.000 долара, први пут после скоро 10 година. На раст цена бакра додатно утиче слабљење долара и све већи заокрет економија ка зеленој инфраструктури.

То је став Дејвида Нојхаузера, оснивача и генералног директора америчког хеџ фонда Ливермор Партнерс. "Мислим да је бакар нова нафта и да у наредних пет до десет година има невероватне изгледе с потенцијалом да достигне 20.000 долара по метричкој тони", казао је за СиЕнБиСи.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)