ЗА НОВО ГРЕЈАЊЕ ОД 37.000 ДО 330.000 ДИНАРА: Колико кошта замена или уградња енергетски ефикаснијег система уз субвенцију државе

Е. Б. ТАЛИЈАН

06. 05. 2021. у 12:00

ПРИЈАВЉИВАЊЕ грађана за финансијску помоћ државе, у циљу унапређења енергетске ефикасности домова требало би да почне у јулу, када локалне самоуправе распишу јавни позив.

ЗА НОВО ГРЕЈАЊЕ ОД 37.000 ДО 330.000 ДИНАРА: Колико кошта замена или уградња енергетски ефикаснијег система уз субвенцију државе

Фото В. Н.

Као што су "Новости" већ писале, између осталог, субвенционисаће се и замена система грејања, и то искључиво котлова који као гориво користи природни и течни нафтни гас и дрвну биомасу, у шта спадају пелет, брикет, сечка и пиролиза дрвета. Домаћинства ће моћи да уграде и топлотну пумпу.

Ефикаснији систем грејања омогућава да се смањи непотребна потрошња енергије и да се остваре значајне уштеде на рачунима. Предвиђено је да грађани плате 50 одсто трошкова за радове на енергетској санацији, а другу половину обезбеђују Министарство и јединица локалне самоуправе.

Тешко је урадити процену издатака за уградњу или замену грејних система, јер то зависи од бројних фактора, али наши репортери су направили грубу рачуницу. За кућу од 60 квадрата, која већ има инсталације и радијаторе, најповољније цене котлова, у зависности од врсте горива који користе, крећу се од 60.000 до 140.000 динара, а њихова уградња је од 15.000 до 20.000 динара. То значи да би грађани требало да издвоје од 37.500 до 80.000 динара, док би другу половину субвенционисала држава.

Топлотне пумпе су скупе и коштају од 470.000 динара па навише, али доносе и драстичне уштеде. Уколико се ради читава мрежа, онда овим цифрама треба додати још око 1.500 евра, односно 175.000 динара. То је оквирна цена за инсталације и радијаторе са уградњом.

Домаћинство би, на пример, за комплетну мрежу и стандардни котао, што укупно кошта око 250.000 динара, требало да плати 125.000 динара, а другу половину би финансирала држава.

Укупни трошкови за топлотну пумпу износили би 660.000 динара, а грађани би плаћали 50 одсто, односно 330.000 динара.

Милан Комазец, из познате београдске фирме за продају, уградњу и сервисирање грејне технике, објашњава да је распон цена за замену, односно уградњу грејних система у некој кући од 60 квадрата велики.

- То је комплексна рачуница, зависи од објекта, распореда просторија, врсте котла, произвођача, захтева клијената, да ли је у питању подно, зидно грејање или путем радијатора, којих исто има различитих типова, дебљине цеви, саме услуге монтирања... - наводи Комазец за наш лист.

- Када говоримо о гасним котловима, они се углавном праве од 24 киловата, али се штелују на онолико колико је потребно. За кућу од 60 квадрата би то било око 15 киловата. Стандардни, тзв. конвенционални котлови коштају од 60.000 до 100.000 динара.

ПРВО ОПШТИНЕ, ПА ГРАЂАНИ

ОПШТИНЕ и градови имају рок до 21. маја да се јаве на јавни позив који је расписало Министарство енергетике за доделу средстава за Програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, а после тога почиње пријављивање грађана. У позиву се наводи да ће се финансирати постављање термичке изолације, замена спољних прозора, врата, система грејања или његовог дела. Биће могуће и опремање радијатора са термостатским вентилима, апаратима за регулацију и мерење топлоте, замена уређаја за климатизацију, као и уградња соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде.

Кондензациони котлови, како истиче, имају значајно боље искоришћење енергије од стандардних и зато су скупљи, и њихова цена се креће од 120.000 динара.

- Котао на пелет до 15 киловата, квалитетног произвођача, кошта око 140.000 динара па навише - каже Комазец.

- Грађани се углавном распитују за топлотне пумпе. То је већа инвестиција, али је ту и највећа уштеда, рачуни су драстично мањи. Струју троши само за компресор и за вентилаторе који узимају топлоту из ваздуха. Најјефтиније су око 4.000 евра, односно 470.000 динара. Код њих је веома важно да искусни стручњаци направе правилну процену којих димензија треба да буде пумпа да би генерисала потребну енергију за загревање куће. У супротном, може да се деси да скупо платите, и да се после смрзавате.

За куће које немају развучену мрежу, груба процена трошкова за уградњу инсталација, цеви, радијатора, вентила и услугу монтирања износи око 1.500 евра, односно 175.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)